Fjellgarden øverst i Setesdal

Det har vært folk og dyr på Fjellgarden Hovden i lang, lang tid. Men de siste årene har trafikken opp og ned herfra stadig økt i omfang. I 2011 overtok Merethe Hjemdahl og Rolf Arne Haugen som vertskap, med fornyet gardsdrift, kjøttproduksjon og gardsturisme. De tar imot gjester i både små og store grupper, og leverer førsteklasses selvprodusert mat til både privatfolk og butikker.

– Alle som kommer hit til gården får en utrolig hyggelig opplevelse. Vi kan skape stemning. Det er koselig, gøy og avslappende her, slår Merethe Hjemdahl fast.
  Du finner gården på veien ut mot Breive. Da møter du blant annet bustadhus, stabbur, stall, røkestue og brukseierhytte. Fjellgarden har selskapslokaler med kapasitet til 30 personer på langbord, og tilbyr overnatting. Hvis det er for få sengeplasser på gården, kan gjestene ta inn på Hovdehytta rett over broen, hvor det er egne utleieleiligheter.

Men Fjellgarden Hovden er langt mer enn bare overnatting. Merethe og Rolf Arne har storstilt gårdsdrift og matproduksjon. For tiden er det om lag femti spelsau her oppe, samt to islandshester, en shetlandsponni, en fjordinghoppe med føll, og ikke minst to bikkjer og en katt.
  Det er dyr som skaper en ekte og levende atmosfære. Besøkende får selvsagt mulighet til å hilse, og kanskje til å ta en ridetur. Jakt- og fiskerettighetene er også på plass. I Setesdal finner du småvilt, elg og reinsdyr, og fjellørreten venter på alle fiskeentusiaster.
  – For grupper kan vi arrangere kurs, aktiviteter og opplevelser på gården også. Sleggekast, saging, kanefart. Pølsekurs på slakteriet, skjærekurs for hobbyjegere. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser, sier Merethe.

På Hovden blir det ofte stille i mai og juni, samt i oktober og november. Men på Fjellgarden er det full fres året rundt. Det er sauesanking og låvefest, det er afterski to ganger i året, og det er god egenprodusert og lokal mat. De har egen kokk på gården, og de har egen gardsbutikk med sesongbaserte varer fra gården.
  – Vi lager mat på gamlemåten. Det er håndlagd, ikke maskinelt. I dagens samfunn er det unikt. I gardsbutikken har vi det meste, og der holder vi åpent på lørdag fra 10 til 4. Da kommer hyttefolket. Vi er nøye på at alt skal være norsk.
  Samtidig leverer Fjellgarden til dagligvarebutikker. Pinnekjøttet herfra har tidligere vunnet både gull og sølv i NM.
  – Det er en god trend på lokalmat i dag. Folk er interesserte i å vite hva de spiser og hvor maten kommer fra. Her på Fjellgarden er vi del av «Smaken av Setesdal», en sammenslutning mellom lokalmatprodusenter i Setesdal, forteller Merethe.

Hun sitter selv i styret organisasjonen, som ble etablert i 2013. Visjonen er at både fastboende og tilreisende i Setesdal skal få tilgang til lokalprodusert kvalitetsmat. Det er mye rik matkultur i Setesdal, som det er vel verdt å ta vare på. På Fjellgarden lager de ren og god mat som passer for alle.
  – Vi har produkter som alle kan spise. Vårt mål er at det skal stå minst mulig på etiketten. Ikke gluten, ikke melk, allergenfrie krydder. Slik at alle kan spise det. Mindre salt satser vi også på, understreker Rolf Arne, som selv er pølsemakermester.

Han begynte i sin tid i pølsemakerlære som 16-åring. Nå er han og Merethe på utkikk etter en lærling som på sikt kan ta over pølsemaker- og slakteroppgavene. Da er ikke det viktigste hvilken bakgrunn du har. Det viktigste er at du er brenner for faget, og at du ser for deg en fremtid i Setesdal.
  – Da man tok svennebrev i gamle dager hadde du kjøttskjæring, du hadde påleggslaging og du hadde pølselaging. I dag derimot har du et eget fagbrev i pålegg, et eget fagbrev på pølse, og et fagbrev på skjæring. Men sånn som her oppe på Hovden så må vi ha en som ønsker å lære alt. Det er et yrke som krever at du vært borti det ene og det andre, understreker Haugen.
  Da får du ikke bare alle tiders mulighet til å utvikle deg i et spennende og tradisjonsrikt fag. Men også muligheten til å oppleve Fjellgarden Hovden på nært hold, med alt den har å tilby.

Les mer...

2015-01-20 14.15

bildetilartikkel1

Veien til drømmekarrieren

Artikkel Naviger jungelen av muligheter med en karriereprøve.
preftek4

Konkurransedyktig prefabrikkeringsaktør leverer effektive løsninger til offentlige bygg

Artikkel Preftek AS, er Norges ledende leverandør av prefabrikkerte løsninger for energisentraler og rørtekniske rom – skreddersydde løsninger og produkter av høy kvalitet for kunder med ulike behov. – Det er...

Kontaktinformasjon

hellofresh

Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

Digitale møter: Tips for nybegynnere

Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

hytte

Utnytt din gamle hyttes potensiale

Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

Arkiv