5Sally-RenshawSally2236

Dyrevennlig app forenkler hverdagen for veggiser

Vegan Norway er appen som kartlegger veganske spisesteder og virksomheter. Nå har de nesten 1000 steder på sitt grønne kart, og antallet vokser hver dag – samtidig som stadig flere velger å spise vegetarisk.

Da den vegetariske boomen kom til Norge, skulle alle ha en «grønn mandag» i uka. Salget av vegetariske produkter økte i takt med etterspørselen, og nå har de fleste norske spisesteder minst én vegetarisk rett på menyen. Men for dem som velger vekk alt som kommer fra dyr, kan hverdagen iblant være utfordrende. Før Vegan Norway kom på banen, var det vanskelig å navigere seg frem til nærmeste restaurant, café eller helsekostbutikk, og utvalget var lite – spesielt for veganere.

Historien til appen Vegan Norway startet i Oslo i januar 2015, da under navnet Vegan Oslo. Siden den gang har de rukket å kartlegge spisesteder og virksomheter der man kan finne vegetarisk mat, i både Bergen, Trondheim og Stavanger.


Sally-Renshaw


Bransjemagasinet fikk en inspirerende prat med apputvikleren og Vegan Norways gründer og ildsjel, Sally Renshaw. Sally har mye på hjertet, og hjertet hennes banker for dyrene og for at vegansk mat skal bli lett tilgjengelig for alle.

Drømmen som ble til virkelighet
Det var ikke før Sally selv saumfaret Oslos gater på leting etter vegansk mat på farta, som hun ble inspirert til å lage en app som forenkler hverdagen for veganere. Men det var kjæresten Nick Hagger, også veganer, som oppmuntret henne til å gjøre drømmen til virkelighet.

– Jeg kom ikke ut av skapet som veganer før etter lang tid. Jeg hadde et sterkt ønske om å slutte å spise dyr, men jeg ville ikke at folk skulle dømme meg eller behandle meg annerledes, og jeg var for nervøs til å delta i veganske nettsamfunn – som sikkert hadde hjulpet meg med å finne steder å spise og handle. Men i mitt hode tenkte jeg at den veganske stereotypen var en sint veganer. Det skulle vise seg at jeg tok feil der, da kjæresten min var det helt motsatte av en sint veganer! ler Sally og fortsetter:


– Jeg begynte å spise vegansk mat i all hemmelighet. Jeg gikk inn i helsekostbutikker, fant noen oppskrifter og snublet over flere restauranter der jeg faktisk kunne få meg et godt måltid.  


3


Sally fikk i løpet av kort tid et godt overblikk over hvordan man lever livet som en veganer i hovedstaden: hvilke butikker som selger vegansk ost, hvor man spiser i lunsjpausen og hvor man finner den perfekte hummusen. Da hun møtte partneren Nick, fant de faktisk ut at de begge hadde besøkt forskjellige spisesteder enn den andre, noe de syntes var veldig morsomt – at det skulle være vanskelig å finne steder der man som veganer kan handle og spise!  

– Da sa han: «Men du er jo en app-designer, kan du ikke bare lage en app?» Jeg tenkte litt på det, og kom fram til at det var en god idé. Jeg innså at det kunne være til stor hjelp for så mange mennesker - uansett om de har vært veganere lenge eller dem som bare ønsker å spise litt mer grønt.

App med «wow»-faktor

Sallys erfaring i apputviklingsbransjen kom godt med. Det er slettes ikke bare-bare å lage en app, så lettelsen var stor da hun fikk en talentfull utvikler, Christian Ihle, med på laget. Sammen utgjorde Sally, Nick og Christian, «Team Vegan Norway». De utviklet både iOS og Android-apper, og lagde et helt system som gjør det mulig for dem å redigere og styre innholdet i appene.

– Vi ønsker å være en god, nyttig og grundig guide for stedene vi dekker. Jeg vil at folk skal åpne appen i hjembyen sin og reagere med: «Wow, det er jo kjempemange veganske steder i nærheten!» sier Sally entusiastisk.


