Kloke hoder, smarte løsninger

Nordmenn blir gjerne sett på som litt trauste og trygghetssøkende, og kanskje lite risikovillige. Likevel har vi vist oss å være kreative og nytenkende når det kommer til egen produksjon og design.

Ikke alle er klar over at kunstgjødsel, gassturbinen og røntgen-kontrastvæsken ble funnet opp her i landet, og det finnes mange flere eksempler på gode norske oppfinnelser. Disse har vært svært viktig for både Norge og resten av verden.


I 1928 tok vi gamle sykkeldeler, sveiset dem om og utviklet etterhvert Rottefella skibinding. Disse skapte en revolusjon i skiløypene over hele verden. Rottefella er fremdeles en av verdens ledende produsenter av skibindinger. Snekkermester Thor Bjørklund i Lillehammer irriterte seg over hvor vanskelig det var å skjære pent av osten når man brukte kniv. Med en vanlig snekkerhøvel som utgangspunkt, oppfant han ostehøvelen i 1925. Firmaet Thor Bjørklund og Sønner AS, nå Bjørklund, har siden starten laget over 50 millioner ostehøvler.


Det norske oljeeventyret startet for alvor i 1969 ved funnet av Ekofisk, som har vist seg å være et av de største oljefeltene som noen gang er funnet til havs. Siden den gang har innovative nordmenn utviklet teknologien, og vi er i dag i stand til å produsere olje- og gass både mer effektivt og mer skånsomt for miljø og klima.


Også i dag har vi flere spennende foretak som ser nye muligheter på markedet. I denne utgaven av Det Norske Bransjemagasinet kan du lese om nyskapende bedrifter innen ulike grener av design og produksjon. Blant annet er det designbutikken, Norway Design, som selger nordiske småskalaprodukter på side fire. Les om hvordan trykkbransjen har møtt digitaliseringen, se flotte nordiske smykkedesign, produksjon av håndlagede møbler, spennende interiør og bli inspirert til en kreativ sommer og høst.


Vi i redaksjonen ønsker alle en fortsatt strålende sommer!


Tekst: Cornelia Koppang Henriksen

193002w4

Byggmester-tittelen er et kvalitetsstempel

Artikkel ”Vi kan bygg”, er slagordet, og byggmester-tittelen er kvalitetsstempelet.
192016w3

Hopp, lek og moro

Artikkel Trampolineparken Svev i Sarpsborg har fått en knallstart etter at de åpnet dørene i januar. Barna koser seg glugg i hjel – og på onsdagskvelder er det åpent for voksne.
Norskkunsthandverk

Norsk design – en kulturarv av de sjeldne

Designbutikken Norway Designs i Stortingsgaten 28 i Oslo, selger nordiske småskalaprodukter - i stor skala. Norway Designs vil at vi omgir oss med norske kvalitetsprodukter, og har en god forklaring til hvorfor.

NaimJosefiw4

Superdesigner

Design, teknologi og industri - Naim Josefi skaper magi med stor M.

Tone.3

Skjønnhetseksperten

Tone Vid Skipá

Arkiv