Blikkenslager med bredt interessefelt

Blikkenslagermester Tor H. Brynjelsen har vært 42 år i faget sitt. Men han har også vært med på uendelige mange andre ting, i tillegg til å drive T.H. Brynjelsen Kobber og Blikkenslager.

– Vi gjør tradisjonelt, gammeldags, godt håndverk. Vi har bred erfaring, vi er løsningsorienterte. Vi behersker det meste i faget, og synes det er utfordrende og gøy å gå på jobb. Det er mange som har vært innom her i årenes løp, forteller Tor.
  Han har selv vært innom mye og mangt i årenes løp, både innenfor og utenfor blikkenslageryrket. Men at han havnet i blikkenslagerlære i første omgang var rett og slett et resultat av tilfeldigheter. Faren var byggmester, og et møte på en byggeplass endte med at Tor fikk tilbud om læreplass.
  – Jeg begynte i faget i ’68, og det er et interessant fag der jeg har jobbet med mye bra folk. Nå er det jeg som har svenn og læregutt. Det er det andre lærlingen jeg har på kort tid, forrige var utlært sist sommer, sier Tor.
  Hans engasjement for ungdommen er ingen nyhet. Tor er i tillegg formann i prøvenemnda for de som tar svennestykke. På fjerde perioden. Det er fire år per periode, så egentlig har Tor sittet alt for lenge, som han selv sier. Men like mye som å bedømme ungdommer som skal ta svennestykke eller fagbrev, er han opptatt av at de skal finne seg til rette i faget.
  – Det er viktig at vi gamle lærer fra oss det vi kan. Det synes jeg er viktig, og det er viktig at de liker seg i faget. Jeg var også ungdomsleder i Heimevernet i mange år, så jeg fikk god kontakt med ungdom da. Jeg begynte i 1970 og holdt på i tolv år. Det er flott å jobbe med ungdom, og det var vel ikke noe mer eller mindre utfordrende å jobbe med ungdom på 70-tallet og 80-tallet enn det er nå, slår Tor fast.

Ungdommene han jobbet med har i dag gode minner fra tiden i Heimevernet. For majoren Tor er de ennå ungdommer, selv om de i dag er godt voksne folk som har gjort det bra i livet.
  I 1980, da Alexander Kielland gikk rundt, jobbet Tor i Nordsjøen. Men høsten ’81 besluttet blikkenslageren å starte for seg selv. I februar ’82 var T.H. Brynjelsen Kobber og Blikkenslager oppe og gikk. Siden har Tor vært med på det meste innen faget, inklusive restaurering av inngangspartiet i Norges mest populære bryllupskirke.
  – Inngangspartiet på Avaldsnes Kirke restaurerte jeg. Da tok jeg ned det gamle, med gamle skuddhull fra krigen, etter flyet som skjøt på kirken. Jeg har vært å fikset litt på døren mange ganger senere. Da ringer de meg og ber meg komme og ta hånd om døren "min", forteller Tor.
  Da han sluttet som ungdomsleder i Heimevernet, og begynte for seg selv, tentes også interessen for motorsport. Det har blitt mange biler og mange vognkort opp gjennom årene, og det har blitt til deltakelse i atskillige asfaltracingløp.
  Om han da ikke er Nederland og deltar i verdens største turmarsj. Blikkenslagermesteren fra Gard har nemlig fullført firedagersmarsjen Nijmegen ni ganger – i tillegg til alt det andre mannen har gjort.

Les mer...

2014-04-30 15.15

safeline4

Smart teknologi gjør dette til framtidens heis

Artikkel SafeLine har levert heisalarmsystemer siden 90-tallet, og er en stor aktør i Europa med over 350 000 installasjoner. Nå lanseres SafeLine LYRA – enheten som digitaliserer heistrafikken, forutser vedlikehold...
stedarkitektur3

Arkitektkontor i Skien løser arkitektoniske utfordringer med en kreativ tilnærming

Artikkel STED Arkitektur består av fagkyndige arkitekter med lang og variert erfaring, som løser utfordringer på en kreativ og nyskapende måte. – Kreativitet er en stor del av faget vårt, konstaterer daglig leder...

Kontaktinformasjon

  • T.H. Brynjelsen
  • www.brynjelsen.no
  • Telefon:
    934 19 490
  • Adresse:
    Skjoldaveien 120
    5519 Haugesund
vidaxl

Fem måter å nyte mer tid utendørs

Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

Digitale møter: Tips for nybegynnere

Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

hytte

Utnytt din gamle hyttes potensiale

Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

Arkiv