183080183080df183080dss183080k183080kd

Forny rørene med minimalt besvær

Rørfornying uten å måtte åpne og rive kjøkkenet eller badet? Som ledende i bransjen, har Proline AS en egenutviklet metode med ti års garanti på selve utførelsen.

Det svenske hovedselskapet har hatt over ti år i Norge, og 25 år til sammen med avdelinger i syv land. Proline-metoden for rørfornying bygger opp nye avløpsrør uten at du må rive ned badet eller kjøkkenet.

– Det er en egenutviklet metode der vi sprøytestøyper en flytende polyestermasse innvendig i røret som er mer fleksibel enn strømpemetoden. Vi jobber fortere og må åpne og rive mye mindre, sier daglig leder for Proline Norge AS, Tellef Ingvaldstad.

Proline har fem forskjellige tekniske godkjenninger, som er mer enn noen annen konkurrent.

– Proline er klassifisert som verden største rørfornyelsesselskap innendørs, og vi jobber med borettslag, sameie, offentlige bygninger, sykehus og gamlehjem, og har et forsprang på utstyr og teknikk, sier Ingvaldstad.

Rørfirmaet er stasjonert i Oslo, men jobber over hele landet og har i dag prosjekter i Molde, Kristiansand, Bergen, Stavanger, Kongsvinger og Hamar.


183080kd


I et samarbeid med sameie eller borettslag understreker daglig leder viktigheten med å informere beboerne, både gjennom møte og ved skriftlig informasjon. Når arbeidet er satt i gang, er de svært effektive og tar godt hensyn til beboerne.

– Vi har svært lite utstyr med oss, vi legger papp ned til badet eller kjøkkenet og har kun slanger med oss. Gutta våre jobber fra åtte om morgenen til åtte om kvelden, mandag til torsdag. Vann og avløp er kun stengt av mellom disse tidene. Fra gutta går hjem er beboerne fri til å bruke vann og avløp til klokken åtte neste morgen, sier daglig leder og legger til at to menn gjør unna fem til syv leiligheter i uka.

– Det går veldig smertefritt, betrygger han.

Ingvaldstad forteller at uansett om strømpemetoden eller Proline-metoden blir brukt, så er levetiden 50 år eller mer. Prolinemetoden er derimot billigere enn strømpemetoden da den tar mindre tid. Han estimerer at de har utført arbeid i over 200.000 leiligheter med denne metoden.


Unikt med Proline er at de kan tilby fem års ekstra garanti på utført arbeid enn konkurrentene, med et sterkt eierskap i ryggen. Proline Group ble kjøpt opp av Lifco-konsernet. Derfor kan Ingvaldstad love at kunder kan føle seg trygge med en sikker utvikling, og de kan tilby kunder en helt ny type sikkerhet som kommer med eierskapet.

– Lifco AB omsetter for 10 milliarder kroner, det er derfor vi kan ha 10 års firmagaranti med disse gutta i ryggen, sier han.  

Daglig leder råder styret i borettslag ikke å vente for lenge med å begynne rørfornyelse – helst før de er blitt 50 år gamle.

– Et forsikringsselskap vil komme mye mer på banen dess eldre rørene blir. Har de passert 50 år, så får du ikke lenger dekket noe skade fra forsikringsselskapet. Når vi har fornyet rørene eller satt strømpe, så kan du gå til forsikringsselskapet og få en ny og bedre forsikring siden forsikringsselskapene godtar det vi gjør, sier han.


183080dss


Ingvaldstad understreker viktigheten ved å bruke firmaer som har tekniske godkjenninger og firmaer som har ryggrad til å ta en rørfornying.

Store forskjeller på før- og etterkrigsrør er en utfordring for Proline. Førkrigsrørene var solide, mens rør etter krigen var hurtig laget. På 70-tallet kom ABS plastrørene inn, som egentlig var ødelagte før de kom i hus.

– Plastrørene tålte ikke UV-lys, for da ble den sprø. I mange bygg så la de dette opp i sjakter uten å bygge dem inn, og de la stein og singel over og limte skjøtene. I et bygg det er bevegelse i vil rørene sprekke, så der ligger det noen tikkende bomber, advarer han.

Rørene blir mekanisk renset med kjetting av proffene for å få tilbake en glatt og jevn overflate.


– Vi er nødt til å gi rørene en viss juling når vi renser, så ikke vent for lenge slik at rørene ikke har for mange skader før man begynner med rørfornying. Dettte har folk blitt flinkere til å skjønne.

Ingvaldstad anbefaler borettslag til å ta en høytrykksspyling hvert femte år, og beboere til å unngå å bruke avløpsrens i pulver.

– Plumbo er Norges mest brukte avløpsrens, men man skal ha mye vann for at det skal løse seg opp skikkelig. Om du bruker pulveret feil, så kan det gjøre mer skade på røret ved at det kan tette seg i stedet og bygge opp propper om du ikke får skylt ut ordentlig. Bruk flytende avløpsrens, råder han.


183080df

Les mer...

2018-06-18 10:00

194010w5

Slik ble Matfikseren en cateringsuksess

Artikkel Matfikseren AS, lover tradisjonsrik husmannskost for norske ganer, samtidig som de har en unik evne til å tilpasse seg etter våre matpreferanser – som er i konstant endring.
194004w6

Visuell inspeksjon i nye høyder

Artikkel Droneinspeksjoner har etablert seg som en raskere og tryggere måte å utføre inspeksjoner på. Nordic Industries har allerede lang erfaring med termografering og 3Dmodellering.

  Kontaktinformasjon

  Norskkunsthandverk

  Norsk design – en kulturarv av de sjeldne

  Designbutikken Norway Designs i Stortingsgaten 28 i Oslo, selger nordiske småskalaprodukter - i stor skala. Norway Designs vil at vi omgir oss med norske kvalitetsprodukter, og har en god forklaring til hvorfor.

  Tone.3

  Skjønnhetseksperten

  Tone Vid Skipá

  Arkiv