Fiber er fremtiden

Vi lever et stort land, med mange fjell og daler. Derfor er det heller ingen selvfølge at vi alle har stabilt tilgang til internett, til alle døgnets tider, og til fornuftige priser. Rune Blankenberg og Bykle Breiband står på tå hev for å sikre at innbyggere, hytteturister og næringsliv i Bykle kommune har et stabilt fibernett. Det er viktig både for fastboende og hyttefolket, og for kommunen og kommuneøkonomien som helhet.

Blankenberg overtok stillingen som daglig leder i Bykle Breiband for fire år siden. Han har bakgrunn fra telekommunikasjon og teknisk bransje, og har i dag som hovedoppgave å drifte og videreutvikle Bykle Breiband og nettet i kommunen. Firmaet ble etablert i 2003 på bakgrunn av Det Digitale Agder, fundert på et politisk vedtak om at det skulle bygges ut bredbånd i kommunen, forteller han.
 

– Da jeg begynte, ble det fokusert mye på at lokalbefolkningen og bedrifter skulle ha en bra nettforbindelse. Men hyttemarkedet er det største markedet på det som heter Access Net i Bykle kommune. Det er drøyt 2600 hytter her oppe, mens det er adskillig færre eneboliger og fastboende. Men om du ikke bruker det daglig, var det kostbart med TV og internett over et fibernett. Derfor følte jeg at vi måtte tilrettelegge bedre for hyttemarkedet, og det var noe av det første jeg tok tak i.
  Bykle Breiband eies av Bykle kommune, og er medeier i ATB-Nett. Dette er et samarbeid mellom syv netteiere i Agder, Buskerud og Telemark, som har et stort, regionalt nett de samarbeider om, og hvor det leies ut linjer til andre aktører. En helt egen TV- og internettproduksjon selges ut i hyttemarkedet.
 

– Det tok av da vi fikk dette på plass, for da kom vi ned på et prisnivå som er konkurransedyktig med parabol. I dag er vi billigere enn parabol med trådløst mobilnett. Vi tilbyr først og fremst BB fritidspakke som koster 299 kroner i måneden. Den inneholder 10/10 megabits internett, rundt 150 TV-kanaler og alt av norske radiokanaler. Mye på grunn av den rimelige prisen, har hyttemarkedet økt mye. Da jeg begynte her hadde vi ikke mer enn 200 hyttekunder, og nå har vi passert 500, sier Blankenberg.
  Han kan melde om stor interesse fra hytteeiere om økt utbygging av fibernettet. En hyttehverdag med en stabil tilkobling til internett – og med gode muligheter for TV-titting – blir stadig viktigere for folk flest.
  Ved henvendelser til Bykle Breiband må det først kartlegges hvor stort område det er snakk om, samt hvor stor interessen er blant de ulike hytteeierne. Før ting kan planlegges i detalj, må Blankenberg og hans kolleger vite hvor mange som forplikter seg til å være med. I neste omgang gjelder det å få oversikt over hvordan de kan legge opp utbyggingen slik at den blir mest mulig økonomisk.
 

– Det finnes forskjellige rørtyper og forskjellige fibere. Alt skal kobles opp til vårt hovednett, så vi må se til at alt klaffer. På alle nye hyttefelt blir det nå lagt opp for internett på lik linje med vann og kloakk, så der er vi tidlig inne i prosessen og gjør avtaler med grunneiere og utbyggere. Når det gjelder å eventuelt gå inn i nye områder, avhenger det av flere individuelle faktorer. Det har med avstander å gjøre, om vi kan gå inn på gamle luftstrekk eller om vi må grave. Skal vi grave i bakken, snakker vi om helt andre kostnader enn om vi kan henge det opp i stolper. I dag vil vi helst ha mest mulig infrastruktur under bakken.
 

Bykle Breiband er i dag involvert i flere prosjekter. Blant annet på et større leilighetsbygg på Hovden og på et hyttefelt i midtregionen. Nedslagsfeltet er Bykle kommune, og Blankenberg og hans kolleger betjener både private og bedriftskunder. For sistnevnte tilbyr de et produkt som dekker bedriftsabonnement i samarbeid med Altibox.
  – Ellers har vi en vakttjeneste med kontinuerlig døgnovervåkning, i samarbeid med ATB-Nett som overvåker hovednettet vårt. Da kan vi også være med på å drifte og vedlikeholde datanett, både servere og nettverk, i bedrifter. De som ønsker det, kan implementeres i vår egen vakttjeneste slik at de får hjelp når de har behov for det, døgnet rundt. Det er som regel i helger, ferier og høytider at det foregår ting her, og da er det ofte kostbart og vanskelig å få hjelp om man får problemer. Fordelen med oss da, er at vi kan respondere raskt og være en god ressurs for bedriftsmarkedet her oppe. Utleie er en annen viktig del av driften vår. Det er dyrt å bygge fiber i Norge, men bedrifter kan leie seg inn i nettet vårt og leie linjer av oss.
 

Planene ligger allerede klare for 2015. Målsetningen er at 150 nye hytteabonnementer skal inn i nettet i løpet av året. For Bykle kommune er avgjørende at fibernettet blir videreutviklet og vedlikeholdt, mener Blankenberg, slik at Setesdal fortsetter å være et attraktivt sted å bo og besøke.

Les mer...

2015-01-22 12.15

safeline4

Smart teknologi gjør dette til framtidens heis

Artikkel SafeLine har levert heisalarmsystemer siden 90-tallet, og er en stor aktør i Europa med over 350 000 installasjoner. Nå lanseres SafeLine LYRA – enheten som digitaliserer heistrafikken, forutser vedlikehold...
sorbetong1

Tillit og samarbeid i fokus for nystartet betongfirma på Sørlandet

Artikkel Sør Betong AS, er et nyetablert betongfirma som er lokalisert i Farsund og drives av to pålitelige håndverkere som setter kvalitet foran kvantitet.

Kontaktinformasjon

hytte

Utnytt din gamle hyttes potensiale

Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

hellofresh

Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

Arkiv