173031å173031åp173031åpøoi173031p173031pd

Kan mikroalger gjøre deg smartere?

Tror du, som så mange andre, at omega-3 bare finnes i fisk? Målet til Cato Lyssand er å dyrke mikroalger proppet med omega-3-fettsyrer i drivhus på land.

Å dyrke mikroalger gir nemlig både høyere kvalitet og en mer miljøvennlig produksjon. Og det beste? Du som forbruker får veganske kapsler som er gode for både hjerne, hjerte og ledd.


– Fettsyren som heter DHA er den lengste i omega 3-kjeden. Den er ekstremt viktig for cellemembranen og celler i kroppen. Den regulerer hva som går inn og ut av cellene, og hvordan de kommuniserer med hverandre. Det gjør jo at det er en fettsyre som er veldig viktig for hjernen, siden hjernen består av celler som kommuniserer mye sammen - mye mer enn celler i fingeren! Forteller Cato Lyssand engasjert.


173031åpoi


Mot slutten i en graviditet og frem til to-årsalderen skjer mye av utviklingen av hjernen, forklarer Lyssand. Det er her grunnlaget for resten av livet blir lagt. I denne utviklingen er omega-3- fettsyren DHA svært viktig for barnet. Fosteret får DHA først via moren, og siden via amming og deretter babymat. Men DHA fortsetter å være viktig gjennom hele livet, fra før du er født til du dør.

– Cellemembranen ergo DHA fettsyren, blir hele tiden slitt ut/brukt opp slik at kroppen må fornye den. Derfor er det veldig viktig med et daglig tilskudd.


173031åp


Når vi snakker om helse er det ikke mange som tenker på halsen og opp. All trening handler om kroppen fra halsen og ned. Men finnes det noe som er viktigere enn å ta vare på hjernen?


Cato Lyssand driver Green Omega AS på Os i Hordaland. Per i dag selger selskapet importerte omega 3-kapsler fra mikroalger med et høyt innhold av DHA. Men under full utvikling er Lyssands plan om en virksomhet hvor han selv dyrker disse mikroalgene. Forretningsideen kom da han jobbet med et eksamensprosjekt hvor han gjorde et markedsføringsprosjekt for Biopharmia. Selskapet har lisens på et dyrkingsanlegg for mikroalger i drivhus.


– Da så jeg hvordan jeg kunne dra nytte av erfaringen min, og begynte å tenke på å få i gang et eget anlegg. Samtidig opprettet jeg Green Omega AS, som leverer omega 3-kapsler fra mikroalger. De fleste tenker at omega-3 er en helt egen ting som kommer fra fisk, men omega-3 er helt enkelt fettsyrer. De lages i planter, som de fleste andre fettsyrer blir, både på land og i havet. Men omega 3-fettsyrene er litt spesielle. De finnes i rikelige mengder i havet, for der lages de i mikroalger nederst i næringskjeden. Deretter går de oppover i næringskjeden til fisk.

Vegansk produkt

– Tanken min er da å gå direkte til kilden, og dyrke dette på land i drivhus. Det blir et mer miljøvennlig produkt enn med omega-3-fettsyrene man får fra fisk. I tillegg får det høyere kvalitet, fordi man har bedre kontroll på produksjonen. Og ikke minst er det viktig med hjernehelse-perspektivet! Siden produktet er av mikroalger, som er en plante, er det også vegansk, utdyper Lyssand.


173031


Anbefalt inntak av omega-3-fettsyrer er 250 milligram daglig. Green Omega AS selger kapsler som hver inneholder 200 milligram. Derfor anbefales det at man tar to kapsler om dagen. Produktet Lyssand tilbyr i nettbutikken sin per i dag er importert. Han leverer til hele landet med samme pris på frakt, og har kort leveringstid.

 

– Ja, det hadde vært interessant å få produktet inn i helsekostbutikker, og er det noen som er interessert, så er det bare å ta kontakt. Men tanken er at jeg først vil bevise at dette er et produkt for markedet, før jeg oppsøker faghandlere. Vi må bevise at vi har et produkt som er mer lønnsomt enn noe annet.


173031å


Det opplagte målet til Lyssand er å etablere et eget anlegg. For øyeblikket er han i full gang med forberedelser: å finne ut av hva som er den riktige algetypen, og den beste temperaturen og forutsetningene for å optimalisere produksjonen. Minst like viktig er det å se på kostnadene, hva som er det optimale og hva som er gjennomførbart.


– Jeg er den eneste i Norge som gjør akkurat dette. Det er en apotek-kjede her til lands som selger et liknende produkt, men sammensetningen i mine kapsler er annerledes. Jeg har kun DHA, som er den aller viktigste fettsyren, og med 200 milligram i hver kapsel. Nå skal jeg gjøre endringer i nettbutikken og med abonnementet slik at man får tre bokser i kvartalet.


173031pd


– Mikroalger har levd i skyggen i tredve år. Man har lenge visst om de gode egenskapene og fordelene ved å bruke mikroalger, men det har funnets alternativer som har vært billigere. Mikroalger har så mange ulike egenskaper og inneholder så utrolig mange ulike næringsstoffer at de forskjellige artene har nytte i mange næringer. Ønsket mitt er å kunne levere innen de forskjellige kvalitets-klassene på medisin, helsekost og fôr – og på lang sikt å kunne bruke det til biodrivstoff, avslutter Lyssand.

Les mer...

2017-09-08 14:00

191024w9

Det siste innen sommerklær og gode leseopplevelser – så er ferien din reddet

Artikkel Vi har besøkt Ark Bokhandel og Cubus – to attraktive og populære butikker på AMFI Fauske.
191017w3

Slik får du benkeplatene alle snakker om

Artikkel Arkitekter, Interiørdesignere, kjøkkenbutikker og møbelsnekkere har lagt sin elsk på materialet Corian. Bransjemagasinet tok en prat med Morild InterDesign AS, som produserer, monterer og installerer benkeplater...

  Kontaktinformasjon

  NaimJosefiw4

  Superdesigner

  Design, teknologi og industri - Naim Josefi skaper magi med stor M.

  Norskkunsthandverk

  Norsk design – en kulturarv av de sjeldne

  Designbutikken Norway Designs i Stortingsgaten 28 i Oslo, selger nordiske småskalaprodukter - i stor skala. Norway Designs vil at vi omgir oss med norske kvalitetsprodukter, og har en god forklaring til hvorfor.

  Tone.3

  Skjønnhetseksperten

  Tone Vid Skipá

  Arkiv