172014172014_1

Sprellende tider for norsk fisk: Slik takler oppdrettsbransjen lakselusa

Norsk fisk eksporteres som aldri før. Og det ser lyst ut med tanke på fremtiden. Regiondirektør i Fiskeridirektoratet, Janne Andersen, kan nemlig fortelle at stadig flere ungdom søker seg til fiskeri og havbruksnæringen.

Fiskeridirektoratet holder til i Bodø. Hovedoppgavene deres har endret seg med årene. Der de tidligere brukte mye tid på forvaltningsoppgaver og utvikling, har de i dag hovedsakelig tilsyn med og kontroll av fiskeri- og havbruksnæringen.


- På fiskerinæringen har vi hatt det vi kaller ressurskontroll siden det ble regulering av fiskeriene. Reguleringen av torskefisket med kvoter kom rundt 1990, fordi bestanden var delvis nedfisket. På havbrukssiden har vi fra 2010 gradvis bygget opp mer og mer kapasitet på tilsyns-siden. Da følger vi med anleggene. Førsteprioritet er å unngå rømning og det å jobbe forebyggende. Vi følger også opp at anleggene har det tekniske og alle sertifikater på plass, at de har gode rutiner som de følger, og at de forstår viktigheten av internkontroller. Slik unngår man rømning, og det er veldig viktig, forteller Andersen.


Det er gode tider for oppdrettsbransjen, med stort overskudd og enorm produksjon. For å kunne øke ytterligere i årene som kommer, er det avgjørende at bransjen klarer å takle lakselusa og andre sykdommer.


- Nå er det bestemt at det skal innføres produksjonsområder. Dette er et tiltak for at næringen skal kunne fortsette å vokse på sikt. De som er i området eller får til en produksjon med lite lus har da en mulighet til å vokse mer enn de som sliter mer med lus. 


- Man har jo erkjent i mange år nå at det er mye sunnere å spise fisk og produkter fra havet enn produkter fra land. Markedet vårt er hele verden. Vi eksporterer enorme mengder med fisk og metter mange munner!


172014_1

Les mer...

2017-05-29 11.00

anleggsgartnerost2

Engasjert og erfarent anleggsgartnerfirma skaper imponerende utemiljøer

Artikkel Anleggsgartner Øst AS, har en lang kunnskap og bred ekspertise i anleggsgartnerfaget, med mangfoldige tjenester som strekker seg fra private hager til imponerende prosjekter innenfor offentlige områder.
bilskadekvinesdal1

Profesjonell og rask bilskadehåndtering hos godkjent skadeverksted i Kvinesdal

Artikkel Bilskade Kvinesdal er utstyrt med moderne teknologi for å håndtere alle typer karosseri- og chassis-skader. For forsikringsselskaper utfører bilskadeverkstedet ulike reparasjoner og utskiftninger av bilglass,...

    Kontaktinformasjon

    vidaxl

    Fem måter å nyte mer tid utendørs

    Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

    Farvel til tradisjonell leksehjelp?

    Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

    Arkiv