185046w4185046w1185046w2185046w3

Dette skjuler seg i ventilasjonsanlegget ditt

– Det er overraskende mange jeg har vært på befaring hos som ikke vet når de sist byttet filter, sier Per-Magne Helskog Emilsen i Bodø Ventilasjonsservice.

Per-Magne Helskog Emilsen er 29 år og driver den nystartede virksomheten Bodø Ventilasjonsservice, som fokuserer på rengjøring av ventilasjonsanlegg og ventilasjonskanaler. Nyere boliger – spesielt bygg oppført etter år 2000, er oftest utstyrt med ventilasjonsanlegg. Men det mange derimot ikke vet er at slike anlegg bør renses for støv og luftpartikler med jevne mellomrom. 


– Det trengs vedlikehold og rengjøring for at ventilasjonsanlegget skal fungere slik det skal. Det jeg ser er at kanalene fylles med støv og den slags fra både klær og sko inne i huset. Det vi satser på er rengjøring for at anlegget skal fungere optimalt, forteller Helskog Emilsen. 


Vil bli størst i sin nisje

Den unge og driftige innehaveren av Bodø Ventilasjonsservice, avslører at han opprinnelig startet sin karriere i Nordsjøen. 


– Men jeg har alltid tenkt at jeg kunne hatt lyst til å bygge opp noe selv av egen innsats, smiler han. 


Enn så lenge er han den eneste ansatte i bedriften, men han har store visjoner for fremtiden. Målet er først og fremst å klare seg selv, deretter ønsker han å ansette en mann eller to. Om tre år håper han at han eier det firmaet som er størst på rengjøring av ventilasjonsanlegg.


– Det er viktig for meg å opptre profesjonelt, renslig og ryddig, og gi folk en opplevelse av at jobben er gjort av en som vet hva han gjør, sier Helskog Emilsen forsikrende.


I dag tar han hovedsakelig på seg jobber i Bodø, men han er absolutt åpen for å reise lengre om han får forespørsler fra flere husstander i samme område, eller et borettslag.


– Jeg har pakkepris og vedlikeholdsavtale – en såkalt filteravtale der en visuell inspeksjon av anlegget inngår. Da sjekker jeg at alt er som det skal, og hvert år kartlegger jeg behovet for rengjøring av de mest utsatte anleggene. 

Filteret til ventilasjonsanleggene i våre hjem tettes fortere hvis kanalene er tette og fulle av støv. 


– Det er overraskende mange jeg har vært på befaring hos som ikke vet når de sist byttet filter. Det jeg ser er at badeavtrekket ofte er verst, siden det sjelden finnes vinduer på badet. 


185046w2


Hvordan påvirker et ventilasjonsanlegg som er fullt av støv?

– Får du dårlig avtrekk i ventilasjonsanlegget vil effekten av anlegget reduseres. Mye fukt trekkes ut fra bad og våtrom, og det vil føre til et dårligere inneklima over tid, sier Helskog Emilsen, som ofte fjerner store klumper med støv når han er ute på befaring.


Eldre bygg har ofte et annet ventilasjonssystem der støvet blåses rett ut, mens det i nye anlegg finnes et filter i en boks i ventilasjonsanlegget der alt samles. Ifølge Helskog Emilsen er det rom som kjøkken, bad, vaskerom og boder som har størst fare for å bli skikkelige støvsamlere. Bodø Ventilasjonsservice tilbyr alltid gratis befaring, men opplever at de fleste faktisk takker ja til et tilbud om å få rengjort ventilasjonen.


– Det som er veldig spennende når man er på befaring, er at det er stor forskjell på hvordan folk reagerer. Enkelte mener at om ventilasjonsanlegget har vært skittent i fem år, så kan det like gjerne være skittent i fem år til, ler han.

 

– Men jeg opplever at flesteparten vil ha et tilbud og rengjøre, for det ser jo ikke bra ut. Selv om du kanskje ikke merker noe fysisk til at det er dårligere avtrekk, er det et fåtall som vil ha det så skittent i kanalene og ventilasjonen i huset. 

Bodø Ventilasjonsservice har hatt mange fornøyde kunder på den korte tiden firmaet har eksistert. Helskog Emilsen går ofte inn med kamera i ventilasjonsanlegget og de tilhørende rørene ute hos kundene slik at de tydelig ser forskjellen etter den grundige rengjøringen. 


Hvilke forhåndsregler kan man selv ta for å unngå at støv samler seg i ventilasjonsanlegget?

– Folk flest har mulighet for å ta ned ventilene og vaske og støvsuge dem. Men vi har utstyr for å gå helt inn fra et utløp på kjøkkenet og ta hele kanalen i tilknytning til anlegget. 


– Skitne ventilasjonsanlegg er ikke så merkbart, men effekten etter rengjøring er likevel helsefremmende, fastslår han.


185046w1 

Les mer...

2019-01-03 12:45

194013w1

Bygger drømmebåten din

Artikkel Bransjemagasinet tilbringer en inspirerende halvtime på et båtverksted i Nøtterøy, med en meget driftig båtbygger – som til tross for båtmarkedets usikre svingninger, velger å se godværet i horisonten...
194002w1

Faghandelen i sentrum

Artikkel Fagkunnskap kombinert med tidsriktig design skal få svanen i Drammen sentrum til å ta av.

  Kontaktinformasjon

  Norskkunsthandverk

  Norsk design – en kulturarv av de sjeldne

  Designbutikken Norway Designs i Stortingsgaten 28 i Oslo, selger nordiske småskalaprodukter - i stor skala. Norway Designs vil at vi omgir oss med norske kvalitetsprodukter, og har en god forklaring til hvorfor.

  Tone.3

  Skjønnhetseksperten

  Tone Vid Skipá

  Arkiv