Belgiske Katia Van Baelen er ei driftig dame. Hun flyttet til Norge i juli i fjor, og startet opp Moder Katia i Lyngdal tre måneder senere. Og hun snakker allerede nesten flytende norsk.
– Det er mange som lurer på navnevalget til butikken, og den heter Moder Katia fordi alle varene er hjemmelaget av moren min. Menyen er fri for konserveringsmidler, og vi har alt fra lunsjretter til kaker. Vi har fylt konfekt med blant annet nougat og bringebær, vi har belgiske vafler i forskjellige varianter samt belgiske pannekaker. Disse er litt forskjellige fra de norske. Belgiske pannekaker er store, og vi spiser dem med sukker, syltetøy eller med en spesiell belgisk sirup, forteller Katia med et smil.
På den innholdsrike menyen står i tillegg hjemmelaget kakao av ekte belgisk sjokolade, samt belgiske smørbrød. Croque monsieur er et varmt smørbrød med ost og skinke, og varianten Croque monsieur Moder Katia har tunfisk. Man kan stilne sulten med ferske supper, eller kjøpe med sjokolade som er fri for sukker, laktose og gluten. Katia hevder også at de serverer byens beste kaffe, og den er norsk.
– Jeg er opptatt av at kundene skal bli fornøyde. Lokalene våre er åpne og lyse, og alle kan se hva som foregår på kjøkkenet. Vi holder forskjellige kurs for barn, og i påsken skal vi ha kurs i å lage påskeegg i sjokolade. Ellers kan vi også lage til arrangementer som bursdagsfester for barn.
Planene fremover er å utvide det allerede store vareutvalget med både hjemmelaget iskrem og ferske salater. Trass i at de har mye sjokolade på menyen, understreker Katia at de også tilbyr sunne ting som supper. Kundene er fornøyde, og at de stadig kommer igjen, synes hun er både viktig og gøy. Hun forteller om kunder fra Vanse som kommer hver uke. Når de lager nye produkter, som kokosmacarons med sjokoladesmør, deler de ut gratis smaksprøver. På den måte kan folk smake og si hva de synes om produktene.
– Det beste er når kundene smiler, når de kommer igjen og sier "Katia, det var godt!". Jeg trenger ikke å bli rik, bare jeg hører folk si "mmmm…"!