201020w1201020w2201020w3201020w7201020w6201020w5201020w4

Kunsten å tenke miljø i alle ledd

Døren inn til gründer og daglig leder Dag Freddy Henriksens kontor, står alltid på gløtt. Den jordnære lederen utstråler varme og autoritet i en perfekt miks, og ser på alle de 200 ansatte i MatBørsen som en stor familie. Det er nemlig slik Dag Freddy ønsker å drive et selskap.

Dag Freddy er født og oppvokst i en vaskeekte gründerfamilie. Hans far grunnla kjøttprodusenten Skjeggerød, som etter hvert ble solgt til Fatland Gruppen. Det var sammen med sin far og bror, at Dag Freddy startet MatBørsen – for snart 25 år siden. 


– Vi har bestandig turt å utfordre etablerte sannheter, og trodde det var riktig avgjørelse både for Skjeggerød og Fatlandgruppen; som er Norges største private aktør innen slakterivirksomhet, forteller den driftige gründeren om avgjørelsen å selge familiebedriften. 



Går motstrøms

Ønsket om å gå mot strømmen står sentralt i Dag Freddys karriere. MatBørsen fremstod som en pioner innen ferdiglagde kjøttprodukter på 90-tallet. De servet supermarkedene med håndstekte karbonader, kjøttkaker, baconburgere og ferdige gryteretter, som solgte som varmt hvetebrød i delikatessediskene. Kvalitet stod i høysetet når MatBørsen produserte 14 000 kilo slike produkter hver eneste dag. 



– Vi leverte i alle år til Ica, Coop, Mega, Obs og NorgesGruppen. Men vi begynte å se at verden forandres fremover. Jeg trodde ikke det ville bli særlig flere supermarkeder i Norge, men til såkalte lavpris-kjeder hadde vi ingenting å tilby.


– Så var det ved et tidligere tidspunkt at vi hadde et møte med NorgesGruppen, som var en god kunde, forteller han videre.


Helomvending i bedriften

NorgesGruppen ønsket å gå i samme retning som MatBørsen, og slo seg sammen med MatBørsen i et deleierskap i 2012. Etter et par år ble MatBørsen en fullverdig NorgesGruppen-eid bedrift. I 2015 gikk broren og faren til Dag Freddy ut av MatBørsen, og nå var det opp til han selv i samråd med NorgesGruppen, å legge en langsiktig plan for fremtiden. 


– Jeg tenkte at: skal vi videre nå, så må vi tørre å snu på allerede godt etablerte steiner, og vi må tørre å ta en voldsom endringsreise som blant annet innebærer å levere produkter til lavpris-kjeder, sier Dag Freddy engasjert. 


– Fra 2016 og frem til i dag,har vi investert over 100 millioner kroner i helt nytt teknisk utstyr som betyr at vi i tillegg til å håndsteke, også kan lage produkter og mat på en mer effektiv måte. Så nå gjør vi begge deler - og det har vært en voldsom reise, avslører han. 



Miljøutvikling satt i system

Nyutviklingen har også ført med seg en helt ny tankegang når det gjelder miljø og bærekraft. Her tenker Dag Freddy helhetlig, og mener selv at det ligger mer enn bare miljøhensyn i begrepet bærekraft. 


– Å gå fra en gründerbedrift til noe som skal være robust for fremtiden, betyr at du må bygge på en helt annen måte. Endring handler om mer enn bare å handle inn nytt utstyr; bærekraftutvikling må settes i system, og vi gjør ingen investeringer om de ikke er grønne. Samtidig skal alle våre bærekraftstiltak være lønnsomme.


Her er i korte trekk noen gode eksempler på hvilke tiltak MatBørsen iverksetter for å ta vare på både miljø og mennesker: Fokus på næringsrik og ernæringsriktig mat gjennom redusering av saltinnhold og andel mettet fett i produktene og flere grønnsaksbaserte produkter, mindre plastbruk ved miljøvennlige emballasjeløsninger og formidling av overskuddsprodukter til matsvinnsaktører som Verdimat og Matsentralen.


Unikt mangfold

Hos MatBørsen representerer de drøyt 200 medarbeiderne hele 26 nasjoner. Dag Freddy har gått i bresjen for å sørge for at alle medarbeidere i Matbørsen skal få gratis norskundervisning, samme mulighet til fagbrev og kompetanseheving, og har med dette skapt en arbeidsplass med lik forutsetning for alle – uansett nasjon. Denne utrolige bragden sørget for at Matbørsen ble nominert og vant Regjeringens mangfoldspris 2019.



– At vi vant den prisen er et resultat av systembygging fra dag én, sier en tydelig stolt Dag Freddy. 


I løpet av 2020 er Dag Freddys mål at MatBørsen skal gå fra bra til best, som et lag der hver og én har betydelse.

Les mer...

2020-03-01 11.45

stedarkitektur3

Arkitektkontor i Skien løser arkitektoniske utfordringer med en kreativ tilnærming

Artikkel STED Arkitektur består av fagkyndige arkitekter med lang og variert erfaring, som løser utfordringer på en kreativ og nyskapende måte. – Kreativitet er en stor del av faget vårt, konstaterer daglig leder...
preftek4

Konkurransedyktig prefabrikkeringsaktør leverer effektive løsninger til offentlige bygg

Artikkel Preftek AS, er Norges ledende leverandør av prefabrikkerte løsninger for energisentraler og rørtekniske rom – skreddersydde løsninger og produkter av høy kvalitet for kunder med ulike behov. – Det er...
Til hjemmesiden

    Kontaktinformasjon

    article1

    Beste stedene å campe i Norge

    Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

    sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

    Digitale møter: Tips for nybegynnere

    Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    Arkiv