184036-4184036-3184036-2184036-1

Nordisk identitet siden 1947

Nordiska Folkhögskolan i Kungälv i Sverige startet som et fredsprosjekt etter den 2. verdenskrig for å åpne de nordiske grensene. I dag har skolen et sterkt fokus på estetiske utdanninger, men her fins også allmenne linjer, der man kan ta opp fag for å oppnå generell studiekompetanse.

Nordiska Folkhögskolan har en lang tradisjon, med start i 1947. Tanken var den gang, å åpne opp grensene mellom de nordiske landene, som var stengt under 2. verdenskrig. Skolen har fortsatt en sterk nordisk profil siden både lærere og elever kommer fra hele Norden. Internatet på skolen er også en del av tradisjonen.


Elever som søker til skolen kan søke om å få bo på ett av de familiehus som fins, med plass til seks til åtte elever. Elever som bor i nærheten pendler ofte til skolen siden de offentlige kommunikasjonene er gode. På internatet har alle eget rom og deler dusj, toalett og en liten kjøkkenkrok der man kan lage noe enkelt, de større måltidene blir servert i en kantine. Internatets største fortrinn er at det gjør det mulig for skolen å kunne ta imot elever fra hele Norden.


184036-4


– Internatet er en vesentlig del som definerer skoleformen. Den bidrar til at man sammen med andre kan fordype seg i noe man virkelig brenner for, sier Karin Langeland som er rektor på skolen.


Skolen har et antall kulturlinjer der man kan studere forskjellige estetiske fag, for eksempel musikk, tekst, bilde, teater og foto. Felles for alle estetiske fag er at fortelling står i sentrum. Inuk Jørgensen, som har grønlandsk bakgrunn er lærer på filmlinjen. Han legger minst like mye fokus på fortellingen som de forskjellige tekniske delene når det kommer til å lage film.


– Jeg snakker mindre om hvordan et kamera fungerer og mer om hvorfor man skal bruke kameraet på en bestemt måte, avhengig av hva man skal lage film om, sier Inuk.


184036-2


På kulturlinjene kan man velge forskjellig lengde på studietid, fra ett til to semestre. Teaterskolen og Visskolen har også et andre år for de som ønsker å fordype seg. Enkelte deltakere på skolen velger å ta flere kulturkurs i en rekkefølge. De siste årene har skolen fått to nye tilskudd av estetiske linjer, Visuell fortelling og Filmskolen. I tillegg har Nordiska Folkhögskolan utvidet til å bli en ettårig utdanning. Det er viktig at kurs, innhold og retning er aktuelt og interessant til riktig tid.


På de allmenne linjene kan man studere på grunn- eller videregåendenivå for å komplettere sine behørigheter i forskjellige fag. Her jobber skolen i mindre grupper, slik at hver enkelt elev kan få den individuelle oppmerksomhet man trenger. Skolen har ikke prøver eller tester, isteden tar elevene fagene i den takt de selv velger, med oppmuntring fra lærerne. Etter avsluttet studium får elevene en evaluering som kan brukes til å søke til videre studier.

 

184036-1


Det fins tre forskjellige hovedlinjer: kurs over ett semester for de som kun trenger å ta opp noen fag. Språkstart for utlendinger som trenger å lære svensk og til sist Startlinjen for de som trenger å ta videregåendestudier på nytt. Carin Tingvall, som er koordinator for de allmenne linjene tror at utdanningsformen på skolen passer for personer som har dårlig erfaring med tidligere skolegang, som har mistet lysten til å lære. Mye av lærernes arbeid handler om å motivere elevene til å ønske å lære seg.


– Man sier ikke ”jeg er læreren, du er eleven”. Vi møtes til samtaler der forskjellige erfaringer er viktig, sier Carin om hvordan lærerne jobber på skolen.


184036-3


Den nordiske identiteten fortsetter å være sentral for Nordiska Folkhögskolan. Skolen blir definert som en nordisk møteplass, ikke bare gjennom elevene sine, men også gjennom det egne konferansesentret som mange ganger blir valgt som møteplass på grunn av den nordiske profilen. I tillegg tilbyr alle linjer elevene å ta studiene sine ut av skolen og ut i Norden. Visskolen drar for eksempel på turné, mens journalist- og fotostudentene drar på reiser som berører fagene deres. Også de allmenne linjene tar med elevene sine ut i Norden.


– Der er to kriterier for reisene. Alle må ha mulighet til å kunne bli med og reisemålet må være innen Norden, sier Karin Langeland.

Les mer...

2018-10-11 15:15

195002w5

Med boligstyling kan du få enda mer for boligen din

Artikkel Med enkle interiørgrep kan du få enda mer for boligen din ved et salg. LivingVilla boligstyling har spesialisert seg på å fremheve det unike ved enhver bolig.
194020w8

Hemmeligheten bak et varig kjøkken

Artikkel Kjøper du et masseprodusert kjøkken, er risikoen stor for at du blir skuffet over kvaliteten. Lokalkjente Hamar Kjøkkensenter, leverer isteden kvalitet på første forsøk.

  Kontaktinformasjon

  67532874

  Et plantebasert liv: For dyrene, miljøet og helsen

  Bransjemagasinet har gått i dybden på det vegetariske kostholdet og hvordan et plantebasert kosthold påvirker dyrene, vår helse og vårt klimaavtrykk her på jorda.

  193w2

  Hytteliv på svenskekysten

  Idylliske Bohuslän lokker mange sol- og badelystne nordmenn over svenskegrensa – sommer etter sommer. Bransjemagasinet har pratet med to erfarne feriehus-meglere, som forteller at de stadig får henvendelser fra kjøpelystne nordmenn.

  Arkiv