motorsykkelsandrasds2017-08-03-00.52.10motorsykkelsandramotorsykkelsandrawmotorsykkelsandraamotorsykkelsandrasmotorsykkelsandrasd

Opplev de ukjente norske vei-perlene på to hjul

Norges spektakulære naturopplevelser frister årlig mang en turist til å oppleve fjordene og fjellene. Trollstigen, Atlanterhavsveien, Sognefjorden og Strynefjellet er noen av de mest kjente veiene i Norge, og tilbyr opplevelser langs hele spekteret fra værbitt kyst til ruvende fjell. Landet har så krokete veier på kryss og tvers at utstrakt hadde de rukket to ganger rundt jorda. Det kan være en utfordring for bilister og større trafikanter, men et mekka for motorsyklister. Dessverre er motorsykkelsesongen i Norge begrenset med henhold til vær og fremkomst, og det meste av turisttilstrømningen skjer også rundt samme periode. Om du vil nyte kjøreopplevelsen til det fulle med spektakulær natur og interessante veier, og i tillegg unngå de større turistkøene – da er dette artikkelen for deg.


motorsykkelsandras


Finnmark: Fylkesvei 341 (Båtsfjord – Tana Bru – Vadsø – Vardø – Hamningberg)
«Veien til Hamningberg - en opplevelse av en annen verden,» beskrev Per Vie for tre år siden da han tok turen for ‘SommerNorge på 90 dager’. Langs kysten i Finnmark mot Barentshavet har landskapet et arktisk preg. Særlig Varangerhalvøya har steinørken med månelandskap og arktisk tundra, som det ellers kun finnes på Svalbard, Grønland og de nordlige delene av Canada.


Turen fra Båtsfjord til Hamningberg tar drøye fire timer og er rundt 30 mil. Reisen kan også kombineres med Varangerfestivalen i Vadsø, som i år er 8.-11. august. Man kjører forbi Vardøhus, verdens nordligste festning, og Steilneset minnested, et minnesmerke for ofrene for heksebrenning. Begge er verdt å få med seg.

Selve Hamningberg er et fraflyttet fiskevær, og man bør ankomme relativt tidlig for å rekke åpne spisesteder. En knapp time tilbake til Vardø er Meieriet Restaurant. Her er det koselig atmosfære og gjestfrie eiere der man også kan overnatte. Men istedenfor å ta natten i Vardø, kan man også kjøre videre til Vadsø. Her finner man hyggelige Vadsø Fjordhotell, med utsikt over Varangerfjorden.


2017-08-03-00.52.10


Telemark: Vrådal – Dalen – Seljord– Bø i Telemark – Lunde – Fjågesund – Vrådal
Fylket som stikker seg ut, i både offisielle og uoffisielle hevdelser, som Norges beste fylke å kjøre motorsykkel i er Telemark – «Norge i miniatyr». Her finnes alt fra fjell, vidder og flatbygder til skjærgård og fjordlandskap. En egen naturorgasme pakket inn et ett fylke og skal selvsagt ha hederlig omtale.


Turen Vrådal, Dalen og rundt via Lunde tar knappe fire timer, men her er det fullpakket med ting å stanse for å ta en bedre kikk på langs veien. Dalen med dramatiske fjell og eventyrhotellet Dalen Hotell. Hotellet kan riktignok være turisttravelt deler av året, men absolutt verdt å få med seg. Om man vil overnatte litt rimeligere ligger Dalen bed & breakfast 50 meter fra hotellet. Herfra mot Eidsborg kan man kose seg gjennom hårnålssvingene på fylkesvei 45 – kanskje ta en pit stop for å beundre den praktfulle Eidsborg stavkirke.

Seljord har som kjent betydelig med turisttrafikk om sommeren. Om du ikke er interessert i «Dyrsku’n», Countryfestivalen eller Dansebandfestivalen, kan man for eksempel ta seg en strekk ved Telnessanden, Seljords beste strand.


For de som føler seg ektra spreke, kan man ta seg en tur opp Hattefjell (én time krevende gange) eller Skorve (10,2 km tur-retur). På turen opp til Skorve kan man oppleve flyvraket etter «Liberatoren» som styrtet under andre verdenskrig.


Anbefalt er en tur ut til Sjøormtårnet på Bjørgeøyane for å skue etter Seljordsormen. Her oppmuntres til å lage sin egen rute, og ta til etterretning når man reiser for å oppleve eller unngå turistbølgene. For de som vil ha kjøreopplevelsen uten for mange stopp: siste etappe fra Lunde til Vrådal kan man kose seg med krokete og fine veier på nordsiden av Flåvatn og opp Kviteseidkleivene.


motorsykkelsandrasd


Oppedal og Sogn og Fjordane: Grotli – Gamle Strynefjellsveg – Stryn – Nordfjordeid – Svelgen – Eikefjord – Florø
Deler av denne turen er kanskje godt kjent for mange, men her kan man også få mange morsomme overraskelser på turen. Strekken Grotli over Gamle Strynefjellsveg er en perle i seg selv, og blir beskrevet på nettsiden til Nasjonale Turistveier som «en attraksjon og vitnemål om et mesterstykke innen ingeniørkunst fra en svunnen tid». Vær derimot forberedt; veien er over 100 år gammel og er heller ikke blitt oppgradert siden den ble bygget i 1894. Grus, steiner og hull i veien er det mange av og det kan være en krevende kjøretur. Utsikten er derimot spektakulær, og kanskje får du øye på en villrein i fjellet?


