185017w3185017w1185017w2185017w4

Vestfoldbunader med lange håndverkstradisjoner

Med en fest- og høytidsdrakt på seg bærer man historien til landets forgjengere på kroppen, og noe gjevere enn det finnes muligens ikke. Vi har møtt daglig leder i Husfliden Tønsberg, Rita Fadum.

- Når vi i Husfliden Tønsberg lager bunader så vet vi at det er en spesiell opplevelse for hver enkelt, og vi er ekstremt nøye på god på passform og søm. Vi legger mye kjærlighet i arbeidet vårt, og lager alt for hånd. Hvis behov for noen endringer i ettertid av at de har fått bunaden sin, stiller vi gjerne opp og gjør det vi kan, forteller Fadum med et smil over munnen.


Husfliden Tønsberg startet opp på 1950-tallet, og de syr både Vestfoldsbunaden og Sagadrakten lokalt for hånd, samtidig som de tilbyr bunadsko, silkesjal, sølvsmykker og knestrømper som tilbehør til bunaden. Vestfoldsbunaden for kvinner finnes i to varianter, 1932-modellen og den reviderte 1956-modellen. Den første varianten, den som ble komponert i 1932, har en enkel livkjole uten forkle og liv og stakk i samme farge. Denne modellen finnes i dag i både svart eller blått klede.


- I 1956 kom det en ny revidert modell, da det trengtes å benytte et bedre materiale, snitt og sømteknikk. Denne varianten finnes i tre fargekombinasjoner: rød vest med stort stakk, grønn vest med sort stakk og rød vest med blå stakk, forteller daglig leder.


Husfliden Tønsberg tilbyr også en vikingdrakt med unik kulturhistorie, nemlig Sagadrakten.


- Sagadrakten ble komponert av Anne Marie Sandvig Sørensen som sydde for Tønsberg Amatørteater og lagde kostymer til et spill , kallet Kristina av Tunsberg, som ble holdt i forbindelse med Tønsbergs  1100-års jubileum. Det var mye etterspørsel etter drakten, og i 1985 lanserte hun den som Sagadrakten. Broderiet nederst er hentet fra vikingteppet Bayeux i Normandie, som er komponert i året 1066, og er i dag det eldste broderiet vi kjenner til.


Sagadrakten er veldig autentisk – både når det kommer til utseende, og med hensyn til håndverket og fasongen. Sagadrakten er noe modernisert slik at nåtidens kvinner og menn vil bære  den. Men den har verken glidelåser eller borrelåser, det er hekter som lukning og materialene er i ren bomull og ull.


- Det er konfirmanter og eldre kvinner som kjøper Sagadrakten. Den eldste kjøperen har vært i 90-åra. Det er både store og små kvinner som er fine denne drakten. 


- Den kommer i herrevariant også, og da er det ofte par som kjøper sammen, sier Fadum. 


185017w4


Les mer...

2018-12-06 10.15

mestertak2

Best på fremdrift: Denne taktekkerbedriften får til det umulige

Artikkel Mestertak AS er stolt av å være ditt foretrukne taktekkerfirma som betjener både bedrifter og private.
wimpel1

Effektivt produkt eliminerer kaldtrekk fra vinduer

Artikkel Wimpel er forhandler for Eltra AS - en varmelistprodusent som har utviklet kompakte varmelister som effektivt tar kaldraset fra vinduer i næringsbygg og private boliger. – Varmelistene stopper kaldraset...

    Kontaktinformasjon

    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

    Å jobbe som vikar

    Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

    compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

    Farvel til tradisjonell leksehjelp?

    Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

    Arkiv