Ren bilglede – På fire hjul mellom Trondheim og Bergen

Standarden på norske veier er kanskje ikke verdens beste. Til gjengjeld har vi ingen manko på praktfulle veistrekninger her til lands. Et knippe av de aller beste ligger på veien mellom Trondheim og Bergen. Etter å ha hentet bilen vår på service hos Kverneland Bil i Trondheim, spente vi på oss setebeltene og lot Volvo stasjonsvogna vise vei.

I 1994 startet Statens vegvesen et prøveprosjekt som fikk navnet Nasjonal turistvei. Ti år senere ble utviklingen av 18 slike veier satt i gang for fullt. Siden den gang har prosjektet høstet en rekke priser og utmerkelser både nasjonalt og internasjonalt. Med start i Trondheim skulle vi kjøre tre av dem før vi til slutt rullet inn i Bergen. Mor og far vekslet på sjåføransvaret, mens barna på ni og elleve fikk fritt spillerom i det romslige baksetet. Når det skal tilbringes mange timer i bil, er komfort og benplass alfa og omega, ikke minst for barn, som lett kan bli utålmodige om det blir trangt og klaustrofobisk.

Atlanterhavsvegen
Aller først kjører vi ut mot havet, på vei til Kristiansund. Tar du kystveien forbi Hitra og Smøla som første etappe, får du en vidunderlig forsmak på Vestlandslandskapet. Små speilblanke vann, fjell og skog, mektig hav – samt tunneler og ferjekryssinger, som seg hør og bør på en norsk roadtrip. Det er lite trafikk her ute, og desto større frihetsfølelse å føle hestekreftene jobbe under panseret. Våre venner hos Kverneland Bil hadde som alltid gjort sitt for at vi skulle oppleve ren bilglede på hver kilometer. Vår grå Volvo stasjonsvogn har vært en trofast tjener i familien i snaue to år. Kilometerstanden stiger stadig, men motoren er like fin. Både foreldre og barn er enige om at bilferie er langt mer spennende enn en stasjonær hvor alt skjer på ett sted. Spesielt når kjøretøyet går som en vind. Vel fremme i Kristiansund fortsetter vi likesågodt rett videre. For rundt neste sving venter settet for utallige bilreklamer. Atlanterhavsvegen er kanskje den største internasjonale kjendisen av alle de norske turistveiene. Hit har en rekke av verdens største bilprodusenter fraktet bilene sine for å spille inn reklamefilmer. Ytterst i havgapet venter en vei som svinger og buer seg, opp og ned og bort og fram, fra holme til holme. Vårt møtte med Atlanterhavsvegen var i nærmest blikkstille solskinn, men både været og veiene her kan være våte, ville og vindfulle, spesielt når høststormene setter inn. Det kan selvsagt en Volvo som vår takle, den er bygget for å kunne takle røft norsk klima, men fikk denne gangen en fredelig reise. Og en spektakulær kjøreopplevelse er det uansett.

Trollstigen og Geiranger
Så var det tid for god mat og drikke – og en god natts søvn – under fjellene i Åndalsnes. Neste morgen var vi tidlig på veien igjen, med blikket og bilen rettet mot neste turistvei: hårnålssvingene i Trollstigen, fulgt av Geiranger. Det er kjøreturer som er obligatorisk pensum for alle kjøreglade nordmenn. Men ikke bare det. Trollstigen kan by på mer enn bare vei. Bilen bringer oss opp til loddrette fossefall, prisvinnende arkitekttegnede utsiktspunkter, og små fredelige skjulesteder. Etter hvert øker trafikken, med turistbusser, biler og sykler om hverandre. Da er det ikke mye å gå på i svingene, og vi lærer å sette pris på de gode kjøreegenskaper i stasjonsvognen. For barna blir bilturen en lek. For dem er bilreisen mye morsommere enn en flyreise. De setter i gang med å telle hårnålssvinger, busser og syklister – og trollansikter de mener finne i fjellsidene. Vi er tross alt i Trollstigen. Bilen bringer oss trygt etter hvert inn til rast i nydelige Gudbrandsjuvet, hvor vi setter av en time til piknik. Så er det bare å sette seg foran rattet igjen. En ferjekryssing og en liten biltur senere nærmer vi oss Geiranger. Vi kommer inn på Ørnevegen, som ikke står mye tilbake for Trollstigen på hårnålsfronten, men som også har Geirangerfjorden som nærmeste nabo. Den kjenner vi alle, med sine stupbratte fjellvegger hengende over en blågrønn fjordstripe. Se og nyt.

Gaularfjellet
Natten tilbringes i Stryn, før bilen akselererer sørover atter en gang. Både Atlanterhavsvegen, Trollstigen og Geirangerfjorden er bilopplevelser vi alle kjenner til. Nå er tiden kommet for et mer ukjent medlem av turistveiene. Mellom fjord og fjell bærer det ned mot Gaularfjellet, rett øst for Førde. Dette er steder bare bilen kan bringe deg. Vi er langt unna tog, fly og båt, men med egen bil ligger hele verden åpen for utforskning. Da er det en forutsetning at bilen er komfortabel og driftsikker. Vår Volvo hadde nettopp vært inne til sjekk hos Kverneland Bil, så vi var trygge på at alt var på stell. Det er godt å vite når man kjører ut i ingenmannsland, langt fra folk og fe. Turistveien på Gaularfjellet står i vannets tegn. Vi følger både fjorden og Gaularvassdraget, og passerer både stille vann, stryk og stolte fossefall. I elva venter ørreten, så har du fiskekortet på plass er det bare å hente frem agn og stang. Etter opplevelsene på Atlanterhavsvegen, i Trollstigen og Geirangerfjorden, finner vi roen på veien i det litt mer lavmælte Gaular-landskapet. Her er det heller ingen store og støyende turistbusser. Kun veien, naturen og oss. Det er en helt egen bilopplevelse å kunne råde veien mer eller mindre alene, som vi gjør her ute. Resultatet er at alle vil ha plassen bak rattet, inkludert både niåringen og elleveåringen. Så er det tid for en pust i bakken, for både bilen og oss, før vi legger ut på sisteetappen til Bergen. Både bilglede og naturglede har vi fått i fullt monn. Takk til alle som bidro til det!
Les mer...

2015-01-20 11.30

stedarkitektur3

Arkitektkontor i Skien løser arkitektoniske utfordringer med en kreativ tilnærming

Artikkel STED Arkitektur består av fagkyndige arkitekter med lang og variert erfaring, som løser utfordringer på en kreativ og nyskapende måte. – Kreativitet er en stor del av faget vårt, konstaterer daglig leder...
anleggsgartnerost2

Engasjert og erfarent anleggsgartnerfirma skaper imponerende utemiljøer

Artikkel Anleggsgartner Øst AS, har en lang kunnskap og bred ekspertise i anleggsgartnerfaget, med mangfoldige tjenester som strekker seg fra private hager til imponerende prosjekter innenfor offentlige områder.

Kontaktinformasjon

  • Kverneland Bil Trondheim AS
  • www.kvernelandbil.no
  • Telefon:
    73 99 25 00
  • Adresse:
    Tungasletta 8
    7047 Trondheim
article1

Beste stedene å campe i Norge

Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

vidaxl

Fem måter å nyte mer tid utendørs

Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

hellofresh

Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

Arkiv