Stopp gjerne ved Hotell Videseter for ta bilder av den storslåtte utsikten ved Videfossen, men pass på å betale parkeringsavgiften. Det kan vanke en stygg bot selv om man bare er borte i 10 minutter.

Dropp gjerne E39 langs Hornindalsvatnet og ta istedenfor Riksvei 613 langs Innvikfjorden mot Nordfjordeid. Her får man oppleve Panoramaveien som virkelig lever opp til navnet. Fra Stårheim går fergen over fjorden til Isane, følg deretter videre Riksvei 614 mot Svelgen. Prøv å hold øynene noenlunde på veien. Her ruller du forbi naturskjønne vann langs fjellpasset, som kan rikke ved hjerterota hos en nasjonalromantisk nordmann.

I Svelgen finnes svært bra turterreng for området rundt Norges vestligste bre, Ålfotbreen. I tillegg til flotte fiskeforhold og mulighet for å leie båt eller kajakk ved Svelgen Hotell (som også serverer lunsj for de som heller vil ha en matstopp). Turen går videre til Florø med den hyggelige kåringen «landets triveligste bykommune».  


motorsykkelsandraw


Hordaland: Bergen – Samnanger – Mundheim – Norheimsund – Granvin – Voss
Hardangerfjorden er ikke en ukjent turistvei, men kan man også oppleve nye veier og naturperler om man vet om de riktige omveiene. Fra Bergen går turen sørover på E39 mot Os og ferge fra Hatvik til Venjaneset. Pass på å komme først av fergen i land. Veien er kronglete og smal videre mot Eikelandsosen, og man vil helst ikke bli sittende fast bak en campingbil, eller verre: en kolonne av campingbiler. Herfra går turen videre på Fylkesvei 48 mot Mundheim.


Mundheim er en fraflyttet bygd med lite å by på foruten en flott utsikt. Stopp gjerne på bussholdeplassen for å nyte synet av ytre Hardangerfjord. Videre går veien mot Norheimsund. Hold tungen rett i munnen, her er noen av Vestlandets smaleste og kronglete veier.

I Norheimsund er det gjerne tid for en iskremstopp på ett av tettstedets mange kafeer, som på Thon Hotell Sandven eller flytebryggekafeen. Om man er blitt lunsjklar anbefales pizza på Restaurant La Fiesta, et lite matparadis med alt laget fra bunnen av.

Veien videre langs fjorden mot Granvin er en skue i seg selv. Det er stupbratte fjellsider rett ved fjordsjøen og smale veier. Disse er noen ganger er enveiskjørte, da det ikke er plass til mer vei i bredden.


Fra Øvre Granvin mot Voss anbefales det å ta avstikkeren langs Skjervet, og gjerne et bildestopp ved Skjervsfossen. En alternativ rute er å ta ferge fra Tørvikbygd til Jondal før Norheimsund, og videre mot Herand og Utne. Her kan man ta ferge over til Kinsarvik mot Bjotveit og over Hardangerbroen (med gratis bomstasjon for de på to hjul) og til Granvin.


Tekst & foto: Sandra Håland

Les mer...

2018-05-11 12:15

191017w3

Slik får du benkeplatene alle snakker om

Artikkel Arkitekter, Interiørdesignere, kjøkkenbutikker og møbelsnekkere har lagt sin elsk på materialet Corian. Bransjemagasinet tok en prat med Morild InterDesign AS, som produserer, monterer og installerer benkeplater...
191029w16

Ferdighus på 1-2-3

Artikkel Hos Älvsbyhus får du levert ferdighus bygget av deres egen seinvokste fure - samt trygghet og oversikt fra start til slutt. Og vipps, så har du et splitter nytt hus!
  Tone.3

  Skjønnhetseksperten

  Tone Vid Skipá

  NaimJosefiw4

  Superdesigner

  Design, teknologi og industri - Naim Josefi skaper magi med stor M.

  Norskkunsthandverk

  Norsk design – en kulturarv av de sjeldne

  Designbutikken Norway Designs i Stortingsgaten 28 i Oslo, selger nordiske småskalaprodukter - i stor skala. Norway Designs vil at vi omgir oss med norske kvalitetsprodukter, og har en god forklaring til hvorfor.

  Arkiv