Thordis Lilja Arnadottir er en av eierne av bakeriet. Sammen med mann og 4 barn flyttet hun til Norge i 2010. Da hadde den driftige familien drevet bakeri i Reykjavik i 11 år. Kjærligheten for bakverk tok de med seg på flyttelasset.
- Hele familien er veldig glad i pizza, og vi hadde alltid drømt om å starte noe eget. Tanken var at det passer bra å ha kafé og pizzabakeri sammen.
I 2014 begynte de planleggingen, og i fjor åpnet de dørene til Fabriken Artisan Bakverk. Hele familien er med. Sønnen Oliver har erfaring som kokk, og mannen Sigurdur styrer produksjonen. Selv har han vært baker i 26 år.
- Vi falt pladask for lokalene. Samtidig er det gode muligheter for å utvikle seg her i Vennesla. Planen fremover er å begynne med servering av restaurantmat om kvelden, og fortsette med kafédrift på dagtid.
Fabriken Artisan Bakverk holder åpent hver dag fra kl 9.00-22.00, og søndagene er ekstra hektiske. Da får de hjemmebakte varene fort bein å gå på - og særlig de etter hvert så berømte surdeigsbrødene.
- De har blitt veldig populære. Brødene er laget helt uten gjær og tilsetningsstoffer. Å bake med surdeig er den eldste måten å bake brød på.
I tillegg er disken full av andre godsaker som dansk rugbrød og alskens kaker. Her får man alt man ønsker både i et godt bakeri og på en god kafé, sier Thordis. Det betyr kaffedrikker, hjemmelaget jus og smoothie samt vin og islandsk og vendølsk øl fra Hunsfos bryggeri til pizzaen.
- Lokale råvarer bruker vi så mye som mulig. Kaffen er fra Sørlandets kaffebrenneri, og mozzarellaen produseres i Lillesand. Når vi får en fornøyd en kunde, er det den aller beste følelsen. Det er drivkraften vår!