193015w4193015w3193015w7193015w6193015w5193015w2193015w1

Gjenoppbygger Fredrikstad by

– Bygger man by, så bygger man ikke bare boliger; vi skal helst både bo, oppleve og arbeide her, sier Trond Delbekk, administrerende direktør i byutviklingsselskapet Værste AS.

Etter at en lokal investorgruppe kjøpte det gigantiske området i Fredrikstad, ti år etter at Kværner Verft la ned virksomheten, var det fritt frem for Værste å gjøre sitt beste for å gjøre Fredrikstad til en bedre by. Og med gigantiske mål som regnes for å være ti ganger større enn Aker brygge, har Værste fritt spillerom og mange støttespillere.


– Vi holder på med mange ting, men det første vi gjør nå er å bygge ut og gjøre ferdig Fredrikstad stadion. Det skal bli et kompleks, med flere kontorkomplekser ut mot stadion, og 30 boliger på toppen. Parallelt med det, jobber vi med to nye bygg; et helsebygg og et bygg for toll og andre statlige etater, forteller Delbekk om fremdriften.


Delbekk ser nemlig lyst på Fredrikstads fremtid. Han tror at det om fem år vil være 2000 arbeidstakere og 5500 studenter i Fredrikstad. Hårete mål mener noen, helt realistiske mål, mener Delbekk.


– I dag har vi 3700 studenter og 1300 arbeidsplasser, men det vil øke.


Og Delbekk har nok helt rett. Fagskolen flyttet nemlig til Fredrikstad i 2010, og ingeniørstudiet ble flyttet fra Sarpsborg. Med den påtenkte videregående skolen som skal stå ferdig nå i høst, i tillegg til storsatsingen fra Østfold fylke og åpningen av Wang ung, blir studentplassene mange, og jobbmulighetene enda flere. Delbekk vil med sine ambisiøse byutviklingsprosjekter, tilbake til 70- og 80-tallet da Fredrikstad var den ledende handelsdestinasjonen i Østfold. Men for å komme dit er de nødt til å satse. Rundt 800 millioner kroner, for å være helt eksakt.


– Vi gjør det fordi byen har en utfordring. Markedsandelen er blitt tapt på handel til Sverige og til resten av Østfold. Vi vil ta handelen tilbake til Fredrikstad – ikke minst storhandelen!


Hvordan skal Værste klare dette? Jo, ved å satse på et helt nytt bysenter, og tenke arbeidsplasser fremfor leiligheter. «Værstetorvet» skal stå ferdig til påske 2022, og inkluderer et parkeringshus under bakken og hele 26 000 kvadratmeter med handel, fordelt på et 80 000 kvadratmeter stort område. Butikker som Coop Obs og Elkjøp, skal være med på å sikre storhandelen.


– Det er friskt! Men det som er fint er at hver av disse aktørene vet hva de driver med. Hvis vi sier vi tør, så er det fordi vi har mange leietakere som er villige til å satse, smiler Delbekk selvsikkert.  


Helt ved vannkanten planlegger Værste i tillegg et boligkompleks med 300 leiligheter, som skal legges ut for salg mot slutten av året. Med Værstes imponerende innsats for et bedre bymiljø i Fredrikstad, er forhåpningen at stadig flere mennesker vil ta turen inn til Fredrikstad by.


– Bygger man by, så bygger man ikke bare boliger; vi skal helst både bo, oppleve og arbeide her, avslutter Delbekk.


Les mer...

2019-06-09 12.15

theship5

Revolusjonerer shippingbransjen: Fremsynt app automatiserer dataene mellom skip og land

Artikkel Med fokus på effektivisering og sanntidsdata i shippingbransjen, har det norske techselskapet The Ship AS, utviklet en app som automatiserer dataene mellom skip og land.
adeptconcept1

KI-revolusjonen: Lysende fremtid for norskutviklet, innovativ regelverksoppfølging for bedrifter

Artikkel KI, Kunstig intelligens, revolusjonerer styringssystem og compliance. Adept Concept AS benytter seg av fremtidens teknologi til å holde seg oppdatert på reviderte regelverk gjennom den skybaserte applikasjonen...
    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

    Digitale møter: Tips for nybegynnere

    Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

    compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

    Farvel til tradisjonell leksehjelp?

    Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

    Arkiv