191050w5191050w7191050w2191050w1191050w6191050w3

Slik får du kontroll over strømbruken

Ble strømregninga dyrere enn du hadde forventet deg igjen? Da er det kanskje på tide å ta kontroll over strømbruken en gang for alle. Møre og Romsdals største landbaserte elektrobedrift; EL 24, mener at et strømstyringssystem er noe alle bør ha.

Automasjon, energieffektivisering, og elbil-ekspertise, er tre av EL 24 Ensiko AS mest travle områder nå for tiden. Med 90 ansatte innen en rekke virkeområder, blir det mange installasjoner av smarthjemløsninger for det Stranda-baserte elektrofirmaet, spesielt til nybygg. 


Flere som bygger ny bolig i dag vet at boligen nå må bygges enøkvennlig og fremtidsrettet. Alle ønsker å kunne bo hjemme lengst mulig og derfor er det nå mer og mer styringssystem i boliger.


– Det viser seg nå at strømmen bare blir dyrere, i tillegg vil det bli differensierte timepriser. Med den nye strømmåleren kan du trinne strømprisene og se kostnadene time for time. Det vil blir dyrest når forbruket er størst, forklarer Hans Oscar Molvær, daglig leder i EL 24. 


191050w1


Stor fremtidsutvikling

Han forteller videre at Norges strømnett delvis er gammelt, og rett og slett ikke laget for å ta strømtoppene til dagens strømforbruk. For å begrense strømtoppene vil strømprisen være høy når belastningen er stor. 


– Den nye strømmåleren er riktignok omstridt – og både elsket og hatet, men faktum er at vi, som de storforbrukere av teknologi som vi er, rett og slett ikke vil klare oss uten et slikt system. Alle kommer til å benytte seg av det. Norge har ikke råd til å lage en ny infrastruktur på strømnettet for å ta strømtopper som skjer når alle skal lage middag, varme opp huset og lade elbilen samtidig, sier Molvær. 


Får ned strømkostnadene

Han mener at et styringssystem som registrerer at nå begynner det å bli dyrt, kan være en god hjelp for å få ned strømkostnadene. EL 24 kan være behjelpelig med å finne løsninger på de største strømsynderne i hjemmet. 


– Vi kan trinne ut en periode kanskje koble ut varmvannsberederen, oppvarmingen, varmekabler, uten at dette vil gå utover komforten. Skifte belysning til LED teknologi. Vi kan også styre el-billaderen slik at den kun lader når strømprisen er lav, om du selv ikke bestemmer at bilen må lade nå fordi du skal bruke bilen snart.


Som den største landbaserte elektrobedriften i Møre og Romsdal med mye kompetanse på huset, tar EL 24 oppdrag både i bolig, industri og forretningsbygg i hele fylket.


– Det forplikter en del når man begynner å bli så store som vi er, humrer Molvær. 


Selv har han en lang kompetanse i elektrofaget, til tross for at EL 24 ikke ble en realitet før i 2006.


Den gang fikk han tilbud om å ta over en liten avdeling på Stranda med fem ansatte. I dag, 13 år senere har elektrofirmaet, med hovedkontoret på Stranda, 90 årsverk og 4 geografiske avdelingskontor – og eierne har beina godt plantet på jorda. Molvær spøker om at akkurat det er en typisk tankegang blant oss Sunnmøringer.  


191050w3


– Vi ordner alt

I tillegg til automasjon, energieffektivisering og elbiler, tilbyr EL 24 tjenester som blant annet industriautomasjon med skjermovervåkning, og de bygger tavler og styreskap selv. EL 24 et det elektrofirmaet som har flest installasjoner i bolig- hyttemarkedet i fylket. 


EL 24 er også stor på større prosjekter, og har holdt på med dette i mange år. Av signalprosjekter kan det nevnes Skansekai i Ålesund, AMK sentralen i Møre og Romsdal og Rauma Helsehus som er omtalt som Norges med moderne helsehus og åpnet av helseminister Høie i fjorsommer. 


