141006NO-skattkjaer-skiferindustri141006NO-skattkjaer-skiferindustri-2141006NO-skattkjaer-skiferindustri-3

Naturstein siden 1967

Naturstein kan brukes til så mangt. Det er også både varig og vedlikeholdsfritt. Dermed er det ingen overraskelse at naturstein i dag har blitt langt mer ettertraktet og populært enn før i tiden. Og det både innenfor og utenfor husets fire vegger. Folk tenker høy standard, lite vedlikehold, varighet, og eksklusivitet. Da er naturstein et naturlig valg, mener Einar Skattkjær i Skattkjær Skiferindustri AS.

– Skattkjær Skiferindustri AS er en bedrift som ble startet i 1967 av vår far, i et lite bygg langs kaien i Haugesund. Vi ekspanderte i ’84 på Kvala i Haugesund, og kjøpte eget bygg i 2010 inne på Ørpetveit. I dag har vi syv ansatte. Vi har hovedfokus på Haugalandet, det vil si kommunene Haugesund, Sveio, Tysvær, Karmøy, Stord og Bømlo, forteller Einar Skattkjær.

I hovedsak er det naturstein som er fagfeltet. Bearbeiding, skjæring, sliping. Skattkjær Skiferindustri kan sørge for det meste. Fra kjøkkenbenk i stein, til platting, til peis, til gravstein – og ellers alt annet i naturstein. I dag er de syv ansatte i organisasjonen, og har en produksjonshall med topp moderne utstyr.
– Vi har en stor produksjonshall, og vi har en stor forretning der vi viser ting i miljø. Vi har også lagerført mesteparten av varene våre, og vi har utstyr til liming, muring, boring – det som skal til. Vi er ikke en byggevareforretning, men vi har de spesialproduktene som vi trenger for vår bransje, sier Skattkjær.

Naturstein som interiør er et viktig marked. For eksempel benkeplater i stein, plater under ovner og peiser, badebenker. Men Haugesunds-bedriften driver også med silestone og komposittplater, og de har skifer til gulv, vegg og trapp – og til blending. Mur, utetrapper, uteplatting og kantstein er andre muligheter. I tillegg kommer servicearbeid på større natursteinsarbeider.

Få dager er like i Skattkjær Skiferindustri.
Kundene er alle som pusser opp, som skifter ut, og som setter opp nytt. Men Einar Skattkjær og hans kolleger legger vekt på å tilpasse seg behovene ute i markedet. Gjennom årenes løp har de største andelene nå gått inn mot andre ting enn nybygg.

– I Haugesund er det per i dag ikke så mye bygging av ny karakter. Det er mest rehabilitering, opplegging til utepeis og innepeis, stier og veier, hyttebygging. Så det er ikke den store byggetiden lengre. Men sånn er samfunnet, det er hele tiden forandring. Byggeskikken i dag er mye funkis-hus, og da skal de ha ruter og rektangler, andre typer produkter enn det man brukte før i tiden. Det gjenspeiles i dagens sortiment.

På produksjonssiden har det også vært en betydelig utvikling. Datastyring og CNC-maskiner er i dag en stadig større del av hverdagen for Skattkjær og hans kolleger, og tar i dag hånd om stadig flere oppgaver.
– Flere og flere av tingene vi gjør overtas av maskinene. CNC-maskinene gjør mer og mer, etter hvert som det kreves enda mer nøyaktighet enn håndarbeid. Så vi har investert i større og større maskiner og mer og mer automatikk. Det går på en tidels millimeter, selv om vi snakker om grov naturstein, sier Skattkjær.

Selve steinens egenart og kvalitet avhenger av hvor steinen kommer fra. Og det finnes like mange typer stein som det finnes steinbrudd. Også i Norge har vi stein med helt egne særpreg, som larvikitt-steinen.
– Larvikitt er en kjent norsk stein, fra Larvik-området. Også den blir transportert ned til Sør-Europa og skåret opp med store sager der, så blir den fraktet over hele Europa og opp igjen til Norge, forteller Skattkjær.

Det er en rekke faktorer som innvirker på den endelige prisen på de ulike steinene ut mot kundene. Kostnadene knyttet til selve uttaket av steinen er selvsagt viktige. I tillegg kommer transportkostnader og oppskjæringskostnader. I steinbruddene kan man ta ut blokker på 30 tonn, og svinnprosent kan gjerne være oppe i 50-70 prosent.
– Steinene kommer fra rundt i hele verden, for eksempel har vi stein som kommer fra Zimbabwe. Da blir det først tatt ut av fjellet der, før det blir transportert videre til Italia, hvor steinen blir delt opp og polert. Så får vi den og bearbeider videre.

Og i det faget har Einar Skattkjær en imponerende erfaring. Han har vært med siden 1976. I dag driver han sammen med broren. Bror nummer tre er også med i driften som ansatt. Det samme er kona og nevøen til Skattkjær. Skattkjær Skiferindustri er like mye et familieforetak i dag som det var tilbake i 1967.

Les mer...

2014-05-09 10.15

preftek4

Konkurransedyktig prefabrikkeringsaktør leverer effektive løsninger til offentlige bygg

Artikkel Preftek AS, er Norges ledende leverandør av prefabrikkerte løsninger for energisentraler og rørtekniske rom – skreddersydde løsninger og produkter av høy kvalitet for kunder med ulike behov. – Det er...
ttbygg3

Derfor bør du unne deg en snekker

Artikkel Totalentreprenøren T&T Bygg AS, tilbyr et bredt spekter av oppussingstjenester for bolig og næring i Vestfold.

    Kontaktinformasjon

    sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

    Digitale møter: Tips for nybegynnere

    Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

    article1

    Beste stedene å campe i Norge

    Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    Arkiv