162068 ABB2162068 ABB3

Idyllisk B&B ved Göta kanals strand

Like ved Göta kanal, i det som antagelig er vestgötske Lyrestads eldste hus, har den norske familien Sletten åpnet Annas Bed & Breakfast med tilhørende kafé og interiørbutikk. Her bor du bekvemt i harmonisk svensk småbymiljø med nærhet til Kinnekulles og Tivedens storslåtte natur.

Da ekteparet Anna og Sverre Sletten kjøpte det over 200 år gamle huset i Lyrestad for drøye tre år siden, rommet det en kafé med innredning fra 70-tallet og tilhørende leilighet en trapp opp.


– Alt gikk i grønt, oransje og brunt, ler Anna.


Dét er vanskelig å forestille seg i dag. Nå bader kafeen fullstendig i lys, og utsikten over Göta kanal er ypperlig.


Etter en vinter med renovering, hvor Anna og Sverre arbeidet hardt for å få frem husets opprinnelige karakter, kunne de følgende sommer slå opp portene til det som nå er en hjemmekoselig kafé med overnattingsmuligheter i form av ni skjønne senger fordelt på fire rom.


Da familien Sletten flyttet til Lyrestad, hadde de flere ganger tidligere besøkt den fredfulle lille plassen.


– Etter ti år med sommerhus i Värmland følte vi at vi ville forlate vårt stressfulle liv i Oslo til fordel for et permanent bosted i Sverige. Derfor begynte vi å lete etter drømmehuset vårt på den svenske landsbygda, forteller Anna.


Anna, som kaller seg selv og familien for riktige ”svenskofiler”, snakker av og til med barna om at de kan flytte tilbake til Norge når de blir voksne.


– Men det vil de absolutt ikke. Vi har funnet vår plass på jorden, føyer hun sprudlende til uten å nøle.


Anna har arbeidet som jurist i mange år, og selv om hun trivdes veldig godt i yrket, hadde hun lenge drømt om å drive noe eget.


– Jeg har alltid vært lidenskapelig interessert i innredning, så på et vis kjennes det her som en naturlig utvikling for meg, sier hun.


Kafeen og de fire rommene har hun innredet i lyse farger. Linputer, filleryer, gammeldags tapet og antikke innredningsdetaljer matcher den falurøde fasaden og de bevarte tregulvene. Anna dekorer vakkert og blander med sikker hånd fra vidt forskjellige tidsperioder.


Her sammenfaller 1800-tall med funkis og nyskapt design. Resultatet er utrolig trivelig og vakkert uten å være høytidelig eller påtagende. Helt enkelt gjestfritt, hjemmekoselig og inspirerende.


De fleste soverommene har utsikt over den kjente kanalen, og i oppholdet inngår selvsagt frokost med nybakt brød og nykokt kaffe. For den som har spesielle ønsker til frokost, er det bare å si fra, så ordner Anna det meste. Til og med laken og rengjøring inngår. Her er det bare å hvile og nyte alt som landsbygda har å tilby.


Losjidelen er åpen året rundt.


– Her finnes mye å se og gjøre også om vinteren, og mange setter pris på den aldeles spesielle stillheten som kommer med høsten, sier Anna.


Hennes gjester finner veien fra hele Sverige, men mange kommer også fra Norge, Danmark og Tyskland. Å sykle eller vandre langs stier gjennom den vakre naturen, padle kajakk eller ta guidede båtturer på Göta kanal er populære aktiviteter.


– Mange utenlandske gjester er aktive friluftsmennesker og kommer hit på grunn av den storslåtte og mangesidige naturen, forteller Anna.


Omgivelsene er virkelig noe aldeles for seg selv. Her finner man Kinnekullebergets unike flora, Tivedens urskog og de mange sjøene og vassdragene som innbyr til fiske, bading og båtliv.


I løpet av virksomhetens tredje sommer satser Anna nå stort på interiørbutikken som også har tilhold i kafeen. Her selger hun noen utvalgte artikler for hjem og kjøkken.


– Jeg liker så godt den romantiske landstilen og har flere danske merker i sortimentet, sier hun.


I den lille butikkens hyller står artikler fra blant annet Affari, Ib Laursen, Krasilnikoff og Chic Antique. Stilen kan oppsummeres som en blanding av snirklede rustikk og litt mindre frodig industridesign med innslag av friske og fargeglade detaljer i form av prikket porselen og glade tekstiler. Sortementet fornyes og vokser hele tiden. Anna liker å besøke messer for å holde seg oppdatert med nyheter og finne nye saker å ta med hjem.


– Jeg har også et lite delikatessesortiment, forteller hun og nevner marmelade, syltetøy, krydder-te, eksotiske krydder og saft i spennende smakskombinasjoner.


Mange av hennes gjester etterspør lettere lunsjer, noe hun nå tilbyr. En gang hver måned serveres også ettermiddagste.


Hun ser frem mot den planlagte satsingen på å øke interiørsortimentet i butikken.


– Hos meg finnes losji, kafé og shopping i ett. Som et Kinderegg, ler hun.

Les mer...

2016-07-04 11.45

stedarkitektur3

Arkitektkontor i Skien løser arkitektoniske utfordringer med en kreativ tilnærming

Artikkel STED Arkitektur består av fagkyndige arkitekter med lang og variert erfaring, som løser utfordringer på en kreativ og nyskapende måte. – Kreativitet er en stor del av faget vårt, konstaterer daglig leder...
ttbygg3

Derfor bør du unne deg en snekker

Artikkel Totalentreprenøren T&T Bygg AS, tilbyr et bredt spekter av oppussingstjenester for bolig og næring i Vestfold.

    Kontaktinformasjon

    article1

    Beste stedene å campe i Norge

    Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    vidaxl

    Fem måter å nyte mer tid utendørs

    Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

    Arkiv