Bli trygg på å lese og skrive

Elise Marie Wåle er en ekte ildsjel. Hun brenner for at barn og unge skal lære seg å lese og skrive. Med kurset «Lese Bedre» har hun gitt hundrevis av norske skolebarn en bedre hverdag.

Wåle er i dag pensjonert spesialpedagog. Hun jobbet i 20 år som lærer i barne- og ungdomskolen. I alle klasser hun hadde, møtte hun elever med lese- og skrivevansker.

– Idéen til kurset bygde seg opp gjennom mange år. Da jeg gikk på lærerskolen på 60-tallet, ble ikke lese- og skrivevansker nevnt med ett ord. Sett fra en lærers synspunkt, synes jeg dette var en skandale, sier hun.

Etter mange år med kursing innen lese- og skriveutvikling, etterfulgt av spesiallærerutdannelse og en stilling i PPT-tjenesten i Larvik, bestemte Wåle seg for å ta saken i egne hender. Inspirert av effektive modeller utviklet av danske Anna Mikkelsen, Jørgen Frost og Carol Santa/Liv Engen, alle foregangsfigurer innen feltet, utviklet hun kurset «Lese bedre».

– En grunnleggende tanke i kurset, er at man går grundig inn i ordene. Man går inn på «baksiden” for å se hvordan ordene er bygd opp, for slik kan man kjenne dem igjen raskere. Hva er det som gjør ord vanskelig å lese? Vi ser på stavelser, på hvordan ordene er satt sammen og på hvordan lydstrukturen er i det norske språket, forklarer Wåle.

«Lese bedre» er beregnet fra 2. klasse og oppover. Det består av 63 leksjoner bygd på det samme prinsippet, og kan bestilles via internett. Selv om det i hovedsak er skoler som benytter seg av kurset, hender det også at foreldre kjøper det for å hjelpe barna sine på egen hånd.

– Jeg synes synd på alle som går ut i livet uten en tilfredsstillende leseferdighet. Jeg pleier å si at det er som å sykle i motvind. Man kommer frem, men man blir sliten sammenliknet med de som har medvind hele veien. Alle fortjener å få et godt utgangspunkt, avslutter Wåle.

Les mer...

2014-11-27 11.45

ttbygg3

Derfor bør du unne deg en snekker

Artikkel Totalentreprenøren T&T Bygg AS, tilbyr et bredt spekter av oppussingstjenester for bolig og næring i Vestfold.
stedarkitektur3

Arkitektkontor i Skien løser arkitektoniske utfordringer med en kreativ tilnærming

Artikkel STED Arkitektur består av fagkyndige arkitekter med lang og variert erfaring, som løser utfordringer på en kreativ og nyskapende måte. – Kreativitet er en stor del av faget vårt, konstaterer daglig leder...

Kontaktinformasjon

compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

Farvel til tradisjonell leksehjelp?

Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

Å jobbe som vikar

Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

Digitale møter: Tips for nybegynnere

Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

Arkiv