193w1193w2193w3

Hytteliv på svenskekysten

Idylliske Bohuslän lokker mange sol- og badelystne nordmenn over svenskegrensa – sommer etter sommer. Bransjemagasinet har pratet med to erfarne feriehus-meglere, som forteller at de stadig får henvendelser fra kjøpelystne nordmenn.

Orust, Lysekil, Strömstad, Uddevalla og Tjörn, er noen av de mest populære turistdestinasjonene i Bohuslän. Bare en knapp biltur unna Svinesunds-vrimlet, kan du nyte en godgjørende stillhet og vakker, svensk natur ved noen av de flotteste skjærgårdsperlene Sverige har å by på. Bransjemagasinet har pratet med svenske meglere om trenden som aldri ser ut til å avta, nemlig norske hyttekjøpere i Sverige.


Økt interesse fra Norge
Meglerfirmaet Ekeby Mäklare, formidler hovedsakelig fritidshus, tomter og hytter i idylliske miljøer. Eiendomsmegler Dick Kvarfordt selger hytter til både svensker, nordmenn, dansker, engelskmenn og tyskere. Han mener at kronekursen har en viktig finger med i spillet når utenlandske kjøpere velger å kjøpe hytte i Sverige.


– I hovedsak er det svensker som kjøper fritidshus, men antallet utenlandske eiere har økt siden begynnelsen av 1990-tallet. Først kom det mange tyskere som satte pris på Sveriges natur og tilgangen til fritidshus samt rimelige prisnivåer, men litt senere på 1990-tallet og starten av 2000-tallet økte interessen fra Norge, opplyser Kvarfordt.Da konsesjonen for utenlandske kjøpere ble fjernet av den svenske staten, ble det plutselig mulig for utenlandske spekulanter å kjøpe fritidshus ved naturområder og hav, og det ble solgt en god del fasjonable strender og strandnære fritidsboliger ved den tiden, til heldige nordmenn som gjorde skikkelige priskupp. Til tross for at skattereglementet nå har blitt noe krøkkete for norske kjøpere, ser ikke hyttesalget ut til å avta helt med det første.


– Prisutviklingen var eksplosjonsartet under 2000-tallet, men har utjevnet seg og til en viss grad minsket de siste årene. Valutakursenes utvikling er også av stor betydelse siden den svenske kronen er veldig svak i dag. Jeg tror på et fortsatt stadig prisnivå uten store økninger, avslutter fritidshusmegleren i Ekeby Mäklare.  

Stolte hyttetradisjoner – på hver vår måte
Norge og Sverige har to litt forskjellige hyttetradisjoner. Svenskene er mer glad i skjærgården, og vil helst bo i umiddelbar nærhet til havet, mens vi nordmenn trives best i nærheten av skisporet, skogen og villmarken, og bor følgelig helst i arvede hytter langt utenfor allfarvei. Kanskje er det akkurat derfor den svenske hyttetradisjonen lokker nordmenn nedover mot den vestlige delen av Sverige; det er akkurat passe eksotisk, og likevel noe vi føler oss trygge med.VästkustStugan selger modulbaserte, nybygde hytter rundt omkring i Sverige, og ifølge markedssjef Leif Litzell er interessen fra Norge stor også der.


– Fritidshustradisjonen er veldig lang i Sverige. Ifølge Statistisk Sentralbyrå har omtrent halvparten av alle svensker tilgang til et fritidshus – noe som er helt unikt i forhold til andre europeiske land, forteller Litzell.

Aldersmessig selger han flest nybygde hytter til godt voksne i alderen 55+. Felles for de fleste i denne aldersgruppen er at mange ønsker seg en plass å tilbringe kvalitetstid med barn og barnebarn.


– Jeg tror at tilgjengeligheten til Sverige og de økonomiske forholdene skaper gode forutsetninger for nordmenn å kjøpe et fritidshus i Sverige. Språket er heller ikke noe problem, legger han til.


Leie fremfor å eie?

Ja, det er selvsagt fullt mulig å oppleve «söta brors» stolte hyttetradisjon uten å ty til et forpliktende hyttekjøp. Her lister vi tre av de mest pålitelige tilbyderne av leiehytter ved vestkysten:

 • Stugsommar.se
  Let deg frem blant over 900 forskjellige hytter rundt omkring i hele Sverige. Enkelt og effektivt bookingsystem der du blant annet kan sjekke tilgjengelighet i ønsket periode, lese anmeldelser fra tidligere hyttegjester, og booke en hytte som passer akkurat deg, din families behov og deres ønsker.
 • Airbnb.no
  Hovedsakelig hytter til utleie fra privatpersoner. Sjarmerende og enkle hytter fra kun 200-lappen natten, til luksus-herregårder med badstue og egen brygge – og selvsagt alt der imellom.
 • Novasol.no
  En profesjonell aktør som tilbyr kvalitetssikrede ferieboliger i en rekke land. Her er det mye å velge mellom langs de mest populære kystområdene i Bohuslän, og søkefunksjonen er både detaljert og spesifikk.

  Raske fakta om Bohuslän
  Bohuslän var en gang en del av Norge, noe som gjenspeiler seg i dialekten som kan høres blant de drøyt 300 000 innbyggerne fordelt på de ulike øyene. Det langstrakte landskapet av små kystbyer, byr på mange flotte opplevelser for hele familien – både i, under og utenfor vannet. En liten avstikker fra E6 - midt i hjertet av Bohuslän, finner du dyreparken Nordens Ark, som absolutt er verdt et besøk for de minste i familien.

Øyhopping fra øy til øy er derimot den mest populære turistattraksjonen, og uavhengig av om du reiser med bil eller leier sykkel, kan du ta gratis ferge fra de forskjellige øyene, og legge opp dagene akkurat slik du ønsker. Enten du trives best med fullspekkede dager med aktiviteter som dykking, kanoturer, guidede turer på historisk mark, avrundet med restaurantbesøk ved brygga og lune konserter på kvelden, eller om du ønsker total avslapning uten noen spesielle planer, så er Bohuslän et ypperlig feriemål for hele familien.  


Tekst: Silje Dahl Osnes
Les mer...

2019-10-10 09:30

201029w5

Fenomenal mottakelse for Gumpens Auto Grenland

Artikkel På åpningsdagen fikk Gumpens Auto Grenland besøk av over dobbelt så mange gjester som de hadde regnet med. Siden oppstarten i november 2018, har de 106 ansatte ved det svære anlegget i Melkevegen 10 i...
204003w1

Elbilene som trollbinder det norske folk

Artikkel Nybilsalget dalte da koronaepidemien slo til tidligere i år. Nå får de nye elbilene endelig sin revansj.
  51842405_2091095327636632_3517487299556278272_o

  Vi søker medieselgere!

  Har du en selger i magen og brenner for næringsliv og oppsøkende salg, kan det være deg vi leter etter!

  IKEA_HANTVERK_Kavitha_inthefield_PH163745

  IKEA forener verden

  Møbelgiganten IKEA fins representert i 52 land og har til sammen 430 varehus på verdensbasis. Kommunikasjonsrådgiver Troels N. Mathisen, forteller at IKEA jobber iherdig med å utvikle løsninger som skal forenkle våre liv og gjøre hjemmene våre mer funksjonelle.

  Tone.3

  Skjønnhetseksperten

  Tone Vid Skipá

  Arkiv