172014172014_1

Sprellende tider for norsk fisk: Slik takler oppdrettsbransjen lakselusa

Norsk fisk eksporteres som aldri før. Og det ser lyst ut med tanke på fremtiden. Regiondirektør i Fiskeridirektoratet, Janne Andersen, kan nemlig fortelle at stadig flere ungdom søker seg til fiskeri og havbruksnæringen.

Fiskeridirektoratet holder til i Bodø. Hovedoppgavene deres har endret seg med årene. Der de tidligere brukte mye tid på forvaltningsoppgaver og utvikling, har de i dag hovedsakelig tilsyn med og kontroll av fiskeri- og havbruksnæringen.


- På fiskerinæringen har vi hatt det vi kaller ressurskontroll siden det ble regulering av fiskeriene. Reguleringen av torskefisket med kvoter kom rundt 1990, fordi bestanden var delvis nedfisket. På havbrukssiden har vi fra 2010 gradvis bygget opp mer og mer kapasitet på tilsyns-siden. Da følger vi med anleggene. Førsteprioritet er å unngå rømning og det å jobbe forebyggende. Vi følger også opp at anleggene har det tekniske og alle sertifikater på plass, at de har gode rutiner som de følger, og at de forstår viktigheten av internkontroller. Slik unngår man rømning, og det er veldig viktig, forteller Andersen.


Det er gode tider for oppdrettsbransjen, med stort overskudd og enorm produksjon. For å kunne øke ytterligere i årene som kommer, er det avgjørende at bransjen klarer å takle lakselusa og andre sykdommer.


- Nå er det bestemt at det skal innføres produksjonsområder. Dette er et tiltak for at næringen skal kunne fortsette å vokse på sikt. De som er i området eller får til en produksjon med lite lus har da en mulighet til å vokse mer enn de som sliter mer med lus. 


- Man har jo erkjent i mange år nå at det er mye sunnere å spise fisk og produkter fra havet enn produkter fra land. Markedet vårt er hele verden. Vi eksporterer enorme mengder med fisk og metter mange munner!


172014_1

Les mer...

2017-05-29 11:00

173064på

Med hjarte på rette staden

Artikkel Fjordhotellet i Hjørundfjorden kan by på langt meir enn fjord og fjell. Maten er rett og slett fantastisk, og gjer totalopplevinga magisk. Fokuset på lokal mat, gjer at fleire og fleire vel å reise til...
173046

Motorsykkelfantast? Da er dette nettbutikken for deg!

Artikkel Forkjærligheten for tohjulinger sitter i veggene til EC Ride AS i Lillestrøm. Innehaver og entusiast Markus Røstvang åpnet dørene i april i fjor.

    Faktaruta

    puff_Matej Kastelic

    Event.no

    Et vellykket arrangement

    Uten-navn-1s

    Passion 4 Baking

    Med kjærlighet som den viktigste ingrediensen


    Arkiv