171106 UD1171106 UD0171106 UD171106 UD2

Bedre bygg og bedre by med Uno Design

Et bygg er ikke bare et bygg som skal huse mennesker. Det skal også leve og fungere i miljøet sitt på en god måte. Særlig i en by er det viktig å integrere bygg med både byrom og innbyggerne for å skape harmoniske bomiljøer. Dette er et av kjernepunktene til Uno Design i Bodø, som drives av søsknene Unni Furfjord og Espen Furfjord.

Unni er utdannet sivilarkitekt og daglig leder i Uno Design som fyller 10 år i år. Hun forteller om en forsiktig start som har tatt seg veldig opp de siste tre årene.


- Jeg har drevet med design siden 2007, og i starten var det litt mer hobbybasert. Men de siste årene har vi virkelig vokst, både på type prosjekter, størrelse og i antall. Nå får vi utrolig mange forespørsler, og har mange hyggelige samtaler med kunder hver dag. Espen har vært ansatt her i to år, og skal etter hvert gå inn i en 100% stilling. Det er kun oss to som er fast ansatt, og så leier vi inn medarbeidere litt avhengig av type prosjekt. Vi har også to samarbeidspartnere, en i Ørsta og en i Stavanger. Her i Bodø samarbeider vi med både interiørarkitekter, energi-ingeniører og konsulentfirmaer.


Firmaet har en fin beliggenhet midt i Bodø sentrum. Med lokaler i den ærverdige O. Johansson-gården rett ved torget befinner de seg i et livlig og inspirerende miljø. Uno Design jobber på prosjekter i hele landet, men hovedtyngden er i hjembyen og ellers i Nordland, for de har også et firma i Meløy. 


- Etter hvert har vi begynt å rette oss mot litt spesielle, mer utfordrende eneboliger. Vi jobber også med barnehager, skoler, forretningsbygg og leilighetsbygg. Og gjerne med vern og hvor det er litt komplekse situasjoner, for vi liker utfordringer. Den nye tollstasjonen i Junkerdalen på grensen til Sverige har vi designet, og vi jobber ofte med sykehjem og omsorgsboliger. Vi bruker mye tid på kundene, og lytter til dem underveis i prosessen. Det er noe av grunnen til at vi har havnet i dette markedet, at vi liker å jobbe med folk. Og kundene blir også veldig fornøyd på grunn av det, for de blir hørt.  


Blant mange spennende og krevende prosjekter nevner Unni Furfjord Villa Lundbakk, et eneboligprosjekt som strakk seg over fem år. Her var det særlig den store tomten som var tidkrevende og bød på utfordringer. Og ikke minst Arctic Built.


- Dette er mitt private prosjekt. Jeg kjøpte ei tomt i 2009, og har utviklet den over tid. Arctic Built består av to kule bygg som samsvarer med hverandre. Den ene delen av tomten og prosjektet er solgt til en byggmester, mens den andre er min. Her har jeg jobbet sammen med Husbanken for å finne nye løsninger på energi, arkitektur, universell utforming og null-utslipp på CO2. Jeg kaller det Arctic Built fordi det er fremtidsrettet, og tilpasset de nordnorske klimaforholdene. Lyset her i nord er jo fantastisk. Derfor bruker vi veldig mye tid ute på tomtebefaring. Det er noe med det å prøve å fange lyset, å finne de riktige vinklene og forsøke å få dette inn i huset. Jeg tenker at det skal jo være fint om sommeren med lyset, men for å klare å fange det slik at man har det hele året, må man ha vært mye på tomten for å vite hvor den perfekte vinkelen for vinduer og plasseringen av rom er, sier hun med stort engasjement.


171106 UD2


Espen er fagutdannet på tømmer og har fagbrev som snekker. Det betyr at Uno Design har de nødvendige godkjenningene for å kunne bygge fysiske bygg, med boliger på opptil 500 kvm og lagerbygg på opptil 2000 kvm. 


- At vi har denne fagkunnskapen er avgjørende, for vi ser hvor viktig det er å ha forståelse for detaljer og kunnskap om materialbruk. Derfor liker vi også å være med i alle faser av et prosjekt, helt fra starten av og frem til det er ferdig bygd. Espen er kjempeflink på dette med detaljer. 


- Tidligere har vi jobbet mye med tre, men nå har det blitt mye med betongelementer, ofte i kombinasjon med tre og glass. Mange kunder vil ha vedlikeholdsfrie hus, og da er betongelementer et veldig godt alternativ. Men det kan noen ganger bli litt for hardt med bare betong, så hvis man klarer å bryte med glass og tre, kan man få et veldig fint uttrykk.


Det er ingen tvil om at søskenduoen i Uno Design ivrer for å ivareta gode byrom. Som arkitekter er de opptatt av å legge til rette for et godt bymiljø for folk som bor der, og ikke bare bygge hus og bygninger som ser bra ut. Dette er også en av grunnene til at de stiftet Kreativt Byforum. Her jobber de sammen med andre engasjerte fagpersoner for å skape en bedre by for Bodøs innbyggere. 


- Mange arkitekter får en jobb og et prosjekt, og tegner bare dét bygget. De glemmer at man er i en by, og at man må ta hensyn til omgivelsene, bebyggelsen, gate- og uterommene. Det handler om trivsel og livskvalitet. Ikke bare for de som skal jobbe i selve bygget, men også for de som skal ferdes i gatene. En by skal være trivelig å ferdes i!

Les mer...

2017-03-27 12.15

mestertak2

Best på fremdrift: Denne taktekkerbedriften får til det umulige

Artikkel Mestertak AS er stolt av å være ditt foretrukne taktekkerfirma som betjener både bedrifter og private.
safeline4

Smart teknologi gjør dette til framtidens heis

Artikkel SafeLine har levert heisalarmsystemer siden 90-tallet, og er en stor aktør i Europa med over 350 000 installasjoner. Nå lanseres SafeLine LYRA – enheten som digitaliserer heistrafikken, forutser vedlikehold...

    Kontaktinformasjon

    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

    Farvel til tradisjonell leksehjelp?

    Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

    vidaxl

    Fem måter å nyte mer tid utendørs

    Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

    Arkiv