183 001 dw183 001 sa183 001w183 001 w183 001 eee183 001 qsa183 001 e183 001 d

Opplev gammel norsk matkunst i Valdres

Noraker Gård i Valdres er en 14. generasjons slektsgård som har lange tradisjoner å legge rakfisk. Det er en ettertraktet delikatesse som flere ganger har vunnet førsteprisen ved Norsk Rakfiskfestival.

Prosessen med raking av fisk er en delikat og langsom prosess hvor en må spille på lag med naturen, en prosess som Nils Noraker og foreldrene har mesterlig behersket siden oppstart av rakfiskproduksjonen i 1969.

– Det første året produserte foreldrene mine 100 kilo rakfisk, og de siste 20 årene har vi produsert 30 tonn rakfisk som er blitt hovednæringen på gården, sier gårdseieren.

Nils tok over produksjonen i 2005, og Noraker Gård er stolt medlem av Rakfisk fra Valdres. Det er en beskyttet geografisk betegnelse siden 2006, og innebærer at kun fisk som er klekket, oppdrettet og foredlet i Valdres kan bli solgt under varemerket Rakfisk fra Valdres.


183 001 e
Rakfisk som julemat
– Rakfisk er en gammel måte å konservere fisken på, langs kysten så laget de saltfisk, mens her i område så laget vi rakfisk. De sier at noe av grunnen var at vi er for gjerrig på saltet, ler Noraker.

Han forteller at fisken ligger i saltlake for å fermentere i minimum tre til fire måneder, og helt opp til 18 måneder for å få riktig modningssmak fra mild til vellagret. Den berømte rakfisken kan kjøpes fra gårdsutsalget som ligger sentralt i Valdres langs E16 mellom Aurdal og Leira.

– Vi har mange hyttekunder som kommer forbi og skal ha med seg litt fisk på hytta, og vi har kunder som kommer langveis fra ens ærend for å kjøpe rakfisk, sier Noraker.

Den travleste tiden på året er fra september til jul, og rakfisken er også å finne i flere spesialforretninger og fiskebutikker rundt i landet.


183 001 qsa


Observere prosessen av raking
Noraker oppfordrer kunder å ta seg en tur, ikke bare for å smake på rakfisken, men for å få oppleve hele prosessen på gården.

– Når folk kommer hit, så må de først kjøre rundt opp til oppdrettsanlegget og se hvordan fisken har det, og når de kommer ned på anlegget er det glassvinduer slik at folk kan se inn i produktlokalene.

På gården tilbyr Noraker også omvisning og servering for grupper for både private og firma.

– Man kan få prate med oss som jobber her og få litt kunnskap og informasjon om denne gamle matkunsten – og når du da kommer hjem igjen og skal spise fisken så er det ikke bare smaken på fisken du får, men opplevelsen rundt det som vi er opptatt av å formidle, smiler Noraker.


183 001w

Les mer...

2018-05-09 12.30

preftek4

Konkurransedyktig prefabrikkeringsaktør leverer effektive løsninger til offentlige bygg

Artikkel Preftek AS, er Norges ledende leverandør av prefabrikkerte løsninger for energisentraler og rørtekniske rom – skreddersydde løsninger og produkter av høy kvalitet for kunder med ulike behov. – Det er...
dynamicengineering2

Dynamic Engineering AS: Revolusjonerer oppdrettsnæringen med sitt Dynamic FishEye kontrollsystem

Artikkel

    Kontaktinformasjon

    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

    Å jobbe som vikar

    Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    Arkiv