Interiørarkitekten i firmaet, Eli Therese Petersen, fikk kommentaren ’Hæ, skal du starte firma nå?!’ da hun og forretningspartneren annonserte Aoz’ oppstart høsten 2015.
– Nei, det er dårlige tider for interiørarkitekter, sa folk. Men vi er så små, tenkte vi, og vi driver på med privat og offentlig - så dette skulle vi klare, sier Petersen.
To år etter med kontor på USF-Verftet blant filmprodusenter, forfattere og andre designere, har interiørduoen hatt prosjekter som Galleriet i Bergen for DNB, samt både offentlige bygg og private hjem. Sammen med sin designmakker Tina Danielsen Hammerø som er utdannet produktdesigner driver de to damene det lille interiørarkitektkontoret som har forflyttet seg til selveste Bryggen. Deres satsingsområde er å lage en spesiell identitet til hver kunde, der ingenting er umulig.
– I store firma ser du ofte mye ’copy paste’ og en lang innkjøpsliste med eksisterende produkter. Vi kan gjøre noe litt mer unikt, som folk ikke er vant til. Samtidig er det viktig å se kundens behov, sier Hammerø.
Samarbeid om spesialmøbler
Gjennom to års praksisplass i hjembyen Ålesund der Eli designet store villaer og offentlige bygg, har hun tatt i bruk erfaringen og kunnskapen til å skape interiørarkitektur gjennom kundens visjoner.
– Forutenom private boliger tegner vi for offentlige kontorer, restauranter, butikker, og så en del spesialmøbler til for eksempel svømmehaller, banker og resepsjonsdisker, det er der vi vil satse, sier Petersen.
Tina kan fortelle at de ofte samarbeider med møbelsnekkere der de får hjelp til å realisere spesialmøbler for kunder. Det siste store byggeprosjektet de hadde var spesialløsninger som hun tegnet for Høyskolen Kristiania, laget av Walløe og Nilsen AS.
– Møbelsnekkerne kommer til oss når de trenger hjelp med utforming. Vi sender også prosjekt til dem når kunder ønsker integrerte løsninger i hjemmet, eller unike kjøkken. De gir oss dessuten en god pris og en flott finish, sier Hammerø.
Tenker utenfor designboksen
Offentlige og private kunder kommer ofte til Aoz med et romlig problem eller et behov, og i samarbeid jobber de frem gode løsninger.
– Ingenting trenger å være for lite. En kunde syntes at varmepumpen var så stygg, så da tegnet jeg den om som et konsollbord med plass til lampe og fotografier på, selvsagt med utlufting under, sier Petersen.
Hun forteller at som nye i bransjen vegrer folk seg noen ganger for å satse, men at de bygger renommé gjennom unike produkter til kunden.
– Vi tenker ikke bare møbler som allerede eksisterer - men ett steg videre mot noe helt annerledes. I våre dager ønsker kunden noe mer unikt, og det er vår signatur.