Genial og grønn teknologi

De hjelper store industrier med å redusere CO2-utslipp ved hjelp av gjenvinning av spillvarme. Det ligger mye innovasjon bak teknologien til Single-Phase Power AS, og fremtiden? Den er lysegrønn.

Firmaet startet som et utspring av et ingeniør- og designfirma på starten av 2000-tallet. En av gründerne ved navn Arne Høeg begynte å undersøke flere måter å anvende Stirling-teknologi på. I 2006 ble dette skilt ut i et eget selskap som Single-Phase Power AS i Asker.

– Først hadde vi en periode med verifisering av teknologien. Den første prototypen ble bygd i 2007, den andre året etter og så i 2010 fikk vi den første pilottest-kontrakten med Tine AS, sier salgssjef Roger Myrvang.

Teknologien er basert på gjenvinning av spillvarme fra industrien. Den ble først utviklet for å lage strøm, som et spillvarmekraftverk. Stirling-prosessen er reversibel, som betyr at den kan benyttes to veier. Den fungerer litt som en sykkelpumpe, som blir varm når man pumper opp sykkelen.

– Det er litt av det samme her. Vi har gass i en lukket beholder, og når gassen ekspanderes, blir den kald og kan oppta varme. Motsatt er det når den trekker seg sammen, da blir den varm og kan avgi varme. Enten kan man da tilføre varme og lage mekanisk energi, eller man kan tilføre mekanisk energi og lage varme. Dette er de to veiene man kan bruke Stirling-teknologien til, utdyper han.

Single-Phase Power AS har store industrikunder som Tine AS og Lerum i porteføljen. Andre næringer som kan ha stort utbytte av teknologien, er innen petrokjemi, papir, aquakultur samt EPS industrien. Og det er ikke bare de økonomiske fordelene som trekker kunder, men også de store besparelsene når det gjelder CO2-utslipp.

– Ved Tine Ålesund fyrer de med gass, og der sparer de 60% av CO2-utslippet sitt ved å bruke teknologien vår. Nasjonalt vil det i løpet av de neste fem årene komme betydelige innskjerpinger for å redusere CO2-utslipp Ser man på markedet, er det svært mye energi som er gjenvinnbar i både Norge og også resten av verden.

Teknologien er unik på to områder, forklarer Myrvang. Det finnes ingen andre varmepumper i verden som kan løfte temperaturen like høyt. Andre kan starte med 0 grader og levere bortimot 100 grader ut. Vår teknologi opererer fra minus 10 grader og opp til temperatur så høyt som 200 (eksempelvis damp-produksjon).

– Det blir veldig spennende fremover. Det er bare for bedrifter å ta kontakt, så ser vi på potensialet sammen.

Les mer...

2015-04-02 13.15

bilskadekvinesdal1

Profesjonell og rask bilskadehåndtering hos godkjent skadeverksted i Kvinesdal

Artikkel Bilskade Kvinesdal er utstyrt med moderne teknologi for å håndtere alle typer karosseri- og chassis-skader. For forsikringsselskaper utfører bilskadeverkstedet ulike reparasjoner og utskiftninger av bilglass,...
stedarkitektur3

Arkitektkontor i Skien løser arkitektoniske utfordringer med en kreativ tilnærming

Artikkel STED Arkitektur består av fagkyndige arkitekter med lang og variert erfaring, som løser utfordringer på en kreativ og nyskapende måte. – Kreativitet er en stor del av faget vårt, konstaterer daglig leder...

Kontaktinformasjon

  • Single-Phase Power AS
  • www.sppower.no
  • E-mail
  • Telefon:
    905 06 094
  • Adresse:
    Nye Vakås vei 80
    1395 Hvalstad
national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

Å jobbe som vikar

Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

hellofresh

Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

Farvel til tradisjonell leksehjelp?

Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

Arkiv