171074171074i

Generasjonsskifte

Byggmesterfirma J. Vikjord AS i Bodø er et vaskeekte familiefirma med lange tradisjoner. Jørgen Vikjord startet opp bedriften i 1966, mens sønnen Jarle startet sin karriere som tømrer akkurat slik man kan forvente: ved å følge i hælene på opphavet i barne- og ungdomsårene. Etter endt skolegang, fikk han som meget ung mesterpapirene i 1972, 23 år gammel. Siden har det vært full aktivitet med store og små oppdrag.

- I fjor fylte vi 50 år, og nå står en ny generasjon klar til å videreføre arbeidet til det ærverdige, forteller Jarle Vikjord stolt.


Mot slutten av jubileumsåret kom det to unge gutter inn i staben, brødrene Daniel og Thorbjørn som er barnebarna til Jarle og sønner av datteren Elisabeth som tidligere har jobbet i bedriften. Thorbjørn er 21 år og i full gang med mesterutdanningen som tømrer. Han vil ta seg av det tekniske og det faglige ute på byggeplassen. Daniel går nå i tømrerlære og vil følge etter Thorbjørn i utdanning.


- Jeg setter stor pris på at de er kommet inn i bedriften med ambisjoner om å overta etter hvert, sier Jarle Vikjord.

 

Bedriften har i hovedsak drevet noenlunde jevnt mellom nybygg og restaurering/rehabilitering, med noen tilfeller av overvekt på nybygg. De bistår kundene sine hele veien fra idé og tegninger, til byggesøknad og byggeprosess. Administrasjonen består av Byggmester Jarle Vikjord og én medarbeider, mens resten av staben på totalt 14 ansatte består av dyktige tømrere og lærlinger. 


De fleste er faglærte med svennebrev, noe som gir en trygghet og garanti for alt arbeid som utføres. Bedriften har god kompetanse, og interessen for yrket har vært drivkraften i alle år.


171074ii


- Jeg føler at vi har mye å tilføre den nye generasjonen som kommer inn i bedriften. Jeg har alltid brent for tømrerfaget, og som sensor for fylket i 20 år har jeg deltatt og vært med på å eksaminere lærlingene i svenneprøver i hele Salten. Dette har vært veldig spennende, og jeg gløder fortsatt for dette, forteller byggmesteren entusiastisk.


Jarle Vikjord har også holdt svennebrev-kurs for voksne ansatte i hans byggefirma og andre bedrifter. Byggmesterbedriften er for tiden involvert i mange spennende prosjekter med flere nybygg spredd fra nordsiden, sentrum og til Hunstad sør, hvor de sammen med fem andre firmaer har en del tomter å bygge ut. Litt utpå året avsluttet de et prosjekt på Valnes ti kilometer sør for Saltstraumen, hvor de bygde til sammen ti sjøhus som nå alle er solgt. I slike tilfeller kommer det gode samarbeidet med byggevareleverandøren Byggmakker godt med, der firmaet handler inn det meste til sine prosjekt.


Men når det gjelder visjoner og mål for den videre driften, er byggmesteren relativt beskjeden.


- Visjonene er ikke noe annet enn at jeg synes vi er inne i et godt driv, og håper det vil fortsette slik. 


Jeg skal gjøre mitt beste for å legge til rette for barnebarna som nå skal overta. Det er viktig at de vet hva som skal til for å drive i denne bransjen. Det primære må være å få overført den kunnskapen og de erfaringene jeg har, og så må de prøve å finne veien selv.

Bedriften omsatte i fjor for cirka 15 millioner. Etter god utvikling vil det ligge til rette for videre vekst.


- Å drive egen bedrift er ikke noen åtte til fire-jobb, avslutter Vikjord, som garantert kan skrive under på dette utsagnet - og det med to streker under.


171074

Les mer...

2017-03-24 19.30

preftek4

Konkurransedyktig prefabrikkeringsaktør leverer effektive løsninger til offentlige bygg

Artikkel Preftek AS, er Norges ledende leverandør av prefabrikkerte løsninger for energisentraler og rørtekniske rom – skreddersydde løsninger og produkter av høy kvalitet for kunder med ulike behov. – Det er...
newtracksny6

Realiser gründerdrømmen med produktutvikling som imponerer investorer

Artikkel NewTracks AS, hjelper bedrifter og personer med å realisere et produkt – fra idé til serieproduksjon, og kan levere et presentabelt produkt med strøken emballasje.

    Kontaktinformasjon

    compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

    Farvel til tradisjonell leksehjelp?

    Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

    sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

    Digitale møter: Tips for nybegynnere

    Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    Arkiv