– Med vår dyktige og kompetente arbeidstokk gjør det at vi kan ta selv de mest komplekse og hastende oppdragene fortere enn svint. Med logistikk og hele produksjonen i egne hender, er det både effektivt og tidsbesparende. Ting skal gå så veldig fort i dag, kanskje litt for fort av og til, innrømmer Molvær med et smil på lur.


– Vi ordner alt, og vi er såpass store at leverandører og grossister er veldig tilgjengelige for oss. Det er en fordel å være av en litt størrelse i dag. Jeg har prøvd begge deler. Da jeg startet trodde  jeg det var best å være liten og lykkelig, men nå som  vi er store ser jeg helt klart at det å være stor og lykkelig er det beste, med lokal forankring!


På elbil-fronten kan EL 24 bistå med veiledning til rett kjøp av elbil-ladere, der bruk av fagfolk er farlig undervurdert, ifølge Molvær. 


– Elektro er et fag som er veldig viktig. Gjør du feil, så er det i verste fall en personskade eller brann. Elbil-ladere får du kjøpt nesten hvor som helst i dag, men det er kompetansen som er viktig og som du må etterspørre. Det er ikke bare å installere en elbil-lader i dag, det er mange regler som følger med, fastslår Molvær. 


Med hjartet på rette staden

EL 24 har rykte på seg for å være både raske og utrolig kundevennlige og de er godt kjent for å ta inn mange lærlinger.

 

– Vi har hvert år siden vi startet tatt inn lærlinger. I fjor og året før var vi den elektrobedriften som tok inn flest lærlinger.


Molvær skryter av ungdommen som har gått i lære med EL 24 oppigjennom, og forteller at så godt som alle har blitt tilbud fast stilling i bedriften etter endt læretid.  


– Det å ta inn lærlinger er et samfunnsansvar. Vi ønsker å bli den beste lærlingsbedriften i fylket. Målet er å lære de opp så godt at vi ønsker og ansette dem selv, og da må vi gjøre et stykke arbeid, smiler Molvær.


En hverdag i elektro- og automasjonsyrket krever dessuten håndfaste HMS-regler som sikrer de ansattes liv og helse. Sikre og nye firmabiler, er en forutsetning for de ansatte som er mye ute på oppdrag. 


– Vi har fokus på HMS, og ønsker ikke skade hverken på personell, materiell eller bygg. I tillegg er kultur veldig viktig for oss.Det er veldig viktig for oss at alle ansatte har samme holdning, sier han. 


For 6 år siden, ved en av våre årlige weekender tur til Union i Geiranger, laget de ansatte EL 24 sin bedriftskultur. Den ligger i dag i ryggmargen til alle ansatte. Alle nyansatte blir konfrontert med denne ved det første jobbinterjuvet.


Jeg tror kombinasjonen med en god bedriftskultur og dyktige medmenneskelige kollegaer, er det som gjør at vi har lykkes, avslutter Molvær.  


191050w6

Les mer...

2019-03-08 13.30

wimpel1

Effektivt produkt eliminerer kaldtrekk fra vinduer

Artikkel Wimpel er forhandler for Eltra AS - en varmelistprodusent som har utviklet kompakte varmelister som effektivt tar kaldraset fra vinduer i næringsbygg og private boliger. – Varmelistene stopper kaldraset...
anleggsgartnerost2

Engasjert og erfarent anleggsgartnerfirma skaper imponerende utemiljøer

Artikkel Anleggsgartner Øst AS, har en lang kunnskap og bred ekspertise i anleggsgartnerfaget, med mangfoldige tjenester som strekker seg fra private hager til imponerende prosjekter innenfor offentlige områder.

    Kontaktinformasjon

    compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

    Farvel til tradisjonell leksehjelp?

    Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

    article1

    Beste stedene å campe i Norge

    Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    Arkiv