tilhuset0tilhuset3tilhuset1tilhuset2tilhuset4tilhuset5tilhuset6tilhuset7tilhuset8tilhuset9tilhuset11

– De fleste får et bedre liv i et tømmerhus

Basert på finsk kvalitet og finske byggetradisjoner, server Til-Huset AS det norske folk med nybygde tømmerhus – for et bedre inneklima og lavere energiforbruk.

Teologen Terje Vikstad Hansen, hadde jobbet med konfirmanter i mange år som prest, og kom til et punkt hvor han ønsket å prøve noe helt annet. Tidlig på 2000-tallet begynte han med salg av dusjkabinett, som etter hvert overgikk i bedriften Til-Huset i 2010 hvor man formidlet og oppførte tømmerhus- og hytter.



– Vi fikk selv satt opp en tømmerhytte, som vi er veldig fornøyd med – spesielt med tanke på inneklimaet i hytta. Jeg hadde en bekjent som jobbet med finske tømmerhus på 80-tallet og hadde god erfaring, så jeg lærte mye av ham. Ellers har jeg lest meg opp på tømmer og er i stor grad selvlært, forklarer Terje innledningsvis.


Finsk til fingerspissene 
Terje har jobbet tett og godt med flere tømmerhusprodusenter, og fått mye god informasjon via den finske tømmerhusforeningen. Han har ved dette tilegnet seg god kunnskap tømmer som materiale og dets mange fordeler. Basert på finsk kvalitet og finske byggetradisjoner, leverer Til-Huset i dag mest eneboliger i tømmer.



– Vi har gått litt bort fra hyttemarkedet, men det er akkurat samme kvalitet på tømmerhytter som tømmerhus. Fabrikkene gjør aldri forskjell på hus og hytter, selv om det kan være litt forskjell på tykkelsen på tømmeret eller u-verdien på vinduene, poengterer Terje, og legger til at det fortsatt er fullt mulig å bestille en tømmerhytte av høy kvalitet av Til-Huset.


Foreløpig selger Til-Huset tømmerhus- og hytter kun til kunder som har en egen tomt, men tanken er å selge hus på egne tomter i fremtiden.


Til-Huset benytter seg av tømmer fra den anerkjente finske tømmerprodusenten Finnlamelli, som er kjente for sin nøyaktighet i hjemlandet. Terje, som stadig besøker Finnlamellis store fabrikk i Finland forteller at det er alltid er en opplevelse å se hvordan finnene jobber ved fabrikken, og hvor kontrollert og nøyaktig alt er.


– Det er alltid en god opplevelse. Finnlamelli er en av de største på eneboliger i tømmer i Finland, og det ligger det dessuten mange muligheter i. I Finland har man blant annet bygd hoteller, skisentre og barnehager i tømmer, forteller Terje entusiastisk.


Allergivennlige hus
Terje forteller videre at tømmeret er av ekte finsk kvalitet, og at det er et ekstremt robust og stabilt materiale.



– Tømmerhus er utrolig stabile, og det er helt nydelige hus som står i generasjoner. Tømmer har unike egenskaper til å magasinere fuktighet samtidig som det avgir fuktighet om det er for tørt. Huset regulerer seg selv, og man får en stabil luftfuktighet i huset, opplyser Terje.


Allergener som sopp og mugg trives aller best der det enten er helt tørt eller veldig fuktig, og med et tømmerhus får man med andre ord eliminert risikoen for sykdom knyttet til dårlig inneklima.


– De fleste sier de får et bedre liv i et tømmerhus. Erfaringene fra allergikere er at de aldri har hatt det så bra som i et tømmerhus, understreker Terje.



Til-Huset har mange forskjellige husmodeller å velge mellom, og det er også mulig å ta utgangspunkt i én av eksempelmodellene eller komme med egne tegninger i tillegg. Skreddersydde løsninger er fullt mulig, og Terje bekrefter at de får til det aller meste.


Med snekkere fra Finland, bygger Til-Huset tømmerhus over hele Norge, og i skrivende stund holder de på med å sluttføre tre hus; ett i Drangedal, ett i Nord-Odal og det siste i Trondheim.


– Nå skal vi i gang med et prosjekt i Oslo, som blir utrolig spennende. Det er en tremannsbolig og en tomannsbolig i Østensjøveien, røper Terje.


Tømmerhus et bærekraftig produkt 
Terje har bestemt seg for å bygge opp Til-Huset sakte, men sikkert, og vil ikke vokse for fort. Nå har det tatt neste steg og har startet selskapet Finske Tømmerhus som bygger nøkkelferdige hus i samarbeid med Til-Husets dyktige, finske snekkere.



– Samtidig er vi alltid på jakt etter gode samarbeidspartnere, enten det er snekkerteam som ønsker å sette opp hus for salg eller har kunder som ønsker et bærekraftig hus, eller utbyggere som ønsker å bygge ut i samarbeid med naturen.


– Det skal bli spennende å se hvordan det går, spesielt i disse usikre tider. Likevel er kundene veldig fornøyde, og jeg mener at tømmer er et materiale som er rett i tiden, sier Terje og sikter til tømmerets unike egenskaper.


For ikke nok med at tømmertrevirke er en fornybar ressurs som kun krever én tredjedel av energien i forhold til andre hus. Tømmerets termiske funksjon gjør at det magasinerer varmen om vinteren og holder seg naturlig kjølig på sommeren.

Les mer...

2023-12-01 12.30

DC984588-EAF3-4F54-8E1F-68583FAE913C_1

Hvorfor man bør benytte seg av sammenligningsverktøy når man skal velge mobilabonnement

Artikkel I en verden hvor mobiltelefonen er blitt en uunnværlig del av dagliglivet, er valget av riktig mobilabonnement mer kritisk enn noensinne. Med et mylder av tilbud fra en rekke operatører, kan det være en...
stedarkitektur3

Arkitektkontor i Skien løser arkitektoniske utfordringer med en kreativ tilnærming

Artikkel STED Arkitektur består av fagkyndige arkitekter med lang og variert erfaring, som løser utfordringer på en kreativ og nyskapende måte. – Kreativitet er en stor del av faget vårt, konstaterer daglig leder...
Til hjemmesiden

    Kontaktinformasjon

    compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

    Farvel til tradisjonell leksehjelp?

    Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

    article1

    Beste stedene å campe i Norge

    Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

    vidaxl

    Fem måter å nyte mer tid utendørs

    Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

    Arkiv