171083 ES0171083 ES171083 ES1

Et sagbruk av de sjeldne | Eikås Sagbruk AS

Eikås Sagbruk AS er en trelastprodusent med lange og gode tradisjoner. I over 60 år har de forsynt kundene sine med trevirke av topp kvalitet. Et moderne anlegg produserer alt fra kledning til terrassebord, og sagbruket har hatt en fin vekst de siste årene. Hemmeligheten er først og fremst en stab med dyktige fagfolk, forteller daglig leder John Anker Telhaug.

Faren hans var en var en av grunnleggerne av Eikås Sagbruk AS i 1955. Selv kom John Anker inn på eiersiden på slutten av 90-tallet etter å ha drevet med transport og lastebiler i 25 år. 


- Jeg så at det dreide seg om det samme. Alt koker ned til at utgiftene må være lavere enn inntektene, og det handler om å holde kostnadene så lave som mulig. Innen trelast bestemmes prisen og kvaliteten av markedet, så det er bare å forholde seg til det, og passe på at kostnadene følger produksjonen. 


Tuftet på lange tradisjoner er Eikås Sagbruk AS i dag et topp moderne anlegg. Med beliggenhet på Eiken i Vest-Agder, har de store produksjonslokaler, sag, sorteringsverk, trelasttørker, høvlerier, impregneringsverk, beiseanlegg, precut-anlegg og eget verksted. Tømmeret får de stort sett fra leverandører innad i fylket, for selskapet har et fokus på at de skal ha mest mulig kortreist tømmer, blant annet på grunn av transport. Her har de en tett dialog med Skogeierforeningen, forklarer Telhaug.


- Vi kan levere det meste innen trelast og byggevarer. Etter hvert kommer vi også til å gjøre overflatebehandling av kledning og panel, men foreløpig er det slik at vi grunner kledning. Og det gjør vi i stor stil, i tillegg til å høvle alt fra panel og gulv til listverk.


En ting som gir Eikås Sagbruk AS en stor fordel, er at de kan ta i mot spesialbestillinger. Her har de ikke kun lagervarer, men mulighet til å ta i mot spesialbestillinger fra kunder som ønsker noe annet - noe unikt og annerledes. Med eget prekutt-anlegg kan du også få alt skreddersydd og ferdig etter mål. Du beskriver hva slags panel og plater du ønsker, og Telhaug og staben hans skreddersyr og kutter. Og mens vi er inne på det unike - sagbruket har mer å by på!


- Hugget stokkpanel er et spesielt panel som vi har drevet med helt siden starten, og dette er paneler som ingen andre lager. Det er helt unikt for Eikås Sagbruk. Hugget stokkpanel finnes som både gran og furu, og er til både innvendig og utvendig bruk. Her til lands er det kun vi som produserer dette, men vi har flere forhandlere. 


Og som om ikke det var unikt nok - blant de 34 ansatte er det en medarbeider som har jobbet hos dem i imponerende seksti år. Han fikk kongens fortjenestemedalje etter å ha vært ved sagbruket i 50 år, og fikk sin spede start da han var med onkelen Olav Eikås på jobb i tenårene. I dag jobber han halv stilling. 


- Våre ansatte er fagfolk som virkelig kan faget sitt. Mange av dem har jo gått og trødd her siden de var små, skyter Anne Tove Bakke inn. Hun er markeds- og økonomiansvarlig, og kaller seg Telhaugs høyre hånd - med et stort smil.



Effektiv drift med biobrensel-anlegg

Selskapet har vokst de siste årene, og ligger nå på en årlig omsetning på i underkant av 80 millioner. De har bygd stein på stein, og hatt mange livlige diskusjoner gjennom tiden, sier Telhaug. På eiersiden har han nemlig med seg to nevøer, i tillegg til at det ene søskenbarnet hans er høvlemester og broren hans er nestleder. Sammen har de det vanvittig moro på jobb, og det gode arbeidsmiljøet viser seg i en minimal sykemeldings-statistikk. 


- Jeg er optimist med tanke på fremtiden, og mener Eikås Sagbruk AS har livets rett.

Men jeg tror nok at vi kommer til å produsere mer trelast, og med fokus på kostnadene, produsere dette til så minimale kostnader som mulig, sier han. 


Er det på ett felt sagbruket virkelig gjør sitt for å redusere kostnader, er det på oppvarming. Med et eget biobrensel-anlegg kan de varme opp alle lokalene sine med biovarme. Årlig har de et energibehov på rundt 2 millioner kilowatt timer i strøm, men i biobrensel-anlegget produserer de mer enn det dobbelte - hele 5 millioner kilowatt timer biovarme. Det blir også en vinn-vinn situasjon for selskapet når de kan fore anlegget med avkapp fra produksjonen, paller og annet tre- og papiravfall. 


En effektiv drift er også mulig takket være både eget verksted og god logistikk. Med egne reparatører som kan ta hånd om maskinene på stedet, slipper de å leie inn folk og de slipper å vente. Og når det kommer til logistikken, sier det seg selv at denne må være knivskarp. Ikke minst når det handler om store volum. Når Telhaug og kompani for eksempel skal sende ei hytte til Hafjell, er det helt avgjørende at også listverket blir med i lasten.


- Å lytte til kundene og kunne ta i mot både ros og ris, det er utrolig viktig. Det er kunden som er en viktig bidragsyter for at vi skal kunne utvikle oss. Vi må aldri misbruke tilliten fra kundene, avslutter John Anker Telhaug.


171083 ES1


Les mer...

2017-04-04 12.00

anleggsgartnerost2

Engasjert og erfarent anleggsgartnerfirma skaper imponerende utemiljøer

Artikkel Anleggsgartner Øst AS, har en lang kunnskap og bred ekspertise i anleggsgartnerfaget, med mangfoldige tjenester som strekker seg fra private hager til imponerende prosjekter innenfor offentlige områder.
safeline4

Smart teknologi gjør dette til framtidens heis

Artikkel SafeLine har levert heisalarmsystemer siden 90-tallet, og er en stor aktør i Europa med over 350 000 installasjoner. Nå lanseres SafeLine LYRA – enheten som digitaliserer heistrafikken, forutser vedlikehold...

    Kontaktinformasjon

    • Eikås Sagbruk AS
    • Mail
    • Hjemmeside
    • Telefon:
      38 34 82 02
    • Adresse:
      Eikenveien 710, 4596 Eiken
    sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

    Digitale møter: Tips for nybegynnere

    Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    Arkiv