172002_Kdåi172002_KÅ1172002_KÅde172002_KÅ2172002_Kåi172002_KÅdde172002_KÅe

Spennende laksesafari i naturens kongerike | Kvåsfossen

Legger du neste selskap, bursdag eller jobbkonferanse til Kvåsfossen - Sørnorsk Laksesenter AS, er du garantert en spektakulær opplevelse. Rammen er en unik beliggenhet, og her får du være med på laksesafari og ta del i spennende natur-utstillinger. Ekteparet Osvald Egeland og Cecilie Christine Hunt står for driften. De to ildsjelene skryter av det gode samarbeidet med lokale aktører. Sammen gjør de Kvåsfossen til et attraktiv sted for besøkende og turister.

Idéen til oppstarten av Kvåsfossen Sørnorsk Laksesenter AS er en laksetrapp som har blitt bygd i tunnel rundt Kvåsfossen. Tidligere hindret nemlig det store fossefallet fisken i å komme seg forbi. I mange årtier ble det snakket om å gjøre noe for å sørge for at fisken skal kunne komme seg forbi fossen og opp til Hægebostad. 


- Det finnes avisutklipp fra 1930- og 40-tallet som snakker om en mulig laksetrapp i Kvåsfossen, så det er en eldgammel idé. Dette er et offentlig prosjekt, og består av en 220 meter lang tunnel som går i en bue rundt fossen. Alt under bakken her er offentlig investering, og et spleiselag mellom flere aktører. I utgangspunktet ble laksetrappa bygd som en funksjon, men vi har klart å utnytte og få til forskjellige ting i fjellet. Blant annet ble det laget en hall med fire store vinduer inn til en stor kulp i trappa. Slik har det gått fra å være bare en funksjon til å også bli en attraksjon, forklarer Egeland.


172002_KÅde


Senteret ligger nesten midt mellom Kristiansand og Stavanger, i flotte, naturskjønne omgivelser. Her er det dog ikke bare laksen som står i sentrum, for Egeland og Hunt er opptatt av å skape et natursenter. Med fokus på skiftende utstillinger med natur som tema og muligheter for filmvisninger, ønsker de å dekke et bredt interessefelt. Og bygget de holder hus i, tegnet av Rever & Drage arkitekter, er en attraksjon i seg selv. 


- Første gang det rant vann gjennom laksetrappa var i juni 2014. Den første sesongen holdt vi åpent kun noen få søndager, for da var det ingenting annet enn tunnelen. Men interessen var veldig stor, og vi ønsket å utvide. Det var en del av hensikten bak hvordan vi valgte å bygge senteret også. Vi kan ikke kun basere oss på en høysesong med turisme, men ønsker å ha helårsdrift slik at vi har mange bein å stå på. Derfor bygde vi bygget i den størrelsen det har i dag slik at vi kan ta i mot for julebord, selskaper, teambuilding og ulike arrangementer, forklarer Hunt.


Ekteparet eier selv 75 prosent av driften, mens Attraksjon Norge AS står for de resterende 25 prosentene. Attraksjon Norge eier i tillegg Naturexpo, som er en attraksjonsutvikler som har stått for alle utstillingene ved natursenteret på Kvåsfossen. For tiden har de Nordens kanskje flotteste elg-utstilling som blir stående gjennom sommeren, og de har også tilgang på tilsvarende utstillinger med andre dyrearter.


172002_KÅ


- Vi har et veldig godt samarbeid med de aller fleste i det lokale næringslivet. Uten hjelp fra Kruse Smith, Rosfjord Strandhotell, Kvåstunet, Birkeland Bruk og ERV Teknikk, hadde vi aldri fått til alt dette. Kvåstunet ligger rett nedenfor oss, og de leverer helt fantastisk god mat til arrangementene våre. Da vi startet opp var alt veldig nytt for oss, men vi har veldig mange dyktige folk i ryggen. Det er litt klisje, men veien blir jo faktisk til mens man går den!


Entusiasmen og engasjementet til Egeland og Hunt er smittende. De snakker om senterets store utviklingspotensiale, og at her er alt mulig. Målet og ønsket deres er å gi alle besøkende en unik opplevelse.Direkte innsyn i elva

- Kundene kan komme til oss med ulike behov, for vi er veldig serviceinnstilte og kan tilrettelegge etter deres ønsker. Fremover håper vi å komme opp i 10 000 besøkende, og det tror vi absolutt er mulig når vi får markedsført oss enda mer.


Egeland forteller avslutningsvis at de ønsker å løfte frem kunnskapen om hvordan laksen lever og gyter. Og besøkende synes det er veldig spennende å kunne se inn på laksen, for her får man et direkte innsyn i elva.


- Dette er jo som å dra på elgsafari, for det er ikke et akvarium, men man ser rett inn i elva. Det er også veldig gøy å se at trappa fungerer som vi håpet. I juni i fjor ble det fisket den første laksen oppstrøms! 


172002_KÅe


I rolige omgivelser kan man ta med seg en kaffe og sette seg på juvkanten, noe som er en utrolig opplevelse. Her sitter man tett på, og ser direkte ut på naturen og elva som strømmer forbi. Og for den mer eventyrlystne blir det i fremtiden mulig å begi seg ut på det de kaller for Planken. Utstikkeren er et utsiktspunkt i form av en to meter bred veranda. Den henger 10 meter rett ut slik at man får følelsen av å sveve over juvet. 


Har du allerede begynt å planlegge besøket ditt til Kvåsfossen - Sørnorsk Laksesenter? Da kan du starte med å få en smakebit på alle de fantastiske opplevelsene på senterets hjemmesideFacebook og Instagram.


IMG_9104_2

Les mer...

2017-04-06 14:30

184038Pokemon_1

Barns leketøyvaner i endring: Disse lekene vil prege 2019

Artikkel Barn i dag må forholde seg til en verden som preges av en stadig økende digitalisering. Dette fører selvsagt til endrede vaner på leketøysfronten.
191005w2

Bedre service og fleksibilitet for kundene: Med små transportaktører får du mer for pengene

Artikkel Store fraktselskaper er ikke alltid den beste løsningen for alle aktører.

  Kontaktinformasjon

  NaimJosefiw4

  Superdesigner

  Design, teknologi og industri - Naim Josefi skaper magi med stor M.

  Ann-Kristin-Ytreberg-3

  Redder miljøet - én bedrift av gangen

  Bedrift for bedrift, jobber stiftelsen Miljøfyrtårn seg fremover – eller tilbake, til en grønn planet.

  Norskkunsthandverk

  Norsk design – en kulturarv av de sjeldne

  Designbutikken Norway Designs i Stortingsgaten 28 i Oslo, selger nordiske småskalaprodukter - i stor skala. Norway Designs vil at vi omgir oss med norske kvalitetsprodukter, og har en god forklaring til hvorfor.

  Arkiv