Det familieeide emaljeverkstedet har fått beholde produksjonslokalene sine, hvor de har holdt til i over 40 år, etter en avtale med selveste Olav Thon: Midt i Oslo sentrum lager de flotte emaljesmykker, merker og emblemer for hånd. Sistnevnte lages til bedrifter, idrettslag, kor, korps og Utenriksdepartementet. Opro – norske emaljesmykker lager i tillegg Kongens ordensmedaljer.
Håndverket på Opro – norske emaljesmykker krever mye tålmodighet og rett kunnskap. Ønsket til bedriften er å holde norsk produksjon og design i hevd. Nytt for året er å designe en ny kolleksjon for menn, forteller daglig leder June Rasch-Olsen.
– Emaljesmykker er en flott norsk tradisjon. De er tidløse, kan brukes til alt og det er mange farger å velge mellom. Vi har noe i alle prisklasser, smiler hun.
Selv overtok hun den tradisjonsrike bedriften etter faren for femten år siden, men hun vokste nærmest opp i lokalene. Faren er nå 72 år gammel, og har sagt at han vil arbeide der til han blir 80. Emaljeverkstedet har seks andre ansatte – i tillegg til en 85 år gammel dame som sitter hjemme og maler roser og blåklokker, forteller June.
–Ved siden av produksjon av egne smykker, emaljerer vi for andre designere og aktører. Akkurat nå planlegger vi et samarbeid med en som lager skjorter. Ønsket er at vi skal lage mansjettknapper som passer til skjortene, sier hun.
De siste årene har de lagt mye arbeid i markedsføring. Opro – norske emaljesmykker er aktive på sosiale medier og de er selv ute i butikkene og informerer. De ønsker å vise at alt skjer i bedriftens egne produksjonslokaler, og at alt er håndlaget fra start til slutt.
– Nå opplever vi at folk går inn i gullsmedforretninger og spør etter smykkene våre. Det er utrolig gøy!
Kunder kan også få smykker eller merker spesiallaget etter helt egne ønsker. Opro har hatt mange ulike designere innom med egne tegninger, som emaljeverkstedet har produsert for dem. Alt fra smykker og klokker til tappekranskilt.
– Vil du ha ordentlige varer, noe du kan være stolt over å bruke, pleier jeg å si at du bør kjøpe norskprodusert emalje. Emalje er knust glass, behandler du derimot smykkene pent, holder emaljen evig. Selv har jeg mine egne dåpssmykker ennå – og bruker dem! Det er jo det de er til for, smiler June Rasch-Olsen.