182009182009e182009p182009pa182009pdd

Den ultimate aktivitetslørdagen for barnefamilier

Værtshuset for jernverksfolket og langveisfarende ble bygget for 400 år siden. Bærums Verk stoppet aldri driften, og lokker i dag historieinteresserte og eventyrlystne barnefamilier med en fullspekket aktivitetskalender.

Bærums Verk har siden de første smeltehyttene ble bygget i 1610, overlevd flom og brann og vært gjennom omstilling og utbygging. Værtshuset ble bygget på kongelig befaling i 1640 og kan i dag smykke seg med tittelen Norges eldste vertshus.

– Vi har over 50 prosent andel gründere her, og håndarbeid og håndverk har alltid vært en del av driften, sier markedskoordinator Vilde Holte Lerbak.

Håndverkere og kunstnere har både galleri og verksted som inkluderer blant annet snekkerbod, sølvsmed, keramiker, tinnstøper og glassblåser.

– Du kan kjøpe deg et fint glass og se at det blir laget samtidig, og du kan komme med kommentarer til hvordan du vil ha det når de står og blåser for deg, sier hun.

– I snekkerboden får du kjøpt mange fine julegaver, der får du også brent inn i treet det du vil ha. Det er i tillegg en sølvsmed som lager smykker på bestilling. Vi har også egen keramiker og du kan få skrevet hva du vil på koppen og hun lakkerer, så du kan virkelig få de unike gavene her, forteller Lerbak

182009pddGå på oppdagelsesferd i parken
– Vi har alltid aktiviteter for barnefamilier, og på lørdager kan man få en kulturopplevelse. Vi sikter oss mot de som er sultne på mer kultur og historie i motsetning til «kjøpesentervibben», sier markedskoordinator.

Aktivitetslørdager er fullspekket av medrivende innhold som blant annet påskeverksted, bondens marked, Bærums Verk-dagene, markedsboder med strikketøy, treverk og tinnstøping og skuespill med fokus på historie, studiesirkel og utstillinger. Bærums Verk er også søndagsåpent i gaten og man kan tusle seg en tur, ta en kaffe på Baker Hansen, se det gamle fyrhuset, eller gå på oppdagelsesferd etter de mange forskjellige skulpturene i parken.

– Magasinet ligger rundt i kjøpesenteret og man kan plukke det med seg og gå å oppdage skulpturer som er satt rundt i naturen. Noen er gjemt og noen er ikke, og vi får stadig nye skulpturer, sier Lerbak.

Handelsstedet Bærums Verk inneholder også et kjøpesenter med Vinmonopol, Rema 1000, apotek, bokhandel og klesbutikker. Hun forteller at i tillegg til å være en turistdestinasjon ønsker Bærums Verk å kunne gi et helhetlig tilbud.

– På gourmetforretningen Smelters Mathus etter Pål Smelter, vår aller første grunnlegger, selges kun lokale råvarer og det selges blant annet kyr som beiter like ved og elg som er selvskutt i Nordmarka og slaktet og partert selv, sier Lerbak.

Lurte svenske trill rundt
Verket var et levende industrimiljø med jernstøperi, sagbruk og trevarefabrikk og alle som arbeidet i fabrikkene bodde på Bærums Verk, der det også ble opprettet skole og fattigkasse.

– Bærums Verk var en av de få som også fikk verkskole, så da slapp ungene å bli sendt vekk på vertsskole og alle fikk lov til å gå på skole her, sier hun.
 

I tillegg til å ha vært gjennom flom og brann, var også Verket okkupert av svenskene en periode. Det var i samme periode som Anna Krefting eide og styrte Bærums jernverk fra 1712 frem til sin død i 1766.

– En svenske kom og skulle ha tak i matlageret vårt borte på det som nå heter pizzarestauranten Melboden, det gamle mellageret. Svensken ble nektet og fikk ikke lov å ta matlageret, men Anna inviterte på middag og skjenket han veldig full. Etterpå stakk rett til Christiania og fortalte om alle slagplanene hans, ler Lerbak.

Peder Anker, Norges første statsminister, eide jernverket på Bærums Verk fra 1791.

– Det finnes lignende historiske steder i Norge, men vi er så himla gamle igjen. Alle husene her er selvsagt ikke like gamle, men disse er bevart og det er kult at de har de lave takene og det bodde kanskje fem familier samtidig når verket og skolen var i gang, sier hun.

182009eGratis inngang og parkering
Mer om Bærum Verks historie kan en lære ved å ta en Historisk vandring som inkluderer et besøk i ovnsmuseet. Lerbak påpeker at det er gratis inngang og parkering, men det beste aspektet er muligens at Bærums Verk kun er 25 minutters kjøretur fra Oslo og 15 minutter fra Sandvika og kan nås med kollektivforbindelser.

– Vi har aktiviteter for alle interesser, og det skal være koselig å være her. Det er det vi prøver å sikte oss til, smiler Lerbak.

Les mer...

2018-04-03 13:15

184048W2

Mikrobrygget øl for folket

Artikkel Glad i godt håndverksøl? Fjordfolk Mikrobryggeri i Sandefjord lager mikrobrygget øl for folket med tilhørende butikkutsalg. – Tilbakemeldingene sier at det er Norges største og flotteste ølutsalg!
185073w6

Sminker sine kunder til fyldigere lepper og perfekte bryn

Artikkel – Det er mange som sprøyter inn fillers i leppene sine for at de skal se større ut, men det er mye du kan gjøre med permanent makeup og 3D teknikker, forteller permanent makeup-artist Silje Anett Haugen.

  Kontaktinformasjon

  Ann-Kristin-Ytreberg-3

  Redder miljøet - én bedrift av gangen

  Bedrift for bedrift, jobber stiftelsen Miljøfyrtårn seg fremover – eller tilbake, til en grønn planet.

  IMG_3765

  Jakten på naturlig skjønnhet

  Jan Thomas tar oss med på reisen til godt selvbilde og velvære

  Norskkunsthandverk

  Norsk design – en kulturarv av de sjeldne

  Designbutikken Norway Designs i Stortingsgaten 28 i Oslo, selger nordiske småskalaprodukter - i stor skala. Norway Designs vil at vi omgir oss med norske kvalitetsprodukter, og har en god forklaring til hvorfor.

  Arkiv