174021ydysy174021174021sy174021u174021ydyy

Radon – Jakten på en usynlig fiende

For høy radonmåling i huset ditt kan utgjøre en reell helsefare. Svigerfar og sønn ved Radon Sør-Vest i Lyngdal bekjemper radioaktiv stråling ett hus av gangen.

Konen til Terje Egeland, deleier av Radon Sør-Vest, fikk påvist MS og ble anbefalt å sjekke radonnivået i hjemmet. Terje avslo, men konen hans fikk selv lånt en måler, og ganske riktig viste det seg at de hadde for høye verdier i huset. Slik startet Terje og svigersønnen Jim Røyland, daglig leder og deleier av Radon Sør-Vest firmaet sammen.

– Vi startet firmaet etter et ønske om å redusere radonverdiene i boligene til folk, sier Røyland.


174021sy


Radongass er en usynlig og luktfri edelgass. Det er en radioaktiv gass som oppstår i grunnen, i vann og bygningsmateriale. Radon er helseskadelig fordi mennesker kan puste inn gassen, og dermed få lungene påvirket av radioaktiv stråling. Norge er blant land i verden med høyest radonkonsentrasjon i inneluft. I følge Verdens Helseorganisasjon (WHO) er radon den største årsaken til lungekreft etter aktiv røyking.
­


– Vi tilbyr gode produkter og tjenester og gir alltid garantier på at vi kommer tilbake og fikser opp i ting om det skulle være noe, sier Egeland.

Svigersønn Røyland påpeker at det er viktig for dem at kundene får god helse.

Hvordan måle radonverdier
Blant tjenestene Radon Sør-Vest tilbyr kan de komme inn og ta en øyeblikksmåling. Røyland forteller at dette gir en indikasjon på om det eksisterer radon i boligen, og om det blir påvist høye målerverdier anbefaler de en videre utgreiing gjennom målinger av sporfilm.  

– Vi legger ut sporfilm i de rommene som er nærmest grunnen og tar en langtidsmåling i to måneder over vinterhalvåret, da får en best resultater, sier Egeland.

Alle bygninger bør ha så lave radonnivåer som mulig og innenfor anbefalt tiltaksgrense satt av Statens Strålevern er på 100 Bq/m3 (uttales becquerel og er måleenheten for radon).


174021


Av tjenester som videre tiltak tilbyr da Radon Sør-Vest trykkredusering ved hjelp av radonsug, som da tilpasses etter tettheten i grunnforholdene for å opprettholde et riktig undertrykk som gir konstant lave radonverdier.

– Vi har redusert verdier opp mot 3000 til under 100, så dette produktet kan du stole på, sier Røyland.

Mange tilbydere
Egeland forteller at det kan være slitsomt med mange useriøse aktører i bransjen som kun har som mål å selge sporfilm, og gjerne påstår at husstander trenger ti stykker for å dekke alle rom, når en kanskje bare trenger to eller tre.

– Det er flere firma med selgere som kun selger på provisjon og lurer folk til å kjøpe mer enn de trenger og det ødelegger litt, sier Egeland.


174021yyy


Svigersønn Røyland legger til at på deres hjemmeside får man inngående informasjon om radon og tiltak, og svar på de spørsmålene som folk stiller mest.

Kommunene henger etter 

Egeland forteller at alle typer utleieboliger er pålagt å måle radon, både de som leies av det offentlige, virksomheter og private, inkludert leiligheter og hybler i tilknytning egen bolig. Han legger til at kommunene ofte ikke har stort fokus på dette, og at det kan være en utfordring.

– Kommunene sier de gjør målinger selv, og at de ikke vil ha utgifter med det for de har jo allerede en presset økonomi, sier han.


174021ydysy


Han forteller om en kommune der firmaet fikk beskjed at det ikke fantes radon i deres kommune, men ifølge private målinger stemte ikke dette.
 
– Statens strålevern har UV-kart ute som er basert på 10 000 målinger, og det er veldig lite, sier Røyland.

Han påpeker at folk må være obs på å sjekke sine egne områder og boliger.

Sjekk huset på forhånd
Svigerfar og sønnen anbefaler folk som skal kjøpe hus å sjekke huset på forhånd for radon for å slippe kostnadene.

– Det kan koste mellom 35 og 40 000 kroner for et tiltak for å fikse opp i et radonproblem, og folk bør være litt bevisst på dette.

– Vår visjon er å få redusert mest mulig - for vi har mye radon i Norge, sier Røyland.


Les mer...

2017-11-22 09.45

e2solutions1

Slik kan e-handelaktører spare opptil 40 prosent på sin frakt

Artikkel IT-selskapet Konsept-IT, står bak Shopify-partneren E2 Solutions’ app for nettbutikker. Med appen CargonizE2, kan en e-handelaktør få tilgang til eksterne fraktavtaler og få en skreddersydd totalpakke...
wimpel1

Effektivt produkt eliminerer kaldtrekk fra vinduer

Artikkel Wimpel er forhandler for Eltra AS - en varmelistprodusent som har utviklet kompakte varmelister som effektivt tar kaldraset fra vinduer i næringsbygg og private boliger. – Varmelistene stopper kaldraset...

    Kontaktinformasjon

    vidaxl

    Fem måter å nyte mer tid utendørs

    Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

    compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

    Farvel til tradisjonell leksehjelp?

    Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

    sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

    Digitale møter: Tips for nybegynnere

    Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

    Arkiv