173023,13173023,9173023173023,7173023,8173023,6173023,10173023,2173023,4173023,3173023,1

Slik får du et smarthjem

Elektromontør Morten Gleditsch i Bergen er noe så spesielt som en lyd- og bildetekniker som i tillegg forstår byggebransjen og elektrofaget. Dermed har han og firmaet intelliBo AS et unikt fortrinn når det gjelder å klargjøre ditt hjem for fremtiden. Med brennende interesse for faget og glødende entusiasme ser han helheten i et smarthjem.

Selv om stadig flere vurderer hjemmeautomasjon, er ikke alle klar over mulighetene som finnes. Det leveres så mange løsninger som ikke utnyttes fullt ut, og Gleditsch er faktisk litt uvillig til å bruke betegnelsen «smarthus». Selv foretrekker han å snakke om smarte hjem eller hjemmeautomasjon.


– Ordet «smarthus» blir litt misbrukt. Slik jeg ser det, kan man ikke kalle ren lysstyring i et hjem for «smarthus-løsning». Jeg velger å se hele huset under ett: Styringen skal også innbefatte lyd og bilde. Da først har man et smarthjem, sier han.


173023,13


IntelliBo leverer frittstående løsninger, konsultasjon og bistand samt komplett totalleveranse, alt fra skreddersydde ett-roms-installasjoner til store totalløsninger, både til private så vel som til bransjemarkedet. For privatkunden begynner det ofte med en prat om hva som er behov og budsjett.


– Her har vi også muligheten for å gå inn i eksisterende installasjoner og sørge for at flere får utbytte av det de har. Det kan også være lurt å ta kontakt før man går til innkjøp av system og utstyr, for det er så viktig å sette sammen den riktige løsningen, riktig TV, riktig forsterker og høyttaler til noe som vil være en god teknisk sammensatt løsning. Derfor kan vi også holde prisene nede, for en løsning som er feil satt sammen, den kan fort dra opp kostnaden. Dette skal ikke være dyrere enn nødvendig. 


173023


Med seg i porteføljen har Gleditsch systemet med det konsise navnet Control4, et amerikansk system med veldig solide produkter, som nå er kommet til Europa og Norge, forklarer han. I tillegg har Morten også mange års erfaring med systemene Eaton xComfort og Sensio. Ofte er disse også aktuelle å bruke i forbindelse med smarte hjem og velferdsteknologi.


– Det aller viktigste til Control4 er brukervennligheten. Det har en solid app, fysiske fjernkontroller og navigatorer på TV-en. Enten du bruker appen på mobilen eller har oppe skjermbildet på TV-en, er det det samme bildet du ser. De samme mulighetene får du også fra betjeningspaneler på veggene, og om ønskelig, kan vi felle inn iPad-er der kunden måtte ønske. Det er et utall av muligheter, sier han og tar gjerne kundemøter med sluttbrukeren for å demonstrere systemet hjemme hos kunden.


173023,3


Samtidig kan systemet fjernstyres fra mobilen uansett hvor du er, og det gir et spesielt fortrinn: Som en av de få kan Gleditsch tilby support i distriktene. Han har allerede mange års god erfaring i å være innleid til andre bedrifter.


– Mange vegrer seg kanskje fordi supporten ikke er tilgjengelig. Men nå har hele landet mulighet til å få den tekniske løsningen huset fortjener. Om en elektrikerbedrift i Finnmark ønsker et smarthjem-system, kan jeg bistå med prosjektering og gjennomførelse. Jeg kan om så ferdigstille anlegget ved å fjernstyre en PC.


Umiddelbar kontroll

Om sluttbrukeren i tillegg tar kontakt med intelliBo før man begynner, får man samtidig kontroll med en gang. Er man i ferd med å overta en bolig hvor det kanskje er en teknisk installasjon fra før av, er det greit å ha kompetansen med seg fra starten av. Skal man tilfredsstille både interiørarkitekten og Ola Nordmann, er det dessuten en fordel å være håndverker i den tekniske bransjen. Rent konkret: Det er ikke alltid det må skjæres nye hull. Mye kan tilpasses og utvides, og Gleditsch kan gå i dialog med tømrere og dem som legger listverk, planlegge og koordinere. En TV kan felles inn i en vegg – eller skjules bak et bilde når den ikke er i bruk. Teknikken løses etter boligens behov. Og dette er heller ikke bare for nye bygg: Tvert imot er det en myte at etterinstallasjon av smarte hjem er vanskelig, påpeker Gleditsch.


173023,12


– I de fleste tilfeller handler det ikke om å strekke nye ledninger, men om å trekke vekk. Flere komponenter er trådløse, knapper er gjerne batteridrevne, og TV-en som settes opp, kan like gjerne svinges ut fra en trådløs trykknapp fra sofaen. Systemet er skreddersydd for etterinstallasjon.

Med nye løsninger får også et nærmest forslitt begrep som generasjonsbolig nytt innhold:

Gleditsch’ kundegruppe omfatter alle aldersgrupper, og da handler det om nøyaktig det samme: brukervennlighet.


– Uttrykket «velferdsteknologi» er høyaktuelt i mange kommuner nå, og der ønsker også jeg å bidra. Enten du installerer for ungdommer eller for et eldre par i 70-årene, skal sluttbrukeren forholde seg til én app og ett styringssystem. Det dreier seg om å få vekk alt som er unødvendig: Jeg skal gi brukeropplæring til alle aldersgrupper, og da kan jeg også tilrettelegge for spesielle behov. Skulle noen for eksempel ønske seg større ikoner, er det fullt mulig å få til. Og for alle aldersgruppene er det viktig å huske på at dette ikke bare er en investering i boligen og i boligens tekniske verdi, men også at boligen blir forberedt for en annen type alderdom. Jeg ønsker fornøyde kunder – og tekniske installasjoner som skiller seg ut, smiler Gleditsch.

Les mer...

2017-08-02 10:30

191030w7

Industriens ridder i skinnende rustning

Artikkel For industrien er tidsbruk essensielt – hindring av drift betyr store tap og kostnader. Maskinering AS er et spesialfirma som produserer og reparerer maskindeler og sveisede konstruksjoner og har spesialisert...
191049w8

Balkong- og terrasseinnglassing: Utvid utesesongen med flere måneder

Artikkel Hva med å forandre den ubrukte balkongen til en foldbar og rammeløs innglasset balkong eller terrasse av glass full av liv? Lumon gir gratis befaringer.

  Kontaktinformasjon

  NaimJosefiw4

  Superdesigner

  Design, teknologi og industri - Naim Josefi skaper magi med stor M.

  Norskkunsthandverk

  Norsk design – en kulturarv av de sjeldne

  Designbutikken Norway Designs i Stortingsgaten 28 i Oslo, selger nordiske småskalaprodukter - i stor skala. Norway Designs vil at vi omgir oss med norske kvalitetsprodukter, og har en god forklaring til hvorfor.

  Tone.3

  Skjønnhetseksperten

  Tone Vid Skipá

  Arkiv