201003w2201003w1201003w3

Derfor bør du kun la erfarne taktekkere fikse taket ditt

Mange aktører i taktekkerbransjen har for dårlig kompetanse. Det slår uheldig ut for både sluttbrukeren og taktekkerne som vet hva de driver med.

Det finnes knapt en taktype som ABC Tak i Kristiansand ikke har vært borti. Med det sagt er det likevel flate tak og sveisebelegg som er spesialiteten til Kristiansandsbedriften. 


Strenge sikkerhetskrav

Prosjektansvarlig Oddmund Sørdal, daglig leder Odd Aagedal og prosjektleder Torgeir Olsen, utgjør ABC Tak; en trio som alle hadde jobbet lenge i bransjen før de valgte å slå seg sammen og starte noe nytt.



– Vi driver kun med membrantekking og taktekking, og vi har mange fagarbeidere med stor erfaring. Vi jobber alltid to og to, det ligger i sikkerhetskravene at én må være brannvakt når man jobber med åpen flamme, forteller Sørdal, som tar HMS og sikkerhet på stort alvor.


ABC Tak forlanger dessuten taksikring, og har ifølge prosjektansvarlig sikkert mistet noen jobber på det. De faste HMS-rutinene innebærer blant annet daglig utfylling av arbeids- og branninstruks ved alle jobber.


En uregulert bransje
Det er slettes ingen selvfølge at alle aktører innen taktekking følger slike rutiner fra A til Å. Bransjen er lite regulert og skaper et dårlig rykte for stuerene aktører som ABC Tak – og flate tak i sin helhet. 


– Det er ingen krav i bransjen, det er det som er så trist. Det er for lite kompetanse, og det er for mange som kjøper seg en gassflaske og en brenner. Noen byggmestere sveiser litt selv, og de får det kanskje til i nuet, men etter hvert kommer lekkasjene, advarer Sørdal. 


– Men snart kommer det en lovendring; i løpet av et år eller to må du som huseier tegne en vedlikeholdsavtale med et tekkefirma for at en forsikring skal dekke en takskade, opplyser han om. 



Med mottoet at alt som regel går å løse innen rimelighetens grenser, tilbyr ABC Tak, tekking fra de minste reparasjonene til store industriparker. Kundegruppen er delt på midten, med 50 prosent private og 50 prosent borettslag og industribygg. 


– I tillegg jobber vi litt med PVC; altså plastbelegg sveiset med varmluft. Det er en litt annen arbeidsprosess, forklarer han. 


ABC Tak har utført mange oppdrag for Kristiansand kommune, og det dukker til stadighet opp reparasjoner og servicejobb for kommunen. Ellers strekker de 16 ansatte i bedriften seg langt geografisk, og dekker Amdal, Hovden og Mandal.


Trykktesting med røykmaskin
Sørdal kan fortelle at de er de eneste på Sørlandet som utfører trykktester ved hjelp av en røykmaskin. Ved hjelp av den innovative teknikken finner maskinen lekkasjer som nesten er umulig å finne uten.


– Dette har spredt seg som ild i tørt gress - vi blir nesten nedringt! Det er helt unikt, men maskinen krever en mann med stor erfaring, fastslår han.


Mangel på taktekkere

Både Sørdal og prosjektleder Odd Aagedal, engasjerer seg veldig i å få taktekkerfaget ut til ungdommen, de besøker skoler i hjemtrakten og fungerer som sensorer når lærlingene skal opp til eksamen. For å bli taktekker må du først gå grunnkurs yrkesfag, deretter VK1 og tre år opplæring i bedrift før du kan ta fagbrev. Taktekkerfaget er dessverre ikke et lett fag å rekruttere til. Sørdal bekrefter at det er en utfordring å finne gode folk, men han håper det tar seg opp i fremtiden. 


– Opplæringskontoret har en stor jobb med å presentere faget. Med avtalen jeg har med Taktekkerforeningen (TEF), der jeg er ute på skolene og presenterer faget, håper jeg at rekrutteringen blir bedre. Sørdal synes det er viktig at trivselen på jobb er på topp, og han er opptatt av kvalitet gjennom kontinuerlig opplærling av egne ansatte. 



– Du lever på ditt gode navn og rykte - ikke bare pris. Det er det ingen tvil om, sier Sørdal kvikt og smiler.

Les mer...

2020-01-07 14.00

wimpel1

Effektivt produkt eliminerer kaldtrekk fra vinduer

Artikkel Wimpel er forhandler for Eltra AS - en varmelistprodusent som har utviklet kompakte varmelister som effektivt tar kaldraset fra vinduer i næringsbygg og private boliger. – Varmelistene stopper kaldraset...
ttbygg3

Derfor bør du unne deg en snekker

Artikkel Totalentreprenøren T&T Bygg AS, tilbyr et bredt spekter av oppussingstjenester for bolig og næring i Vestfold.
Hjemmeside

    Kontaktinformasjon

    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

    Å jobbe som vikar

    Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

    vidaxl

    Fem måter å nyte mer tid utendørs

    Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

    Arkiv