152016-Bo-ma plast

Plastklammer som gjør rørarbeid til en lek

Augund Borge er både gründer og produktuvikler i firmaet Bo-Ma plast som holder til på Kongsberg. Interessen for plast startet med noe så enkelt som et dukkehode, forteller han.

– Som ung fikk jeg et dukkehode av moren min som jeg studerte og lurte på hvordan ble laget. I dag vet jeg det! Opp gjennom årene har jeg jobbet innen blant annet industri og rørfaget før jeg startet opp med plastproduksjon hjemme i garasjen i 1985.

Siden den gang har det ballet på seg. Etter oppstarten begynte Borge å utforske rørklammer til å feste kloakk- og avløpsrør med innomhus. Han hadde kontakt med en produsent av rør og rørdeler, og fikk etter hvert tegnet en prototype.

– Bo-Ma plast produserer i dag store mengder rørklammer, og vi har tre maskiner som går nesten kontinuerlig bare med dette. I tillegg gjør vi noe innen bygg og anlegg, men klammene har vært et utrolig produkt som har gått lenge, og som fortsatt går bra.

For noen år siden startet de også produksjon av såkalte selvlåsende klammer i samarbeid med Frank Mohn Piping AS i Bergen. Dette er egentlig en verdensnyhet, forklarer Borge, og legger til at disse klammene brukes til å feste hydraulikkrør. På kundelisten deres står navn som Nordisk Wavin i Danmark, som er den største røraktøren i Skandinavia. De distribuerer i Norge, Sverige og Finland, og er den største kunden på de vanlige klammene. Hydraulikk-klammene, derimot, selger Borge for det meste til Kina og Korea.

– I de senere årene har vi jobbet veldig tett med Snø Designstudio i Fredrikstad. Der gjør vi alt fra A til Å når det gjelder kundens ønsker innen produkter.

Produktet blir utviklet ved hjelp av 3D-tegninger, og her blir også verktøy og støpeverktøy konstruert. Det er mulig med verktøyleveranse fra både inn- og utland, med relativt kort leveringstid. I prosessen med å utvikle produktene benyttes 3D-DAK verktøy for å finne en best mulig løsning på funksjon og design. Slik kan man både visualisere, simulere og vise forskjellige sammenstillinger. Minst like viktig er det at man raskt kan gjøre endringer i design og funksjonalitet.

– Fordelen med disse klammene er først og fremst at de forenkler monteringen. Man knipser enkelt rørene fast, og i tillegg får man en rekke festemuligheter med dem. Om det er flere kunder der ute som trenger noe i plast, er det bare å ringe og forhøre seg. Vi har mange mulige løsninger, blant annet for entreprenører, avslutter Borge.

Les mer...

2015-04-02 15.00

anleggsgartnerost2

Engasjert og erfarent anleggsgartnerfirma skaper imponerende utemiljøer

Artikkel Anleggsgartner Øst AS, har en lang kunnskap og bred ekspertise i anleggsgartnerfaget, med mangfoldige tjenester som strekker seg fra private hager til imponerende prosjekter innenfor offentlige områder.
stedarkitektur3

Arkitektkontor i Skien løser arkitektoniske utfordringer med en kreativ tilnærming

Artikkel STED Arkitektur består av fagkyndige arkitekter med lang og variert erfaring, som løser utfordringer på en kreativ og nyskapende måte. – Kreativitet er en stor del av faget vårt, konstaterer daglig leder...

Kontaktinformasjon

vidaxl

Fem måter å nyte mer tid utendørs

Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

article1

Beste stedene å campe i Norge

Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

hytte

Utnytt din gamle hyttes potensiale

Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

Arkiv