Kloke hoder, smarte løsninger

Nordmenn blir gjerne sett på som litt trauste og trygghetssøkende, og kanskje lite risikovillige. Likevel har vi vist oss å være kreative og nytenkende når det kommer til egen produksjon og design.

Ikke alle er klar over at kunstgjødsel, gassturbinen og røntgen-kontrastvæsken ble funnet opp her i landet, og det finnes mange flere eksempler på gode norske oppfinnelser. Disse har vært svært viktig for både Norge og resten av verden.


I 1928 tok vi gamle sykkeldeler, sveiset dem om og utviklet etterhvert Rottefella skibinding. Disse skapte en revolusjon i skiløypene over hele verden. Rottefella er fremdeles en av verdens ledende produsenter av skibindinger. Snekkermester Thor Bjørklund i Lillehammer irriterte seg over hvor vanskelig det var å skjære pent av osten når man brukte kniv. Med en vanlig snekkerhøvel som utgangspunkt, oppfant han ostehøvelen i 1925. Firmaet Thor Bjørklund og Sønner AS, nå Bjørklund, har siden starten laget over 50 millioner ostehøvler.


Det norske oljeeventyret startet for alvor i 1969 ved funnet av Ekofisk, som har vist seg å være et av de største oljefeltene som noen gang er funnet til havs. Siden den gang har innovative nordmenn utviklet teknologien, og vi er i dag i stand til å produsere olje- og gass både mer effektivt og mer skånsomt for miljø og klima.


Også i dag har vi flere spennende foretak som ser nye muligheter på markedet. I denne utgaven av Det Norske Bransjemagasinet kan du lese om nyskapende bedrifter innen ulike grener av design og produksjon. Blant annet er det designbutikken, Norway Design, som selger nordiske småskalaprodukter på side fire. Les om hvordan trykkbransjen har møtt digitaliseringen, se flotte nordiske smykkedesign, produksjon av håndlagede møbler, spennende interiør og bli inspirert til en kreativ sommer og høst.


Vi i redaksjonen ønsker alle en fortsatt strålende sommer!


Tekst: Cornelia Koppang Henriksen

184043w1

Tar du vare på lokalmiljøet ditt?

Artikkel Ved å handle nærprodusert, gir du tilbake til nærområdet gjennom å støtte lokale virksomheter. Norge blir ikke det samme uten lokale initiativ som Ystgård Gartneri.
184052w2

Utmerker seg i et mettet marked

Artikkel Mikrobryggeriene har siden starten på 2000-tallet leitet seg frem langs hele Norge. I dag finnes det nesten for mange mikrobryggerier. – Skal du overleve i dette markedet her må du ha noe unikt,...
Norskkunsthandverk

Norsk design – en kulturarv av de sjeldne

Designbutikken Norway Designs i Stortingsgaten 28 i Oslo, selger nordiske småskalaprodukter - i stor skala. Norway Designs vil at vi omgir oss med norske kvalitetsprodukter, og har en god forklaring til hvorfor.

IMG_3765

Jakten på naturlig skjønnhet

Jan Thomas tar oss med på reisen til godt selvbilde og velvære

Ann-Kristin-Ytreberg-3

Redder miljøet - én bedrift av gangen

Bedrift for bedrift, jobber stiftelsen Miljøfyrtårn seg fremover – eller tilbake, til en grønn planet.

Arkiv