163009 CB163009 CB0163009 CB1163009 CB2

Bygger med lidenskap for skateboard

Luleåbaserte Concrete Beaver designer og bygger parker for skateboardkjøring i hele Skandinavia med gründeren, eieren og skateboardfantasten Luke Jouppi i spissen. En satsing på lokal skateboardkultur er en gevinst ikke bare for kjørerne. I de kommuner og byer som investerer i godt planlagte ramper og parker, har flere uventeede og positive bieffekter oppstått – først og fremst for ungdom, men i forlengelsen også for hele fellesskapet.

Veldesignede skateparker tiltrekker ikke bare kjørere, men utvikler seg ofte til møteplasser for ungdom generelt som kanskje ellers ville ha samlet seg utenfor gatekjøkken eller kiosker. I parkene får de mulighet til en mer meningsfull fritid, og forhåpentligvis spres også lidenskapen for sporten som kjennetegner skateboardkulturen.


Å anlegge skateparker er ett grep for mindre byer å kommuner til å øke sin attraktivitet blant ungdommer. Det signaliserer liv, og forhåpentligvis kan ungdommen tenke seg å bli boende. Ungdommer som forblir i hjembygda, fører på lengre sikt til et mer attraktivt og levende fellesskap, noe som også gir økt økonomisk vekst.


– Mange av våre kunder er nettopp kommuner hvor representanter ofte har veldig begrensede kunnskaper om skateboardkjøring. For dem er en skateboardpark en stor og usikker investering. En viktig del av min jobb er å berolige dem, se til at de hele tiden får informasjon og at vår kommunikasjon fungerer, sier Luke Jouppi.


Han forteller at det for mange blir en ekstra trygghet å høre om hvor sympatisk samholdet blant skateboardkjørere er.


– Vi har omsorg om skateparkene våre og tar vare på dem. Det forekommer sjelden eller aldri forsøpling og skader, for de eldre oppdrar de unge, forklarer han.


Luke har selv vært en lidenskapelig skater i flere tiår og tilhører et fellesskap av fantaster over hele verden.


– At man kjører selv, er nødvendig for å kunne designe og bygge gode skateparker. Hvis man aldri har stått på et skateboard, vet man ikke hvor viktig underlaget er for kjørefølelsen, man kan ingenting om passende vinkler og avstand, og da blir skateparken et tapsprosjekt for dem som investerer i den, forteller Luke.


En slik park lokker ingen kjørere og kommer til å stå øde og tom.


Concrete Beaver bygger i gjennomsnitt 4000 kvadratmeter variert skateboardbane i året. Siden oppstarten i 2013 har de hatt ansvaret for drøye 30 prosjekter i Skandinavia og har også gått inn som mentorer og med finansiering i lokale gjør det selv-initiativ.


– Skateboardkjørere tilhører en lidenskapelig rase. Finnes det ikke noe sted å kjøre, leter de opp et passende sted og bygger selv, sier Luke, som synes det er viktig å dele kunnskapen og støtte hverandre innenfor kulturen.


Nettopp et slikt prosjekt står på ventelisten for kommende prosjekt.


– Vi skal til et lite sted i Finland, hvor vi har vært en hel del før. Der finnes en fantastisk skatekultur som trekker folk fra hele regionen, og nå skal vi hjelpe dem med å utvikle en allerede eksisterende park, forteller Luke.


Et enda større prosjekt som ble dratt i gang i vår, er byggingen av en enda større innendørspark i København.


– Der finnes allerede et kjempeanlegg for innendørskjøring, og nå skal den kompletteres med enda en arena som skal tilpasses særskilt for bowl og transition, sier Luke.


I sin bakgrunn har Luke eksamen i industriell design, og han har designet og bygget skateparker i nærmere 20 år. Blant annet har han designet skateparker i drøye fem år både i Australia, Canada og USA.


– At jeg begynte som designer, ga meg store fordeler da jeg senere begynte å bygge, og når jeg selv hadde ansvaret for konstruksjonen, fikk jeg mer kunnskap om forskjellige materialer og kunne bruke det i den designen jeg holdt på med, forteller han.


Concrete Beaver arbeider først og fremst med eksterne designere, men står ofte selv for design og er alltid tungt involvert i utformingsprosessen. Et fruktbart samarbeid, som er fordelaktig for både designer, dem selv og kunden.


Mange innser nok ikke hvor mye god planlegging og hardt arbeid som ligger bak en ferdig skatepark.


– Vi fjerner jord, snekrer, installerer all stål, og til slutt herder vi betongen. Betongarbeidet, som er den viktigste delen, krever mye erfaring og følelse siden alle former arbeides inn med håndverktøy, forteller Luke.


Som sagt: En lidenskapelig og engasjert subkultur som ikke går av veien for hardt arbeid.


Etter hvert som myndighetene forstår kraften i dette fellesskapet, satser man mer og mer på å støtte det.


– Trenden går mot hele rekreasjonsområdet med rom også for andre aktiviteter enn skateboardkjøring, forklarer Luke, som synes det er en positiv utvikling.


Den driftige skateboardprofilen har mange visjoner for sitt allerede fremgangsrike foretak, men grunnleggende er alltid å levere bedre enn forventet.


– Jeg vil gi noe tilbake til en sport som har preget hele livet mitt, sier han.

Les mer...

2016-06-02 14:00

192006w1

Blåser liv i båtsortimentet

Artikkel Med mye drahjelp fra kona, har daglig leder i Strømøy Båtverksted, Kjell-Erik Østerbø, begynt å tegne og designe båter tilpasset nordiske forhold.
193001w2

Kranhus i aluminium til å ta av

Artikkel Alustrax AS har med støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet, banet vei med produksjon av innovative kranhus i aluminium og plast - sterkt og med unik lyd- og isolasjonsevne. – Industrien begynner...

  Kontaktinformasjon

  Norskkunsthandverk

  Norsk design – en kulturarv av de sjeldne

  Designbutikken Norway Designs i Stortingsgaten 28 i Oslo, selger nordiske småskalaprodukter - i stor skala. Norway Designs vil at vi omgir oss med norske kvalitetsprodukter, og har en god forklaring til hvorfor.

  NaimJosefiw4

  Superdesigner

  Design, teknologi og industri - Naim Josefi skaper magi med stor M.

  Tone.3

  Skjønnhetseksperten

  Tone Vid Skipá

  Arkiv