Ja, vi elsker...

Nå er tiden for bunader, faner og paroler, norske flagg, pølser og is. 1. mai kjemper vi for våre rettigheter og verdier. 17. mai går vi sammen i takt med korpsmusikk og jublende barn som feirer at vi er norske og frie. Men hva betyr det egentlig, det å være norsk? Og hva ligger egentlig bak det diffuse begrepet «norske verdier»?

Det vi gjerne forbinder med det typisk norske er fjell og fjorder, og at en nordmann er en person i strikkegenser som er veldig i kontakt med naturen. Nordmenn spiser brunost, går i bunad, drar på hyttetur, spiser fisk og går på ski. Vi hilser på alle som går forbi i skiløypene, men aldri til de vi møter på trikken på vei til jobb om morgenen.


«Det er typisk norsk å være god,» sa Gro Harlem Brundtland. Og det ser jo ut til å stemme. Vinter OL i Pyeongchang i Sør-Korea i år ble tidenes beste OL for Norge. Kjempene våre fikk hele 39 medaljer, med 14 gull. Marit Bjørgen overtok også Ole Einar Bjørndalens tittel som vinter-OLs mestvinnende atlet med til sammen 15 medaljer fordelt på fem leker.


 Men så har vi de faktiske verdiene og holdningene som vi sammen har bygget opp over tid. Den norske folkeånden. Etter en lang kamp og politisk arbeid for likestilling, ser vi fedre trille barnevogner i pappapermisjon og mødre som statsministre. Vi har også en tradisjon for sterk fagbevegelse, der rettighetene til arbeidstakerne blir ivaretatt. Det at rikdom og goder fordeles bredt står sterkt, og befolkningen ønsker ikke store klasseskiller.   Både rik og fattig har lik rett til helsetjenester. Vi har en statskirke der homofile kan gifte seg og med kvinnelige biskoper. Ja, Norge har vist seg å være et velfungerende sosialdemokrati, og blir år etter år kåret som det beste landet å bo i.


I denne utgaven av magasinet vårt kan du lese om flere stolte norske foretak som beriker vårt kjære vakre fedreland med unike opplevelser. Blant annet har vi turoperatøren, Hvitserk, som viser oss landets vakreste natur. Ellers kan du finne spennende spisesteder, små og interessante festivaler, kunstnere og opplevelsesparker. Kanskje vi burde legge ferien på to hjul i eget hjemland i sommer? Norge er rikt på mer enn bare OL-medaljer, og vi har absolutt et land vi kan være stolte av.


Tekst: Cornelia Koppang Henriksen

183085m

Det unike produktet som gjør campinglivet mer komfortabelt

Artikkel Det unike campingvogn-tilbygget CampVest, revolusjonerer nordmenns campingliv ved å tilby mer plass, behagelig varme og endeløse muligheter.
184002p

En institusjon på Garntangen

Artikkel Gatekjøkkenet Garntangen ved E16 i Buskerud, er en 62 år gammel solskinnshistorie.
IMG_3765

Jakten på naturlig skjønnhet

Jan Thomas tar oss med på reisen til godt selvbilde og velvære

Prest_Marit_red

Naturopplevelsene nordmenn bør oppleve

I samarbeid med turoperatøren Hvitserk, presenterer vi Norges fem vakreste naturopplevelser. 

motorsykkelsandrasds

Opplev de ukjente norske vei-perlene på to hjul

Norge, et mekka for motorsyklister

Arkiv