174031sfotograf-Espen-Storhaug174031174031wersfd174031aew174031esd174031rddotograf-Espen-Storhaug174031rdfdotograf-Espen-Storhaug174031rdfotograf-Espen-Storhaug174031urdfotograf-Espen-Storhaug174031uudfotograf-Espen-Storhaug

Flest mulig ressurser i kretsløp

– Folk er flinke, men kan bli enda bedre på sortering. Øyfrid S. Knudsen vil gjerne se mer avfall gå til gjenvinning, og satser på nye spennende og innovative løsninger.

Øyfrid S. Knudsen er kommunikasjonsrådgiver i Innherred Renovasjon som dekker ti kommuner i Nord- og Sør-Trøndelag. De forvalter eierkommunenes ansvar for husholdningsrenovasjon og betjener 93 000 innbyggere ved å hente avfallet hjemme hos dem og ha tilbud om gjenvinningsstasjoner og returpunkt der innbyggerne kan levere avfall selv. Knudsen forteller at selskapet fokuserer mer på grønne løsninger på gjenvinning, og satser blant annet på Ecopro i Verdal kommune der matavfall blir brukt som råstoff til produksjon av biogass og næringsrik gjødsel.

– Fabrikken er også snart oppgradert slik at den kan produsere biodrivstoff. Det er en veldig god miljømessig utnyttelse av matavfallet, sier Knudsen.


174031esd


Knudsen påpeker viktigheten med å gjenvinne, og sier at folk flest er flinke til å sortere avfallet sitt. Om en i stedet velger å kaste ting som restavfall, vil det ikke gjenvinnes til nye produkter men derimot sendes til forbrenning.

Også på gjenvinningsstasjonene i hver kommune er folk flinke til å levere avfall som for eksempel møbler, treverk og utrangerte elektriske produkter. Innherred Renovasjon har også to bruktbutikker ved stasjonene i Levanger og Stjørdal.

– Vi selger brukte ting som folk enten har kastet eller levert til oss, og det er ting som folk ikke lenger har brukt for men gjerne vil skal få nytt liv. Det er stort fokus på gjenbruk for tiden og vi er veldig glad for at folk ser verdien i å kjøpe brukt, sier hun.


174031sed


Knudsen legger til at hun også er glad for at folk ikke bare kjøper nytt, da et av de største problemene i samfunnet er at vi produserer for mye søppel. Hun forteller at hver person i Norge produserer i gjennomsnitt 433 kilo avfall i året. Cirka 40 prosent av dette blir materialgjenvunnet til nye produkter.

EU ønsker at innen 2030 skal 65 prosent av husholdningsavfallet materialgjenvinnes og bli til nye produkter. Derfor legger Knudsen vekt på at Innherred Renovasjon vil være litt fremoverlent og innovative på å få flere ressurser i kretsløp.


174031rddfotograf-Espen-Storhaug


– For eksempel har vi begynt å sortere ut gips på gjenvinningsstasjonene ettersom det nå finnes aktører som kan gjenvinne det til ny gips, og så lenge dette er miljømessig og økonomisk forsvarlig så ønsker vi å gjøre det, sier Knudsen.


Et annet eksempel er å tilby å hente mer avfall hjemme. Hun forteller at Innherred Renovasjon holder på med et prøveprosjekt i Stjørdal med å samle inn glass- og metallemballasje hjemme hos folk.

– Vi sorterer veldig mye allerede, så du skal kunne sitte igjen med veldig lite restavfall om du bare gjør jobben, sier hun.


Foto: Kathrine Pedersen og Espen Storhaug



  

Les mer...

2017-10-31 15.45

aoplia7

Slik kan kunstig intelligens forbedre fremtidens applikasjonsutvikling

Artikkel Aplia AS, har levert helhetlige IT-tjenester for kunder i ulike bransjer og sektorer siden 2008, og var tidlig ute med å levere brukervennlige apper og nyskapende webapplikasjoner. Nå ønsker den digitale...
Glasspapersolutions1

Norskutviklet GRC-system imponerer: Skybasert plattform integrerer risikostyring og compliance

Artikkel Den norske teknologileverandøren Glasspaper Solutions AS, har utviklet en skybasert løsning for ambisjonsrike selskaper som forenkler det daglige arbeidet. Plattformen Kamude, gir en samlet oversikt over...

    Kontaktinformasjon

    sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

    Digitale møter: Tips for nybegynnere

    Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

    compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

    Farvel til tradisjonell leksehjelp?

    Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

    article1

    Beste stedene å campe i Norge

    Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

    Arkiv