152018-Holte Electronics

Finn kabelen!

En gladmelding til alle gravemaskinførere: Dere trenger ikke å engste dere for å grave av kabler i bakken. Med smarte produkter fra Holte Electronics AS, er problemet stort sett løst.

Stian Holte har lang erfaring fra elektronikkbransjen, og har samlet mye kunnskap på feltet. Han har studert radio- og telekommunikasjonsteknikk i Tyskland og var prosjektleder for utvikling av en GPS-navigasjonsmottaker hos Kongsberg Våpenfabrikk på 1980-tallet. Han forteller at de, sammen med sin tyske partner Prakla Seismos (nå del av Schlumberger), var de første i Europa som fikk en egenutviklet GPS-mottaker til å virke - men den var stor og tung og brukte masse strøm! Siden har han vært konsulent, og i forbindelse med et prosjekt han jobbet med kom han over noe spennende:

– Rundt 2008 laget jeg en liten langbølgemottaker. Den viste seg å høre mye mer enn den var beregnet for, deriblant støysignaler fra kabler i bakken, og det slo meg at dette måtte kunne brukes til noe, f.eks. lage en enkel kabelsøker. Jeg forestilte meg at mange maskinentreprenører ville finne dette interessant, for de har jo problemer med at de graver over kabler.  

Som sagt, så gjort. Holte utviklet kabelsøkeren, og lanserte den under navnet CableBuster i 2009. Samme år etablerte han Holte Electronics AS på Kongsberg. Han forteller at det var - og fortsatt er - tungt å komme inn på markedet, for han satt med et nisjeprodukt som ingen hadde hørt om før.

– Det er mange som kan ha nytte av CableBuster, jeg må bare få dem til å forstå at det ikke er noen heksekunst å bruke den, og at de ikke påtar seg noe mer ansvar enn de har uansett etter den obligatoriske kabelpåvisningen som kreves for å få gravetillatelse. Profesjonelle kabelpåvisere garanterer vanligvis ikke mer enn +/-1m nøyaktighet og oppgir sjelden dybden. Man er adskillig tryggere hvis man kan sjekke fortløpende mens man graver, og man slipper å vente på at noen skal komme og påvise hvis det oppstår tvil.

Det finnes selvsagt mange andre kabelsøkere, men de er store, tunge og dyre. CableBuster er oppsiktsvekkende enkel og billig. Den veier nesten ingenting og får plass i innerlomma. Den har ikke noe display, man hører støyen fra kablene modulert med en tonefrekvens som markerer signalstyrken i øretelefoner - like bra og mye raskere enn å lese av på en skala - dessuten kan man ofte kjenne igjen kabler på lyden. Vitsen er å gjøre det så enkelt at alle kan bruke den.

Ny modell CB DiffAnt (CableBuster med Differensiell Antenne): Den lille CableBuster’en fungerer godt i Norge og størstedelen av Sverige, men må melde pass der hvor det finnes sterke langbølgesendere, f.eks. Tyskland. Der kreves en annen antennekonstruksjon - en stav med to motsatt rettede antenner som nøytraliserer direkte radiosignaler, men fanger dem opp indirekte via nærliggende kabler og bruker dem til å lokalisere kablene. Dermed er problemet snudd til en fordel! CB DiffAnt er svært presis og fungerer over alt. Den passer ikke i innerlomma, men du kan bruke den som spaserstokk.

Der hvor det er behov for å markere en kabel med et eget signal, kan Holte tilby en enkel pulserende sender kalt CableAnimator - en liten stav til å plassere på tvers av kabler som ønskes markert. Uten tilkoblet batteri kan den også brukes som tilleggsantenne for CableBuster.

CableBuster og CB DiffAnt er like bortsett fra antennestaven. Det er bestilt støpeverktøy til en spesialdesignet boks som passer for begge, og planen er å starte serieproduksjon av nye modeller i løpet av våren.

– Det er et veldig stort internasjonalt behov for disse produktene, så jeg ser positivt på tiden som kommer. Jeg tror det skal bli mulig å få dette ut på eksportmarkeder, og har allerede opparbeidet meg en del kontakter i Tyskland og India. Jeg har nylig vært på en messe og testet kabelsøkeren på en rundreise i Tyskland. Den fungerte fint over alt, også rett ved antennemastene til et par opprinnelig veldig brysomme langbølgesendere. Mye bedre enn forventet!

Les mer...

2015-04-02 15.15

anleggsgartnerost2

Engasjert og erfarent anleggsgartnerfirma skaper imponerende utemiljøer

Artikkel Anleggsgartner Øst AS, har en lang kunnskap og bred ekspertise i anleggsgartnerfaget, med mangfoldige tjenester som strekker seg fra private hager til imponerende prosjekter innenfor offentlige områder.
DC984588-EAF3-4F54-8E1F-68583FAE913C_1

Hvorfor man bør benytte seg av sammenligningsverktøy når man skal velge mobilabonnement

Artikkel I en verden hvor mobiltelefonen er blitt en uunnværlig del av dagliglivet, er valget av riktig mobilabonnement mer kritisk enn noensinne. Med et mylder av tilbud fra en rekke operatører, kan det være en...

Kontaktinformasjon

vidaxl

Fem måter å nyte mer tid utendørs

Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

Farvel til tradisjonell leksehjelp?

Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

hellofresh

Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

Arkiv