162052 SE1162052 SE2

Med blikk for detaljene

Byggmesterfirmaet Slyk og Espevik AS selger ikke hus til stykkpris, men utfører håndverkstjenester slik at du kan få din drømmebolig. Med 30 års erfaring innen nybygg og rehabilitering, tilbyr de sine tjenester både til privatmarkedet og bedriftsmarkedet i hele Rogaland.

Svein Inge Espevik og medeieren Kjetil Slyk startet tidlig opp med eget firma. De var begge i begynnelsen 20-årene da de i 1986 etablerte Slyk og Espevik AS. I dag er de lokalisert på Ålgård og har 14 ansatte.


Espevik tenker tilbake på den første jobben som skulle få større betydning for firmaets videre arbeid enn de kanskje hadde tenkt. Det var et restaureringsoppdrag i et hus på Eiganes i Stavanger, husker han.  


– Etter at vi var ferdige med det oppdraget, gikk vi omtrent fra hus til hus i Eiganes-området. Kvaliteten på arbeidet vi hadde utført der, hadde gitt oss et rykte som gjorde at folk ville bruke oss, og folk stolte på at vi gjorde en skikkelig jobb. Nå har vi utført større og mindre jobber på cirka 35 hus i det området de siste 30 årene, smiler han.


Rehabilitering

Den første tiden var det hovedvekt på restaurering og rehabilitering av eldre hus i trehusbyen Stavanger. I tillegg bygde firma noen eneboliger. På 90-tallet fortsatte arbeidet med restaurering og rehabilitering av eldre hus, og det kunne for eksempel innebære at firmaet skiftet ut kledning, takstein, gulv eller vindu.


Etter en rask befaring kan Slyk og Espevik bedømme hva som bør skiftes ut og hva som ikke bør gjøres noe med. De gjør både små og store oppdrag, poengterer Espevik. Alt fra å skifte et vindu, til total-renovering, eller bygging av avanserte arkitekttegnede eneboliger.


Bevarer det originale 

Restaurering er et fag i seg selv, og for et firma som legger mye ære i fagkunnskap og nøyaktighet er det svært viktig med fornøyde kunder. Derfor var det en hyggelig oppmuntring da en av kundene fikk verneprisen for prosjektet Absinthen i nedre Banegate 41 av Stavanger kommune. Lang erfaring er et fortrinn, ikke minst hvis du arbeider på vernede bygg.


Restaurering betyr, ifølge Espevik, å sette noe tilbake til en tidligere tilstand. Han forklarer at det er viktig å finne dokumentasjon på hvordan bygningen har sett ut, og at man må være svært nøye med detaljene.


– Det som er ødelagt må erstattes med like kopier. Og det er viktig at vi ikke skifter ut mer enn det som er skadet, sier han. Målet er å bevare mest mulig av det originale, og skifte ut minst mulig. Det er også viktig å bruke riktige materialer, og der er vi heldige som har lokale sagbruk som kan levere den kvaliteten vi etterspør, sier han.

 

– Mye av tiden nå blir brukt på arkitekttegnede prosjekter. Slyk & Espevik a/s har svært godt samarbeid med flere arkitekter, som tegner alt fra ombygginger, eneboliger og hytter. På disse prosjektene får vi også mange utfordringer, med listefrie løsninger og mange nye materialtyper, sier Espevik.


Isocell Etterisolering

I over tyve år har Slyk & Espevik a/s også tilbudt etterisolering. Der bruker de et miljøvennlig produkt av resirkulert avispapir. Avispapiret blir malt opp og tilsatt salter for at det skal være brannhemmende og motstandsdyktig mot sopp og råte. Denne isolasjonen egner seg spesielt godt til etterisolering i.o.m at den blåses inn i konstruksjonene. Det betyr at det er mulig å isolere vegger, tak og gulv uten å rive noe.


– Det eneste vi gjør er å bore noen hull, for å få isolasjonen blåst inn. Samme materiale kan også nyttes i nybygg. Flere arkitekter er svært begeistret for isolasjonen, som har egenskaper som gjør at vi kan bygge uten bruk av plastfolie i vegger og yttertak. Det betyr at vi får et hus som puster. Ingen vil vel bo i en plastpose, smiler Espevik.


Espevik er opptatt av å tenke kvalitet. Kundene skal se hva de betaler for til slutt – det er ingenting som er verre for en boligeier enn å oppdage etterpå at noe skulle ha vært gjort annerledes. Det er ikke slik man får husdrømmen sin oppfylt, poengterer Espevik. Han mener det er viktig at kundene er med under hele prosessen.

 

– Når man har en tett dialog med kundene, kan man hele tiden se at ting blir slik det var tenkt. Dersom noe skal forandres, bør dette gjøres tidlig i prosessen, ellers kan det føre til økte kostnader. Vi ønsker å levere den varen kunden vil ha uten at det skal komme en masse tillegg, og kunden betaler aldri for noe som ikke er utført. Kunden skal være fornøyd når vi er ferdig, sier Espevik.


En lærlingebedrift

Helt fra den spede oppstart, har Slyk & Espevik a/s vært opptatt både av rekruttering og de ansattes vel. Bedriften har alltid hatt lærlinger, og firmaet har en sosiale tilbud til sine ansatte.


– Vi har vært godkjent opplæringsbedrift i cirka 28 år, og det meste av vår rekruttering har skjedd gjennom egne lærlinger. Vi har til en hver tid hatt lærlinger i tømrerfaget. I tillegg til faglig utfordrende prosjekter har lærlingene også en kvalitetsoppfølging av Byggmesternes opplæringskontor, BSOK, som tegner lærekontrakten og har oppfølging med dem. Lærlinger er en god investering både for faget og for oss som firma, avslutter Espevik.

Les mer...

2016-06-01 15.30

bildetilartikkel1

Veien til drømmekarrieren

Artikkel Naviger jungelen av muligheter med en karriereprøve.
preftek4

Konkurransedyktig prefabrikkeringsaktør leverer effektive løsninger til offentlige bygg

Artikkel Preftek AS, er Norges ledende leverandør av prefabrikkerte løsninger for energisentraler og rørtekniske rom – skreddersydde løsninger og produkter av høy kvalitet for kunder med ulike behov. – Det er...

    Kontaktinformasjon

    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    article1

    Beste stedene å campe i Norge

    Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

    Arkiv