Daglig leder Ingvald Rønninghaug jobbet tidligere i 25 år som kokk og stuert på Hurtigruten, og kjøpte restauranten og de tilhørende bygningene da han gikk i land i 1999.
– Da hadde det vært restaurantdrift her i fem år, og jeg overtok sammen med min kone og to barn. Bygningene er fra 1750-tallet, og det har vært både båthus og smie her, forteller han.
Etter en omfattende oppussing og utvidelse, har Smia Fiskerestaurant siden 2009 drevet over tre etasjer med både bar, konferanserlokaler, uteservering og plass til 140 gjester innendørs.
– I tillegg tilbyr vi catering, vi arrangerer grillfester for bedrifter og drar landet rundt på matfestivaler for å selge produktene våre. Vi er mest kjent for klippfisk, og særlig bacalaoen vår som har vunnet flere priser og som vi er veldig stolte av. I tillegg kommer lutefisk, skalldyr og blandaballen som vi lager etter en egen, gammel oppskrift, smiler Rønninghaug.
Restauranten har vunnet mange utmerkelser, men høyest henger nok Olavsrosa som de mottok i 2003.
– Den deles ut av Norsk Kulturarv, og kriteriene er at man har ivaretatt kulturarven sin. Vi har tatt vare på husene her, på mattradisjonene våre og i tillegg har vi vært flinke til å formidle kulturarven. Ellers er vi med i Smak av Kysten, som er en samling av restauranter og hotell hvor kravet er at halvparten av menyen må bestå av fisk og skalldyr.
Staben består av 10 ansatte, med 15 i høysesong-ene på sommer og til jul. På Smia lager de all maten fra bunnen av, også dessertene.
– Bransjen er i forandring hele tiden og det krever at man henger med på utviklingen og fornyer seg. Hos oss får gjestene en opplevelse ikke bare med mat, med også med lokalet og interiøret!