161014 KT

En tannlege gjør så mangt

Lidenskapen for tenner sitter i veggene på Kvadraturen Tannlegesenter. De to innehaverne Birte Ropstad og Elisabeth Kårigstad stortrives i yrket. En stor del av faget er pasientbehandling og kommunikasjon, og målet er å ta seg god tid til alle pasienter, forteller duoen.

– Tannlegeyrket anbefaler jeg til alle som lurer på hva de skal bli! Det er et veldig bra yrke, for det er utfordrende og utrolig variert. Mange er ikke klar over hvor stort fagfeltet egentlig er, og hvor utrolig mange muligheter det finnes til å spesialisere seg, sier Robstad.

De lister opp blant annet oralkirurgi, odontister som er eksperter på rotfylling, pedodontister som jobber med barn, periodontister med spesialisering på tannkjøtt og kjeveortopedi. Alt dette kan man ta som ekstra utdanning utover det femårige grunnstudiet for tannleger.

Kvadraturen Tannlegesenter ligger i Helsehuset i Kristiansand, og har fem ansatte. Elisabeth jobbet her sammen med sin tannlege-far i drøyt 10 år før han pensjonerte seg for fire år siden. Da Elisabeth ønsket seg en partner til den videre driften, kom Birte på banen.

– Jeg har inntrykk av at vi takler de som har tannlegeskrekk godt. Det handler mest om å være litt menneskekjenner, og den viktigste tingen er det man gjør i forkant, før man setter sprøyten og starter behandlingen. Da må man ta seg god tid og snakke med den som sitter i stolen. I tillegg er det viktig at vi selv er komfortable og trygge i våre roller, for det tror jeg smitter, mener Elisabeth.

I løpet av de siste årene har de sett en stor økning i slitasjeskader, og særlig syreskader som følge av brus- og juicedrikking. Folk gnisser også tenner mer, og pusser for hardt, forteller de.

– Det har også blitt mer vanlig at folk kommer med smerter i kjeven, og det så vi aldri før. Når man ikke ser noe på røntgenbildene, finner man ofte at det kan være et resultat av spenninger, låsninger, gnissing og pressing, og at det er slitasjeskader i ledd. Da kan vi hjelpe ved å for eksempel lage bittskinner, men også veilede i forhold til avslapningsøvelser.

En tannlege jobber ikke bare med munnen, men med hele kjeven. Derfor er det også en tannleges oppgave å rette opp og hjelpe folk med smerter i kjeveleddet. Og når det gjelder råd om tannhelse, er Birte og Elisabeth klare i sin tale.

– Bruk gjerne fluor for å styrke emaljen, og ikke minst bruk tanntråd eller tannstikker. Det er mange som ikke gidder dette, men det er uvurderlig å holde det rent mellom tennene!

Les mer...

2016-03-02 15.15

ttbygg3

Derfor bør du unne deg en snekker

Artikkel Totalentreprenøren T&T Bygg AS, tilbyr et bredt spekter av oppussingstjenester for bolig og næring i Vestfold.
bilskadekvinesdal1

Profesjonell og rask bilskadehåndtering hos godkjent skadeverksted i Kvinesdal

Artikkel Bilskade Kvinesdal er utstyrt med moderne teknologi for å håndtere alle typer karosseri- og chassis-skader. For forsikringsselskaper utfører bilskadeverkstedet ulike reparasjoner og utskiftninger av bilglass,...

Kontaktinformasjon

93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

vidaxl

Fem måter å nyte mer tid utendørs

Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

hytte

Utnytt din gamle hyttes potensiale

Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

Arkiv