183054183054fhjds183054fjpsdfk183054gggf183054jfs183054oj183054søldk

– Du må tenke på blomsten som et menneske av og til

Daljit Hagesenter har tre avdelinger, og finnes på Geithus, i Krokstadelva og Hønefoss. Det hele startet med faren til Sanni Singh, som kom fra India og bosatte seg i Norge på 70-tallet.


– Da faren min kom til Norge hadde han erfaring fra jordbruk, og han fant seg jobb i Lier der han jobbet med grønnsaker og slikt, forteller Sanni Singh.


Faren til Singh kom ikke tomhendt fra India. Han hadde nemlig opparbeidet seg en solid kunnskap i hjemlandet innen jordbruk – og i kombinasjon med lærdommen han fikk etter oppholdet på grønnsaksproduksjonen i Lier, ville han starte noe eget. I den spede begynnelsen sådde han grønnsaker som tomater og jordbær, men kom etter en stund frem til at det var for mye arbeid.


Han valgte isteden å satse på blomster, etter at en ukes gratisjobbing på et hagesenter i Hokksund gav mersmak.

– Han var den første utlendingen her i området på den tiden, så det var ingen som ville selge frø til ham fordi de trodde han bare tulla. Men han hadde gode referanser, da. Og det var Bama som solgte ham de første grønnsaksfrøa, smiler Singh.


183054oj


Hard jobbing, prøving og feiling

I et lite gartneri på 200 kvadratmeter, jobbet Singhs foreldre hardt. De prøvde seg frem og feilet flere ganger, men lyktes kanskje enda flere ganger med å finne suksessoppskriftene på veksten av de ulike blomstertypene. Det ligger nesten kjemi bak hemmeligheten med å finne rett temperatur, riktig mengde gjødsel og vann til de forskjellige blomstene som krever ulik omsorg.


– Han hadde et dårlig anlegg på den tiden, så han måtte være der dag og natt for å passe på at ikke varmen røyk, for da døde alle julestjernene hans. Han drepte masse planter i begynnelsen, men ved å prøve og feile lærte han å kjenne alle de forskjellige sortene.


For å bli kjent med de forskjellige blomstene, snakket faren til Singh med de forskjellige blomsterleverandørene for å få vite hvordan hver enkelt av blomstene skal behandles. Utvalget ble stadig større, og plutselig hadde de vokst seg for store for sitt lille gartneri.  


Tenker på miljøet

I 2010 ble Daljits Hagesenter på Geithus en realitet; et moderne og datastyrt bygg med selvvanning og jordbåren varme.


– Vi tenker veldig på miljøet, og derfor bruker vi jordbåren varme, som er et energisparende fyringsalternativ, forteller Singh.


Daljits Hagesenter er spesialister på små, unge planter og frø, kan Singh fortelle. Mye av stoltheten ligger i å bruke minimalt med sprøytemidler – som igjen gagner miljøet.


– Vi har 40 til 50 ulike plantesorter som vi produserer og som alle lever sitt eget liv. Men det vi er veldig stolte av er at vi bruker veldig lite kjemiske midler. Vi fokuserer på at plantene skal drives frem på en økologisk måte, og da bruker vi en unik temperaturmetode.


Produksjonen av plantene starter i januar, og strekker seg ut til april da de er ferdig utvokste.  Ved å bruke en spesiell temperaturmetode, tilpasses plantene det norske klimaet på en utrolig smart og miljøvennlig måte.


– Vi har veldig høye temperaturer på vinteren, og plutselig har vi veldig lave temperaturer. Da skaper vi en sjokktilstand for plantene. For akkurat sånn er det norske klimaet; det er veldig varmt og så veldig kaldt. På den måten tilpasses de, sier Singh engasjert.


– Mange andre steder bruker de masse sprøytemidler isteden, men den økologiske måten å gjøre det på, mener vi er den riktige.


183054fjpsdfk

Utfordringene i bransjen

Den største utfordringen er været, der en kald vinter krever mer energibruk. Det skaper ikke minst ringvirkninger for salget.


– I fjor var det rekorddårlig vær, bare regn og ikke noe sol. Det påvirker kunden, og da taper vi masse penger. Ingen vil stå ute i regnet og plante, smiler han.


En annen utfordring er konkurrenter og nye aktører på blomstermarkedet. Lave priser og lokketilbud, presser ut hardtarbeidende fagfolk som Singh og hans familiebedrift.  


– Matbutikkene har priser vi ikke kan matche i det hele tatt, men ekspertisen får du aldri i en vanlig matbutikk. Vi gir kunden en ny blomst om han kommer tilbake med en død blomst han har kjøpt fra oss, men vi har lyst til å lære kunden noe mer, sier han entusiastisk.


– Har du vannet for mye eller for lite? Du må tenke på blomsten som et menneske av og til. Jeg sammenligner det med om du går i ørkenen og plutselig heller i deg masse vann, så spyr du det opp igjen fort.


Levende ting krever ekspertise

Blomsterbransjen er en bransje der ekspertise spiller stor rolle, ikke minst siden de jobber med levende ting. Billige planter får du kjøpt på matbutikken, og mye kan du i dag lese om på nettet, ikke minst om ulike planter og hvordan de skal behandles. Men ekspertisen bør du overlate til ekte fagfolk.


– Vi kan ofte mer enn kunden i denne bransjen, for eksempel oppfører ulike planter seg annerledes avhengig av hvor i landet du er. Men det er kunden som bestemmer, Kiwi og Rema kommer til å være der for alltid, men kommer vi til å være det om det fortsetter sånn? Avslutter Singh retorisk.


183054jfs

Les mer...

2018-06-05 10.45

e2solutions1

Slik kan e-handelaktører spare opptil 40 prosent på sin frakt

Artikkel IT-selskapet Konsept-IT, står bak Shopify-partneren E2 Solutions’ app for nettbutikker. Med appen CargonizE2, kan en e-handelaktør få tilgang til eksterne fraktavtaler og få en skreddersydd totalpakke...
anleggsgartnerost2

Engasjert og erfarent anleggsgartnerfirma skaper imponerende utemiljøer

Artikkel Anleggsgartner Øst AS, har en lang kunnskap og bred ekspertise i anleggsgartnerfaget, med mangfoldige tjenester som strekker seg fra private hager til imponerende prosjekter innenfor offentlige områder.

    Kontaktinformasjon

    vidaxl

    Fem måter å nyte mer tid utendørs

    Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

    sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

    Digitale møter: Tips for nybegynnere

    Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    Arkiv