Design og beregning av konstruksjoner og mekanismer

Det som for mange begynner med en interesse for forskjellige typer modellbyggesett eller Lego, og som deretter går over til interesse for mekanikken i mopeder og biler, kan fort ende med ingeniørstudier. Det ble i alle fall tilfellet for Christian Vistnes fra Trondheim.

– Etter studier i konstruksjons-mekanikk ved NTNU med hovedvekt på beregning av stålkonstruksjoner, startet han sin første jobb i 1997 i Kristiansand i et firma som den gangen het Hydralift. Der hadde han en fantastisk mentor og mange svært dyktige kolleger.

Etter fem år som ansatt der gikk han over til å jobbe fulltid gjennom sitt enkeltmannsforetak, Stål-Design, i 2002. Senere ble Agrada AS startet i 2012 med samme kundegruppe og samme formål. Begge firmaene er aktive i dag, men Vistnes jobber i all hovedsak gjennom Agrada. 

– Typiske oppgaver går ut på å designe og beregne konstruksjoner i stål slik at de blir hensiktsmessige til sitt formål. Det kan være små eller store konstruksjoner, maskindeler og mekanismer, hvor man ønsker en optimalisering eller en forutsigbarhet. En kunde har kanskje allerede en konstruksjon, og ønsker en sparringspartner for å se ting fra flest mulige synsvinkler. -Andre kundre ønsker en løsning fra design til ferdig produkt, og med en rapport som kan brukes for å få godkjent produktet hos et klasseselskap (DnV, ABS).

Mange av kundene er aktører innen oljebransjen hvor store offshore-konstruksjoner på flere hundre tonn skal beregnes. En annen kunde ønsket å få laget et design på en klips og som skal ha en spesifikk forspenning. Den samme kunden ønsket også å se på en konstruksjon som skal tåle en jordskjelvstest. Vistnes har også jobbet med landbaserte ting som betongelementer, stålbygg og stålkomponenter i betongbygg.

– Selv om en offshore-konstruksjon er forskjellig fra en landbasert konstruksjon, må man ta hensyn til de samme tingene. Statikken er den samme, men lastene kan være ganske forskjellige. Programmene man bruker for beregninger er likevel ofte de samme.

Matematikk og fysikk er blant de viktigste verktøyene for å forutsi hvordan en konstruksjon virker og reagerer på belastning. Erfaring og konstruksjonsforståelse danner grunnlaget for å kunne foreslå en mest mulig hensiktsmessig løsning, som deretter kan beregnes av programvaren. Resultatet programvaren gir danner så grunnlaget for et revidert design. Dette gjøres gjerne i en syklus for å komme fram til det endelige designet.

– Styrken min er forståelsen for fysikk og konstruksjoner, for virkningen av laster og for hvordan en maskin virker. Mitt hovedfokus er å spare tid, vekt og produksjonskostnader for de jeg jobber for. Jeg jobber ofte tett på kunden for at det skal bli en best mulig felles forståelse for produktet.

Les mer...

2015-10-29 15.30

safeline4

Smart teknologi gjør dette til framtidens heis

Artikkel SafeLine har levert heisalarmsystemer siden 90-tallet, og er en stor aktør i Europa med over 350 000 installasjoner. Nå lanseres SafeLine LYRA – enheten som digitaliserer heistrafikken, forutser vedlikehold...
stedarkitektur3

Arkitektkontor i Skien løser arkitektoniske utfordringer med en kreativ tilnærming

Artikkel STED Arkitektur består av fagkyndige arkitekter med lang og variert erfaring, som løser utfordringer på en kreativ og nyskapende måte. – Kreativitet er en stor del av faget vårt, konstaterer daglig leder...

Kontaktinformasjon

  • Agrada AS / Christian Vistnes
  • www.agrada.no
  • Telefon:
    900 19 336
national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

Å jobbe som vikar

Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

article1

Beste stedene å campe i Norge

Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

hytte

Utnytt din gamle hyttes potensiale

Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

Arkiv