Karlsborg – gullplassen ved Vättern

Ved Vätterns nordvestre strand ligger Karlsborg som siden 1800-tallet har vært en militær høyborg og en gang i tiden stedet for Sveriges gullreserve. Men denne lille, sjarmerende byen, med spennende og varierte omgivelser, er også et perfekt feriested – for alle. Karlsborg med omegn tilfredstiller både naturentusiaster, kulturinteresserte, badelystne, campere og båtfolk.

De fleste kjenner til Karlsborg takket være byens berømte festning, som også i dag er fyllt av militæraktiviteter. For eksempel har nesten alle ulike armégrener vært her gjennom tidene, og nå ligger blant annet elitetjenester som kommunikasjonstjenester, innsatsstyrker og infanterijegere her. 


Byens historie går tilbake til begynnelsen av 1800-tallet (frem til da var stedet bare urskog), da løytnant Johan af Kleen hadde en tanke om et svensk sentralforsvarssystem med flere festninger utplassert i indre del av landet. Russerne hadde tatt Finland, og Stocholm lå ubeskyttet. Karlsborg var derfor tenkt å fungere som en reservehovedstad med tilhold for både regjering, riksdag, kongehus og gullreserve i fall krigen skulle bryte ut. 


– Kirken i området er noe aldeles for seg selv. For det første ligger den i andre etasje, noe ikke mange andre svenske kirker gjør, og for det andre rommer den 1000 personer og er bygd for å fungere som samlingsrom hvis Sverige skulle havne i krig. Dermed finnes det ikke noe kors på kirken, men i stedet et svensk militærflagg, sier Anneli Sandell ved Karlsborg Turism. 


Festningen ble påbegynt i 1819, men stod ferdig først i 1909 – 90 år senere. Og når festningen var ferdig, var den så umoderne at den aldri ble brukt til det den var tenkt til. 


– Noen anser den for fremdeles ikke å være ferdig. Dessuten hadde pengene for å bygge de andre festningene tatt slutt for lenge siden, føyer Anneli til. 


Fristende festning

Men siden begynnelsen av 1990-tallet lokker byen med sin unike historie i stedet store skarer av turister til guidede turer. Om sommeren blandes militære og hemmeligstemplede virksomheter seg med ferierende på et område like stort som 117 fotballbaner. 


– Man kan for eksempel gå en to kilometer lang tur inne på de militære forsvarsdelene, både under jorden og oppe på festningsvollen. Men den får man bare besøke med guide, forteller Anneli engasjert. 


Her finnes mye spennende å oppleve. Eller hva skal man si om et 2000 kvadratmeter stort forsvarsmuseum med blant annet uniformer fra alle forsvarsgrener som noensinne har vært i Karlsborg? Eller Europas største Jdome-opplevelse, hvor 36 personer kan spille ulike interaktive spill på en konkav, paraplylignene skjerm?


– Det er en riktig heftig opplevelse, forsikrer Anneli. 


En av turene byr på mange lys- og lydeffekter med blant annet bevegelige figurer, rotter og krutt. 


– Da får man først se en film med Stefan Sauk i hovedrollen, som tar deg tilbake til 1865. Og da hender det som ikke skal skje – fienden kommer, og skytingen begynner rundt deg, forteller Anneli med innlevelse. 


Man beveger seg som det var tenkt at soldatene skulle forflytte seg gjennom scenarioer identiske med hvordan det var på den tiden. 


– Deretter har vi en opplevelsestur som heter Jakten på den forsvunne gullreserven, med skuespillere som guider. Den begynner med en 3D-film om en fiktiv historie hvor man leter etter ledetråder og nøkler for å finne ut hvor gullreserven finnes, sier Jarl Karlsson, også han fra Karlsborg Turism. 


Man jobber i grupper og løser ulike oppgaver sammen for å komme videre. Den historiske turen tar én time og 45 minutter, og gulljakten et drøyt kvarter. 


– Men det beror på hvor dyktig du er, skyter Anneli inn. 


Hun og Jarl forsikrer at det også finnes mye å oppdage på egen hånd, og at det er fint å bare vandre omkring i området – altså i det som ikke er militært. 


Vakkert ved Vättern og Göta kanal

Karlsborg tilbyr også mye mer enn bare militærhistorie. Kommunen, som ligger omgitt av vann, har hele 35 mil strandlinje med alle sine innsjøer, Göta kanal og kysten mot Vättern medberegnet. Mange lokkes til området av de gode bade-, båt og fiskemulighetene. Dessuten er vannvariasjonen stor. 


– Sjøen Viken og Bottensjön er litt mørkere med mye humus. Vättern derimot er utrolig klar med drikkbart vann. Når man er ute på sjøen, er det bare å blande saft i båten med vann direkte fra Vättern, sier Jarl. 


Sør for byen finnes langgrunne og barnevennlige sandstrender samt nyrenoverte campingplasser. Ifølge Jarl har Karlsborg sitt eget svar på beachen i Barcelona. 


– Midt i byen finnes en fin badestrand med lekeplass, utegym og handikapprampe ned i vannet. Solbrygger går ut i vannet med nærhet til kafé og isbar, sier han. 


Like nord for Karlsborg ligger Granvik og den trolske badeplassen Djäknesundet, et sund med berg på begge sidene med en fin badestrand lengst inne. Ute på klippene bades og stupes det hele sommeren. 


– I enkelte sjøer er det mulig å bade allerede i mai, siden er det bare å bytte sjø etter behag. Vi har både kaldbad og varmbad, forsikrer Anneli. 


Jarl føyer til: 

– Man kan også bade i Vättern året rundt med vår flytende, vedfyrte badstu som kan bookes for grupper opp til 20 personer. Vi passer varmen, så når gjestene kommer, er det bare å benytte badstua. Dessuten gjør vi rent etterpå. 


Hver fredag i sommer er det allsang i Karlsborg, med Nanne Grönvall, Lasse Berghagen og Pernilla Wahlgren som trekkplaster. Det står ulike arrangører for, og selger sanghefter som fungerer som billett inn til allsangen. Men man er også velkommen uten sanghefte. 


Tivedens nasjonalpark

Drøye 20 minutter nord for Karlsborg ligger vakre Tivedens nationalpark. Et spennende sted som akkurat nå gjennomgår forandringer. 


– Tidligere har det bare vært ett infosenter med utgangspunkt for alt. Nå blir det mye mer tilgjengelig med flere informasjonssteder, ett ved Vitsand, ett ved Ösjönäs i tillegg til det gamle som fremdeles vil bestå. Dessuten blir det ni vandringsstier i stedet for de to som er i dag, forteller Anneli. 


Ferie i Karlsborg passer helt klart for alle – både naturentusiaster, kulturinteresserte, badelystne, campere og båtfolk. 

Les mer...

2016-10-06 15.30

stedarkitektur3

Arkitektkontor i Skien løser arkitektoniske utfordringer med en kreativ tilnærming

Artikkel STED Arkitektur består av fagkyndige arkitekter med lang og variert erfaring, som løser utfordringer på en kreativ og nyskapende måte. – Kreativitet er en stor del av faget vårt, konstaterer daglig leder...
sorbetong1

Tillit og samarbeid i fokus for nystartet betongfirma på Sørlandet

Artikkel Sør Betong AS, er et nyetablert betongfirma som er lokalisert i Farsund og drives av to pålitelige håndverkere som setter kvalitet foran kvantitet.

Kontaktinformasjon

article1

Beste stedene å campe i Norge

Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

Farvel til tradisjonell leksehjelp?

Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

hytte

Utnytt din gamle hyttes potensiale

Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

Arkiv