185025w3185025w4185025w1185025w2

En skjult perle i Austefjorden

Ute etter en autentisk norsk kulturopplevelse? Josybuda på Sunnmøre er en restaurert gård fullpakket med historie og kultur i form av både mat og opplevelse blant Austefjordens majestetiske fjell.

For syv år siden var gården, som da gikk under navnet Danielgården, et sørgelig syn på Kalvatn i Austefjorden i Volda. Løa var falleferdig , og det staslige huset hadde stått ubebodd i 8 år, og bar preg av det. Derfor måtte det totalrenoveres for å tilfredsstille dagens behov.  John Leirvik hadde vokst opp i området, og sammen med konen Synnøve kjøpte de gården med en drøm om å kunne gjøre noe helt unikt.


– Jeg har tatt vare på bruksting og industriredskap fra 1920-tallet og stiller de ut her. Alt du ser har en historie å fortelle og gir et innblikk i lokalhistorien.


Løa og huset er sakte men sikkert restaurert og kan i dag tilby kafé- og selskapsdrift inkludert gavebutikk og overnatting. Alt med et autentisk norsk preg.


– Plassen her er så særegen at en trenger ikke å legge opp til så mye annet, smiler Synnøve.

Gammel brukshistorie
Blant historieartiklene finnes en grammofon, gamle skrivepulter, håndredskaper og bruksting – artikler fra 1920-tallet til 1960-tallet. Mye har John samlet fra sin far som blant annet drev et lokalt islager.


– Islageret var viktig for lokalsamfunnet og skapte arbeidsplasser for bønder og andre. Mange hadde småindustri i kjellere rundt om, slik at folk hadde å spe på med under krigen og etter, sier John.


En dreiebenk og tilhørende utstyr er også å finne på løa som far til John brukte til å dreie fat, smykkeskrin, serviettringer og mye annet.


– Jeg bruker gjerne en halv time og gir folk en guidet omvisning. Mange unge folk er interessert  i hvordan livet var før i tiden, mens eldre mennesker helst er glade for å være kvitt de gamle, tunge redskapene, ler John.


I mai i fjor var NRK Møre og Romsdal på besøk hos Josybuda som den begeistrede reporteren beskrev som ”så norsk som det kan bli”.

Kortreist lokalmat
Og den lokale kulturopplevelsen fortsetter med maten. Rolf Kobberstad har kokkeerfaring helt fra 1977 og har jobbet mange plasser rundt i Norges land – senest på Stryn hotell siden 1992.


– Jeg var ikke så veldig gira i starten på å jobbe her, jeg visste i grunnen ikke hva det var for noe. Da jeg kom hit ble jeg fascinert med en gang, sier kokken.  


John forteller at konseptet var tidlig fastsatt – de ville satse på kortreist bondemat.


Gjester kan nyte både klubb og sosekjøtt med tilbehør, og gjerne hjemmelaget sjokoladepudding og karamellpudding til dessert.


– Vi har sitteplasser til 70 personer og arrangerer gjerne julebord, blåturer, bursdag, barnedåp, bryllup og kurs og konferanser, sier Rolf, som i tillegg til å yte sine kokkekunster tar seg av restaurantdriften og selskapslokalene.


– I løpet av årene har jeg jobbet mange plasser, og dette er noe helt spesielt. Her får du en totalpakke med opplevelse og mat som er ulikt alt annet.

Unik gavebutikk
Først på plass var butikken Josybuda – gavebutikken i først etasje på løa. Mange trodde først det var en lampe- eller bruktbutikk når de kom inn.


– De fleste som kom trodde de kom til en brukthandel så de ble litt overrasket når de kom inn, ler Synnøve.


Butikken begynte med ett rom, og er nå utvidet til full kapasitet i alle fire rom som inneholder nisser, troll, padder, hagefigurer og gaveartikler. Synnøve forteller at de holder på å forberede en juleutstilling med juleutsalg.


– Da de kom og hadde reportasje fra Paddeland på TV hadde de hørt at alle butikkene i Austefjorden var nedlagt, men at det var kommet en ny butikk - det var denne. Det var veldig positivt, sier hun.

Tilpasser seg kunden
Overnattingstilbudet er helt nytt på menyen og har blitt lagt til etter etterspørsel fra kunder. På Josygaarden har de sengeplass til 10 personer, og legger enten mat frem til gjester så de kan klare seg selv eller lager til frokost i restauranten for større grupper.


– Vi er veldig opptatt av å tilpasse oss det kunden vil ha, sier Synnøve, som legger til at de har forsterkeranlegg og storskjerm for de som vil ha med underholdning eller er en bedriftsgruppe som trenger kursfasiliteter.


– Her får du servert nydelig god mat, Rolf som kan synge og underholde litt og overraske med at plutselig dukke opp som Elvis og sånne ting. Vi kan gi en utrolig unik pakke egentlig, sier Synnøve.


– Ja, her hos oss har Elvis not left the building, ler Rolf.


185025w4

Les mer...

2018-11-08 12.15

bilskadekvinesdal1

Profesjonell og rask bilskadehåndtering hos godkjent skadeverksted i Kvinesdal

Artikkel Bilskade Kvinesdal er utstyrt med moderne teknologi for å håndtere alle typer karosseri- og chassis-skader. For forsikringsselskaper utfører bilskadeverkstedet ulike reparasjoner og utskiftninger av bilglass,...
ttbygg3

Derfor bør du unne deg en snekker

Artikkel Totalentreprenøren T&T Bygg AS, tilbyr et bredt spekter av oppussingstjenester for bolig og næring i Vestfold.

    Kontaktinformasjon

    • Josybuda, Leirviks Agenturer
    • Epost
    • Facebook
    • Telefon:
      +47 90 69 14 61
    • Adresse:
      Månanesvegen 267,
      6110 Austefjorden
    sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

    Digitale møter: Tips for nybegynnere

    Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

    Farvel til tradisjonell leksehjelp?

    Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

    Arkiv