– Fra to kilo druer på en plante, får jeg omtrent en liter vin, altså litt over en hel flaske. Med full produksjon bør jeg ha 5 000 vinflasker i året, forteller Knut Helge.
Der er han ikke ennå, for god vinmaking krever stor tålmodighet. Men tegnene er gode. Knut Helge har tatt med Lyngdalsprøver til vinforskere i Tyskland, med kjempepositiv respons. Enn så lenge har han testet omkring 40 ulike sorter, og har tusenvis av planter oppover dalsiden.
– Vi har et spesielt klima her i dalen. På kvelden er det som en gryte, med 4–5 gradere høyere enn i Lyngdal sentrum.
Men Kvelland Vingård er også en førsteklasses destinasjon. Om sommeren er det åpen kafé for dagsbesøkende, mens det året rundt er åpent for arrangementer av alle slag – selvsagt med god vin, men også med god mat.
– Vi serverer gourmet retter basert på lokale råvarer, med blant annet fjellørret, hjort, elg, lam, lefse og flatbrød. Vi er sentralt i Vest-Agder, og har gode møtelokaler. Grupper fra næringslivet kan møtes her på dagen, og ha en god lunsj og vinsmaking på slutten, sier Knut Helge.
Nå er han i full gang med å anlegge en egen besøkshage med spiselige vekster, urter og bær, blant annet fra Himalaya. Enda en grunn til å besøke Kvelland Vingård.