De første skriftlige nedtegnelsene om rakfisk er datert tilbake til 1300-tallet. I Fagernes og omegn er det solide tradisjoner raking som konserveringsmetode. Det er lang vei til kysten, og det vare kostbart å frakte saltet så langt innenlands. Derfor måtte folket her inne være gjerrige på saltet. Løsningen ble å rake fisken, som eneste gode måte å få konservert fisken til vinteren, forteller Nils Noraker.
– Mesteparten av rakfisken ble lagt ned mellom slutten av august og begynnelsen av oktober. Den ble lagt i kjelleren på stølen hvor den godgjorde seg, og så var den som regel klar til å spises rundt juletider. Rakfiskfestivalen arrangerer vi hvert år den første helgen i november, og da samler vi alle de større produsentene av rakfisk i landet. Det blir kåret hvem som har den beste rakfisken, og siden 1994 har vi vunnet 14 ganger!
Det var foreldrene til Nils som startet med oppdrett og videreforedling av rakfisk på gården i 1969. Det første året startet de med 100 kilo, mens de siste årene har de produsert 30 tonn med rakfisk årlig. I 1994 bygde familien første del på fiskehuset, og fikk i tillegg et mindre utsalgslokale. Da var køen av kunder på gården blitt så lang at de var pent nødt til å ta grep.
– Etter hvert utvidet vi utsalgslokalet også, og fikk plass til flere lokale gårdsprodukter. Jeg ønsker å vise frem noe av det vi er veldig flinke til her i Valdres. Her er det mange småskala matprodusenter som produserer mange gode ting, så vi selger både oster, forskjellige typer kjøtt, flatbrød og lefser, forteller Nils.
Noraker Gård har en stab på syv årsverk, og tilbyr både selskapslokaler og møterom for utleie. På den måten kan de legge til rette for en totalopplevelse. Mange kommer for å få en omvisning i produksjonslokalene, og da er man også hjertelig velkommen til å sette seg ned og smake på godsakene på gården.
– Rundt 70 % av alt salget av rakfisk selger vi direkte til kundene fra utsalget på gården, og vi holder åpent hver dag hele året. Resten går til fiskeforretninger, spesialforretninger samt noe til hoteller og restauranter. Vi samarbeider også med flere hoteller i Valdres. De sender grupper med gjester til oss for omvisning, og vi sender grupper til dem for overnatting.