173036eoif173036173036ep173036ewf173036iu173036le173036new173036o173036p173036pe173036pkl173036pweo173036s173036w

Du tar vel asbest på alvor?

Byggmester Øystein Dahl er innehaver og daglig leder av Asbestsanering Sør AS i Mandal. Bare navnet er nok til å få mange til å skjelve – asbest fremkaller med rette bekymringer.

Firmaet har eksistert siden 2000, men dagens form ble etablert i 2006.

 

– Vi driver med dette dag ut og dag inn, så vi har selvfølgelig et fokus på å gjøre det hundre prosent riktig hele tiden. For å kunne overleve og gjøre en god jobb i denne bransjen, er det tre ting som gjelder: sikkerhet, sikkerhet og sikkerhet. Oppdragsgiverne våre er svært fornøyde, og vi får veldig mange gode tilbakemeldinger. Folk som har brukt oss, bruker oss igjen.


173036w


– Det er ingen problemer med asbest når det er der det skal være. Men med en gang vi begynner å renovere et bygg og ting må rives og endres på, er det fare for at dette støvet sprer seg ut – og det gjør det. Èn ting er å ta vekk disse platene, for det kan mange gjøre, men problemet er at det ofte ligger igjen mye støv i materialet under. Derfor må asbest behandles forsiktig, og det er strenge retningslinjer og egne forskrifter som beskriver hvordan dette skal gjøres, forklarer Dahl.


Han er svært opptatt av at folk må skaffe seg kunnskap om asbest. Det er viktig å vite om de farlige sidene, og man skal på alle måter behandle asbest med respekt. Gjør man ikke det, kan det få veldig alvorlige konsekvenser.


173036eiow


– Det er det lille støvet man ikke ser som er farlig. Asbest er et mineral og en steinsort, så det er jo ikke en gift. Men når man knuser den opp ser det ut som lange nåler, og er man uheldig og puster dette inn, så setter det seg fast helt ut i lungene. Det kan penetrere cellekjernen og skape mutasjoner som igjen kan føre til kreft, eller kroppen kan oppleve det som et fremmedlegeme som den ikke får ut, fordi det sitter fast. Da kan den kapsle det inn for å beskytte seg selv, noe kroppen gjerne gjør med fremmedlegemer, og da kan det balle på seg og igjen utvikle seg til kreft, både i lunger og lymfen.


– Oppfatningen har vært at det tar 30 år før det kan utvikle seg til kreft. Derfor har mange vært helt likegyldige. Men allerede etter to-tre år kan det utvikle seg til kreft, faktisk, for det viser seg nå at det er veldig mange tilfeller hvor det utvikler seg fort. Det er ekstremt viktig for meg å opplyse om dette, og særlig: ha respekt for det! Ta kontakt med godkjente firmaer som vet hva de holder på med, i hvert fall for rådgivning. Asbest er vesentlig mer helseskadelig enn hva folk tror.


Dekker de fleste kommunene i Telemark og Agder-fylkene

Asbestsanering Sør AS har hatt mye å gjøre fra dag én. I starten var det en stor andel privatkunder som gjerne hadde asbest på tak eller vegger. De siste seks-syv årene har det dog blitt mer firmaer som er opptatt av å gjøre det riktig ved rehabilitering eller riving av større bygg.


173036ewf

 

Dahl forteller at de aller fleste store firmaer i Agder og Telemark som har et hovedverneombud og ønsker å gjøre det riktig, tar kontakt med dem.


– Da kommer vi på befaring, finner en måte å løse oppdraget på og gir et prisforslag. Vi dekker de fleste kommunene i Telemark og Agder-fylkene i tillegg til fylkeskommunene, og har de fleste større firmaene på kundelisten, som Skanska, Kruse Smith og Kystverket.


– Gjennom årene har vi også hatt flere store jobber på sykehusene i både Arendal og Kristiansand. Da går det stort sett på innvendig vegger, isolasjon og gulvbelegg. I større bygg fra 50- og 60-tallet er det enormt mye asbest skjult i veggene.


173036pe


Men der store firmaer ofte behandler asbest etter boka, er ikke de små firmaene like nøye. Dahl anmoder alle småfirmaer og enkeltmannsforetak om å tenke seg godt om, og ta asbest på alvor. Motivasjonen her bør ikke være å la en kunde ta seg av asbesten på egen hånd, slik at man selv kan spare noen kroner, som han sier.


– Arbeidstilsynet er veldig opptatt av at det er egne firmaer som er spesialisert i og kurset i dette, som skal gjøre det. Våre ansatte er kurset og godkjente, og det samme er firmaet vårt. Vi har innarbeidede rutiner på hvordan vi skal behandle asbest på en riktig måte. Men det er jo en drittjobb. Det er hardt, det er varmt og det er jo en rivejobb.


173036s


– Jo tidligere vi kan komme inn i prosessen, jo lettere er det å gjøre det riktig. Kundene våre skal få hjelp så fort som overhodet mulig, og de skal vite at jobben blir gjort på en 100 prosent riktig og diskret måte. Alle parter er interessert i at det skal bli gjort skikkelig. Derfor er det viktig for oss og kundene at vi ikke bryter noen regler, men gjør det ordentlig med tanke på sikkerheten.

Les mer...

2017-09-06 13.15

newtracksny6

Realiser gründerdrømmen med produktutvikling som imponerer investorer

Artikkel NewTracks AS, hjelper bedrifter og personer med å realisere et produkt – fra idé til serieproduksjon, og kan levere et presentabelt produkt med strøken emballasje.
e2solutions1

Slik kan e-handelaktører spare opptil 40 prosent på sin frakt

Artikkel IT-selskapet Konsept-IT, står bak Shopify-partneren E2 Solutions’ app for nettbutikker. Med appen CargonizE2, kan en e-handelaktør få tilgang til eksterne fraktavtaler og få en skreddersydd totalpakke...

    Kontaktinformasjon

    • ASbestsanering Sør AS
    • E-post
    • Hjemmeside
    • Telefon:
      994 88 261
    • Adresse:
      Fjellvegen 12, 4517 Mandal
    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    vidaxl

    Fem måter å nyte mer tid utendørs

    Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

    Arkiv