Kloke hoder, smarte løsninger

Nordmenn blir gjerne sett på som litt trauste og trygghetssøkende, og kanskje lite risikovillige. Likevel har vi vist oss å være kreative og nytenkende når det kommer til egen produksjon og design.

Ikke alle er klar over at kunstgjødsel, gassturbinen og røntgen-kontrastvæsken ble funnet opp her i landet, og det finnes mange flere eksempler på gode norske oppfinnelser. Disse har vært svært viktig for både Norge og resten av verden.


I 1928 tok vi gamle sykkeldeler, sveiset dem om og utviklet etterhvert Rottefella skibinding. Disse skapte en revolusjon i skiløypene over hele verden. Rottefella er fremdeles en av verdens ledende produsenter av skibindinger. Snekkermester Thor Bjørklund i Lillehammer irriterte seg over hvor vanskelig det var å skjære pent av osten når man brukte kniv. Med en vanlig snekkerhøvel som utgangspunkt, oppfant han ostehøvelen i 1925. Firmaet Thor Bjørklund og Sønner AS, nå Bjørklund, har siden starten laget over 50 millioner ostehøvler.


Det norske oljeeventyret startet for alvor i 1969 ved funnet av Ekofisk, som har vist seg å være et av de største oljefeltene som noen gang er funnet til havs. Siden den gang har innovative nordmenn utviklet teknologien, og vi er i dag i stand til å produsere olje- og gass både mer effektivt og mer skånsomt for miljø og klima.


Også i dag har vi flere spennende foretak som ser nye muligheter på markedet. I denne utgaven av Det Norske Bransjemagasinet kan du lese om nyskapende bedrifter innen ulike grener av design og produksjon. Blant annet er det designbutikken, Norway Design, som selger nordiske småskalaprodukter på side fire. Les om hvordan trykkbransjen har møtt digitaliseringen, se flotte nordiske smykkedesign, produksjon av håndlagede møbler, spennende interiør og bli inspirert til en kreativ sommer og høst.


Vi i redaksjonen ønsker alle en fortsatt strålende sommer!


Tekst: Cornelia Koppang Henriksen

185077w1

Rutinert og moderne praksis

Artikkel Dag Ola Myklebust i Volda på Sunnmøre har hatt tannlegepraksis siden 1989. Med snart 30 års erfaring er han ein rutinert tannlege med mange pasientar. Fokuset er likevel ein moderne praksis,...
185073w6

Sminker sine kunder til fyldigere lepper og perfekte bryn

Artikkel – Det er mange som sprøyter inn fillers i leppene sine for at de skal se større ut, men det er mye du kan gjøre med permanent makeup og 3D teknikker, forteller permanent makeup-artist Silje Anett...
IMG_3765

Jakten på naturlig skjønnhet

Jan Thomas tar oss med på reisen til godt selvbilde og velvære

Ann-Kristin-Ytreberg-3

Redder miljøet - én bedrift av gangen

Bedrift for bedrift, jobber stiftelsen Miljøfyrtårn seg fremover – eller tilbake, til en grønn planet.

Norskkunsthandverk

Norsk design – en kulturarv av de sjeldne

Designbutikken Norway Designs i Stortingsgaten 28 i Oslo, selger nordiske småskalaprodukter - i stor skala. Norway Designs vil at vi omgir oss med norske kvalitetsprodukter, og har en god forklaring til hvorfor.

Arkiv