Nydalsveien_33-078164069 ND0164069 ND1

Nydalen: En by i byen

I krysningspunktet mellom by og natur ligger et av Oslos mest spennende områder: Bydelen Nydalen, der stemningsfulle vandringer langs elva, shopping eller besøk på en av stedets fasjonable restauranter kan kombineres med muligheten for å treffe flere av Norges nasjonalkjendiser på gata.

Roy Frivoll, forvaltningsdirektør i Avantor AS, trekker på smilebåndet. Jo, du kan lett få et glimt både av idolstjerner som venter ute på gata i forkant av audition, og innspilling av stuntene til Thomas og Harald i "Senkveld". Men for mange er det å gå langs Akerselva, kjøpe med seg en bolle eller takeaway og sette seg på en benk ved elva, ren balsam for sjelen. Herfra kan du følge med på en bydel som er i stadig utvikling, påpeker markedsansvarlig Maria Lømork. 


– Med nærheten til sentrum kan man like gjerne legge et storbyopphold hit. Det gjorde for eksempel det tyske landslaget! Mange av våre egne skigutter har også vært her på treningsopphold. Vi har god beliggenhet – midt mellom sentrum og marka, i krysset mellom by og natur, smiler hun. 


Nydalsveien_33-067


I dag er det rundt 30 000 som bor, jobber eller studerer i Nydalen, og bydelen er blitt et attraktivt og levende sentrum for Nordre Aker i Oslo. Kombinasjonen av urbane og landlige kvaliteter gjør Nydalen til noe helt unikt.


– Og det er så enkelt å komme seg hit: Vi har flere busslinjer, to t-banelinjer som går med 7 minutters mellomrom, togstasjon, flybuss, lett tilgjengelighet med sykkel og kort gangavstand. Selv bor jeg på Majorstua, og jeg pleier å jogge hit. Det er bare 3,7 kilometer, tilføyer Lømork. 


Hun og Frivoll arbeider begge i Avantor AS, et selskap som ble etablert i 1971 under navnet Tor Andenæs AS. Da var hovedvirket utvikling og investering i fast eiendom. På midten av 70-tallet ble entreprenørvirksomheten avviklet, selskapet ble et rendyrket eiendomsselskap, ble børsnotert i 1985 og skiftet i 1990 navn til Avantor AS. I 1994 fusjonerte de med Gjelsten & Røkke Eiendom AS og etablerte hovedkontor i Nydalen. Gjennom fusjonen fikk Avantor tilgang til en betydelig eiendomsmasse og et stort utbyggingspotensial. Men historien om bydelen Nydalen startet allerede på midten av 1800-tallet. Akerselva var en kraftkilde ulike industrier kunne dra nytte av, og her ble spinnerier, veverier og jern- og spikerproduksjon etablert. Et helt lite samfunn vokste frem med boliger, bedehus og bad som omkranset elv og industri. I 1890-årene var Nydalens Compagnie landets største tekstilfabrikk med 1100 ansatte. Mye av den moderne ånden ble tatt med inn i tanken om å etablere Nydalen som bydel på 1990-tallet. 


164069 ND


– Vi hadde en visjon om en by i byen, og den gang var det noe helt nytt. Vi var opptatt av å bygge her, men vi var samtidig opptatt av at det skulle være mye natur. Og bærebjelken for utbyggingen av Nydalen har alltid vært Akerselva. Elva er renset opp, det er etablert grønne soner, vannet er drikkbart, her er fisk og kreps – man kan til og med kjøpe fiskekort. Gjennom å få t-baneringen hit fikk vi også BI til Nydalen. Det har gjort mye for myldringen og miljøet. Dessuten har det alltid vært mye kultur og TV-studioer her, og det har gjort mye av oppfatningen av området. Mange kjendiser spiser på restaurantene her, og for folk flest gir det en morsom opplevelse av å være i dette området – samtidig som det er blitt et turområe for hele byens befolkning, sier Frivoll.


Kun elleve minutter fra sentrum har man tilgang til flotte turløyper, badeplasser og grøntområder rett utenfor døren. Her finner du koselige spisesteder og alt du måtte trenge av servicetilbud i umiddelbar nærhet. Om høsten arrangeres «Elvelangs», et av Oslo kommunes største kulturarrangementer. Rekreasjonsmulighetene er mange. Øverst i Nydalen har det alltid vært en badedam, men Avantor har også laget et grunt barnebasseng – og et motstrømsbasseng! Badevannet holder syden-temperaturer: Det blir lett 25-26 grader når det er på det varmeste, forteller Frivoll. Og vannet er rent


Nydalsveien_33-080


– Enkelte pleier å komme hit i lunsjen og ta seg en dukkert. Og de som kommer hit ellers, er, alt fra kjærestepar til guttegjenger, påpeker Lømork. 


Planene for videreutviklingen av Nydalen er omfattende. Nye studentboliger kommer. Norges største kino skal etter planen åpne her i 2017. Et banebrytende, nasjonalt miljøprosjekt, et 0-utslippsbygg tegnet av Snøhetta, er under oppføring. I Nydalen er det fremdeles god plass til nye kontorlokaler og boliger, og arkitekter, byplanleggere og samfunnsgeografer er engasjert for å utrede mulighetene. Særlig vil handel, kafé- og restaurantvirksomheten utvikles videre, slik at tilbudet etter arbeidstid blir større og enda mer variert. Avantor eier også tomtene mot Storo, så neste prosjekt vil være å knytte sammen Storo og Nydalen og skape naturlige gangtraseer. 


– Vi har handlesenter, takeaway, piknik-muligheter og rekreasjon – og mange tilbud på event-siden. Man kan like gjerne være her en fredagskveld som nede i sentrum, sier Lømork. 


Nydalsveien_33-046

Les mer...

2016-11-08 14:00

183081

Med vind i seilene

Artikkel Gjennom hardt arbeid har Allsikring gått fra å være en nystartet maskot i bransjen til å bli en reell markedskonkurrent.
184003m

Uten lojalitet stopper transporten opp

Artikkel Sandefjord Transport stiller med kranbil til transportoppdrag som krever kran og erfarne kranbilsjåfører. Punktlighet og profesjonalitet har gitt dem et godt rykte.

  Faktaruta

  motorsykkelsandrasds

  Opplev de ukjente norske vei-perlene på to hjul

  Norge, et mekka for motorsyklister

  IMG_3765

  Jakten på naturlig skjønnhet

  Jan Thomas tar oss med på reisen til godt selvbilde og velvære

  Prest_Marit_red

  Naturopplevelsene nordmenn bør oppleve

  I samarbeid med turoperatøren Hvitserk, presenterer vi Norges fem vakreste naturopplevelser. 

  Arkiv