6

  

Enhver veganer på reisefot har vel en gang (eller kanskje flere) plukket opp mobilen i sultmodus og ren desperasjon, og funnet frem veletablerte apper som Happy Cow og Google Maps i søken på nærmeste spisested der en veganer kan få seg et godt og mettende måltid. Men slike apper kan ha feilaktig informasjon i beskrivelsene som endrede åpningstider og menyforandringer, og har du skikkelig uflaks kan du i tillegg risikere å komme til en nedlagt virksomhet! Apper som dette har nemlig ofte uoppdatert informasjon, og er skrevet av hvem som helst. Det er på dette punktet Vegan Norway skiller seg ut.

– Sånn foregår det i Vegan Norway-appen: Alle beskrivelsene i appen er skrevet av meg, ofte basert på tips fra våre frivillige og brukere av appen. Jeg prøver å skrive de beste beskrivelsene som overhodet mulig, helt ned til detaljer som matens kvalitet, hvilke andre produkter man kan finne der, servicen, atmosfæren og prisnivå. Disse detaljene og det personlige preget er det som gjør oss unike fra andre lignende apper, forklarer den driftige apputvikleren.


Sally2


Derfor er Team Vegan Norway ofte ute på rundreise i de fire norske byene på Vegan Norways appkart, slik at spisesteder og helsekostbutikker til enhver tid er oppdatert med korrekt informasjon.

– Jeg liker å tenke på appen som en byguide eller restaurantblogg – bare litt mer interaktiv, sier hun.

Men hvordan ser så fremtiden ut for Vegan Norway?
– Vel, 2017 har vært et stort år for oss, der vi har fokusert på å legge til viktige funksjoner i appen. Vi har på en måte vokst fra vårt originale konsept. Da vi startet appen var det færre enn 50 steder i den, og den kartla kun Oslo. Nå som vi dekker fire byer, nesten 1000 steder og har en sterk brukerkrets, skal vi lansere flere ulike måter å finne og sortere stedene i appen. Snart blir det lettere å finne spesifikke veganske mattyper som pizza eller is, kan Sally fortelle.


5


Det lille teamet jobber kun med Vegan Norway på fritiden, men hardt arbeid til tross, er motivasjonen helt på topp. De jobber nemlig mot et viktig og motiverende mål, som på sikt gagner dyrene.

– Å lage appen er veldig mye arbeid for vårt lille team som gjør dette på fritiden. Men vi ser hvordan det påvirker menneskers (og derfor dyrs) liv, og vi har enormt med støtte fra dem som bruker appen og virksomhetene vi promoterer. Det er det som motiverer oss til å fortsette.

  

Tekt: Silje Dahl Osnes

Foto: Sally Renshaw/Team Vegan Norway

Les mer...

2017-12-29 14:15

185073w6

Sminker sine kunder til fyldigere lepper og perfekte bryn

Artikkel – Det er mange som sprøyter inn fillers i leppene sine for at de skal se større ut, men det er mye du kan gjøre med permanent makeup og 3D teknikker, forteller permanent makeup-artist Silje Anett Haugen.
185074w1

En kombinasjon av behandlingsmetoder gir best effekt

Artikkel Sammensatte, individuelle behandlingsmetoder gir et godt sluttresultat.
  Ann-Kristin-Ytreberg-3

  Redder miljøet - én bedrift av gangen

  Bedrift for bedrift, jobber stiftelsen Miljøfyrtårn seg fremover – eller tilbake, til en grønn planet.

  IMG_3765

  Jakten på naturlig skjønnhet

  Jan Thomas tar oss med på reisen til godt selvbilde og velvære

  Norskkunsthandverk

  Norsk design – en kulturarv av de sjeldne

  Designbutikken Norway Designs i Stortingsgaten 28 i Oslo, selger nordiske småskalaprodukter - i stor skala. Norway Designs vil at vi omgir oss med norske kvalitetsprodukter, og har en god forklaring til hvorfor.

  Arkiv